IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващо Пригожин призова за край на войната

Бившият руски президент Дмитрий Медведев отново отправи остри думи към Запада и НАТО

11:46 | 16.04.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Рекламен билборд на "Вагнер" в Москва. Снимка: PA/MAXIM SHIPENKOV
Рекламен билборд на "Вагнер" в Москва. Снимка: PA/MAXIM SHIPENKOV

В изненадващо публично изявление в своя статия ръководителят на наемническата групировка „Вагнер" Евгений Пригожин призовава за прекратяване на руската война срещу Украйна и за изтегляне от окупираните територии. Това съобщава беларуският информационен портал Nexta, базиран в Полша. Според медията той призовава Владимир Путин да прекрати войната сега и да съобщи на света, че Русия е постигнала целите на своята „специална военна операция", включително унищожаването на „голяма част от активното мъжко население на Украйна".

„За властите и за обществото като цяло днес е необходимо да се постави решителен край на специалната военна операция", пише Пригожин. Идеалният начин, казва той, е да се обяви краят на специалната операция и да се каже на всички, че Русия е постигнала планираните резултати. „И в известен смисъл ние ги постигнахме. Свалихме голям брой бойци на украинските въоръжени сили и можем да отчетем пред себе си, че задачите на специалната военна операция са изпълнени", пише Пригожин в статия в блога си, публикувана в Telegram през уикенда. 

Той заяви, че Русия е завладяла „дебел къс" от украинската територия и най-стратегическият път напред за въоръжените сили е да защитят съществуващите придобивки. Пригожин също така предупреди, че руският народ може да потърси „изкупителна жертва" за военните провали, тъй като жестоката война се проточва.

Началникът на „Вагнер" е първата руска обществена фигура, която говори публично за прекратяване на войната. По-рано Пригожин заяви, че Русия се намира в „криза" и че затова вярва, че украинската контраофанзива ще успее.

Групата „Вагнер" е подкрепяна от Кремъл частна военна компания, ръководена от Пригожин, която допринася за военните операции на Русия в Украйна.

Путин започна войната си в Украйна през февруари миналата година, широко наричана „специална военна операция", с увереността, че страната му ще постигне бърза победа срещу източноевропейската си съседка. Украйна обаче отговори с по-силни от очакваното отбранителни усилия, основно подкрепени и подсилени от военна помощ от Запада, което спомогна за възпирането на руските военни цели и ограничи напредъка им.

Въпреки това руските войски са подкрепяни от „Вагнер", която миналата година вербува хиляди руски затворници да се бият в Украйна. През март Пригожин обяви, че от миналото лято насам са освободени над 5000 бивши затворници, след като са изпълнили договорите си с групата, твърди изданието „Медуза“. Междувременно над 50 000 затворници са били вербувани от „Вагнер" през зимата на 2022 г., според нестопанската правозащитна организация "Русия зад решетките". 

„Ние смляхме огромен брой войници от Въоръжените сили на Украйна и можем да отчетем пред себе си, че задачата ни е изпълнена", написа още Пригожин. 

Той уточнява, че отбраняването на завладените територии няма да е лесно - ако по-рано Украйна беше част от бившата Русия, то сега „тя е абсолютно национално ориентирана държава", допълва Пригожин. „Ако преди 24 февруари 2022 г. Европейският съюз се мъчеше да даде на Украйна десетина милиона долари, то сега десетки милиарди се дават за войната“. 

Медведев отново отправи заплахи към Запада и Полша

Междувременно бившият руски президент Дмитрий Медведев отново отправи остри думи към Запада и НАТО. По този начин политикът заплаши най-вече съседката на Украйна Полша и нейния министър-председател. „Някакъв глупак на име Матеуш Моравецки каза, че Украйна има право да нападне Русия и не се притеснява от война на НАТО срещу Русия, защото последната скоро щяла да я загуби", написа Медведев в Twitter.

„Не знам кой ще спечели или загуби такава война, но предвид ролята на Полша като аванпост на НАТО в Европа, тази страна със сигурност ще изчезне - заедно с глупавия си министър-председател". 57-годишният руснак написа своето излияние на три езика (руски, английски и полски).

Полша е един от основните поддръжници на Украйна в борбата срещу руските нахлуващи сили. Като част от военната си помощ Варшава вече е доставила на Киев осем от своите изтребители МиГ-29 съветско производство. В началото на април полският президент Анджей Дуда обяви, че страната му ще предостави на Украйна „целия си флот от МиГ-ове", състоящ се от около 30 самолета.

Заплахите към Запада от страна на Медведев не са нещо ново. Но той не се притеснява да отправя заплашителни жестове и към своите сънародници. За да увеличи вътрешното производство на оръжия, той наскоро прибягна до сензационен метод: пред представители на националната комисия по въоръжаването 57-годишният мъж цитира съветския диктатор Йосиф Сталин. „Ако след няколко дни се окаже, че нарушавате дълга си към родината, ще започна да ви мачкам като престъпници", гласи писмото от 1941 г., което е косвена заплаха да не се допусне отпускане на оръжейното производство.

След това Медведев, който сега е заместник-председател на руския Съвет за сигурност, каза на събралото се множество: „Колеги, искам да ме слушате и да помните думите на генералисимуса". Медведев е смятан за ревностен поддръжник на бруталната агресивна война на Русия срещу съседната страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 16.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 13 rate down comment 26
aldy
преди 1 година
Това съобщава беларуският информационен портал Nexta, базиран в Полша. === Че Пригожин все още не е сколасал да стигне до Полша. Как ТИЯ гьотферени разбраха какво мисли той?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 48 rate down comment 85
Импeраторът
преди 1 година
До: Alex Silver спокойно още малко и Киев пада. За Бахмут не бързаме понеже не остана там нищо за крадене и изнасилване. Копейките в атака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 46 rate down comment 75
Nuclear man
преди 1 година
Бъдещете на москалите и да лапат китайски ****** или да бъдат икономически роби на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 46
Alex Silver
преди 1 година
Ако сега Пригожин си вземе шапката и с цялата си команда напусне Бахмут, войната ще приключи за седмица. Генералите власовци това го знаят, знаят също, че Пригожин не може да напусне фронта и се подпичкват с него, като не му дават снаряди, ракети, самолети и пр. Но иде Видов ден и ще хвърчи власовска перушина. Натам вървят работите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 83 rate down comment 108
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ааа, тpoлът копейник с многото регистрации се е появил да сложи минусите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 68 rate down comment 114
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ха, тоя д-е-б-и-л наистина ли си помисли, че като москалските аккохолици спрат и всичко просто ще се забрави?? Докато тези пияни твари не се изнесат от Украйна от границите и от 1991ва, ще ядат шамари. А после ще си платят и за разрушенията. 300 милиарда чакат. Но за снетка на това още мнооооого време ще има да почакат да бъдат приети отново на големите пазари на свободния свят. Бъдещето им е на евтина китайско-индийска налoжница., чиято цена ще варира според настроението на господарите и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 72 rate down comment 106
khao
преди 1 година
на първа линия е и знае на къде отиват нещатя :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още