fallback

Унгария: Заповедта за арест на Путин не е задължителна за нас 

Страната е подписала Римския статут на Международния наказателен съд през 1999 г. и го е ратифицирала през 2001 г.

14:18 | 23.03.23 г. 7
Автор - снимка
Създател

Международната заповед за арест на руския президент Владимир Путин за военни престъпления, извършени в Украйна, не е задължителна в Унгария, заяви началникът на кабинета на европейската страна Гергели Гуляш, цитиран от Bloomberg. 

Унгария не е направила „официална“ част от устава на Международния наказателен съд, съгласно която подобна заповед за арест би била задължителна, каза Гуляш пред репортери в четвъртък. Той заяви, че това би било нарушение на конституцията на Унгария.  

Данните на ООН показват, че Унгария е подписала Римския статут на Международния наказателен съд през 1999 г. и го е ратифицирала през 2001 г. по време на първия мандат на министър-председателя Виктор Орбан като премиер.

Орбан е обект на ожесточени критики от страна на съюзниците си от Европейския съюз и НАТО за това, че поддържа тесни връзки с Русия, дори след като Путин нахлу в Украйна. Така например Будапеща се противопостави на санкциите на ЕС срещу Москва, на доставките на оръжия за Украйна и се стремеше към обвързване на Унгария с дългосрочен газов договор с Русия.

По-рано днес в интервю за ТАСС бившият президент на Русия Дмитрий Медведев заяви, че арестуването на Владимир Путин в чужбина в резултат на заповедта за арест на Международния наказателен съд би означавало обявяване на война на страната му.  

„Нека си представим - разбира се, това е ситуация, която никога няма да се случи, да - но нека си представим, че това наистина се случи. Действащ президент на ядрена сила идва в Германия, например, и е арестуван. Какво е това? Обявяване на война на Руската федерация", каза Медведев. Самият Медведев публикува интервюто в канала си в Telegram.

От миналата седмица има международна заповед за арест на лидера на Кремъл Путин за военни престъпления в Украйна. Русия обаче не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд.

Междувременно ЮАР, където руският лидер се очакваше да дойде на посещение през лятото, за да присъства на срещата на върха на БРИКС, обяви, че не забравя заповедта за арест. 

„Ние, като правителство, сме наясно с нашето законово задължение. Въпреки това между настоящия момент и срещата на върха ще продължим да работим с различни заинтересовани страни", посочи говорителят на президента Сирил Рамафоса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 23.03.23 г.
fallback
Още от Свят виж още