IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Ако фрицовете построят фабрика за танкове в Украйна, ще я ударим

Решението дали Rheinmetall ще изгради завода си за около 200 млн. евро в Украйна ще се вземе до два месеца 

06:45 | 06.03.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Дмитрий Медведев. Снимка:  EPA/EKATERINA SHTUKINA
Дмитрий Медведев. Снимка: EPA/EKATERINA SHTUKINA

Плановете на германския оръжеен концерн Rheinmetall да построи завод за танкове в Украйна са посрещнати с язвителни думи в Русия. Бившият президент Дмитрий Медведев заплаши чрез канала си в Telegram, че ще атакува завода, който вероятно няма да бъде готов за производство в продължение на няколко години. 

„Но ако фрицовете решат действително да строят там (...), тогава ще чакаме с нетърпение", заяви политикът, който е част от близкото обкръжение на президента Владимир Путин. „Фрицове“ е термин, използван за германците, особено по време на Втората световна война.

Главният изпълнителен директор на Rheinmetall Армин Папергер беше потвърдил в средата на февруари в интервю за Handelsblatt, че компанията му преговаря с правителството в Киев за доставка на основни бойни танкове Panther. Машината е собствена разработка на базираната в Дюселдорф отбранителна компания и се предполага, че ще бъде по-мощна от Leopard 2. Украйна ще стане първият клиент на Rheinmetall.

Според Папергер производството може да бъде организирано и в Украйна. Решение по този въпрос трябва да бъде взето през следващите два месеца, заяви преди дни шефът на Rheinmetall пред Rheinische Post. Той определи разходите на 200 млн. евро.

Украйна спешно се нуждае от модерни танкове, за да отблъсне нападението на Русия. С бойни танкове въоръжените сили биха могли и по-лесно да постигнат успех в настъплението. До избухването на войната преди една година Украйна разполагаше предимно с танкове съветско производство.

Преди няколко седмици няколко държави от НАТО обявиха, че ще предадат западни бойни танкове на Киев. Основният запас ще бъде семейството Leopard. Украйна ще получи няколко десетки Leopard 2, произведени от Krauss-Maffei Wegmann (KMW). От предшественика на модела, Leopard 1, в крайна сметка могат да бъдат доставени малко под 200 единици.

Panther трябва да превъзхожда Armata

По правило западните основни бойни танкове явно превъзхождат руските си аналози при пряко сравнение. Те не само имат по-добра защита от вражески огън и по-добра технология за разузнаване - те са способни да стрелят и в движение. Със 130-милиметровото си оръдие Panther е по-мощен от своя предшественик Leopard 2, което позволява на новата разработка на Rheinmetall да пробие бронята на Т-14 Armata - в момента най-мощният руски основен боен танк. Той не играе никаква роля във войната в Украйна, тъй като на руските въоръжени сили са доставени не повече от дузина.

Уловката в плановете за Panther обаче е, че танкът все още не е пуснат в серийно производство. Според експерти от бранша това ще отнеме известно време. Според човек, запознат с плановете, ще са необходими около две години, преди да бъде построен завод за производство на танка.

Решението зависи от украинския президент Володимир Зеленски и германския канцлер Олаф Шолц. Без одобрението на германското правителство продажбата на Panther на Киев не е юридически възможна. Според шефа на Rheinmetall Папергер е възможно Panther-и да бъдат произведени в Германия и след това да бъдат изнесени за Украйна.

Папергер е спокоен за възможна руска атака срещу евентуално производство в Украйна. Rheinmetall произвежда и системи за противовъздушна отбрана, които могат да се използват за отразяване на ракетни атаки, казва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Истинският-И. знаят и те са го гледали тоя анимационен филм :):) ама тип гиперзвуци у музея ли са, че нещо никви ги няма във войната! :D Митя, само от любопитство, ще ми кажеш ли коя дата е днес ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Истинският-И.
преди 1 година
... че и две години докато пуснат танковете в производство, хаххахах - смeшници. Някой да му каже на тоя циркаджия, че руснаците имат хиперзвукови - ПВО-то му първо ще хвръкне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Истинският-И.
преди 1 година
Кой ще ви чака два месеца тепърва да решавате, бе? След два месеца 404 може да я няма вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 20
khao
преди 1 година
До: sssaaa пак бържаш значи, като руска пропаганда си! ... чакай да се родят първо, а докато станат на 16, вие вече ще сте към Лос АнжЕлес ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
sssaaa
преди 1 година
Хахо, знаем и за украинските деца в униформа на по 16г възраст, които лежат на бойното поле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 25
khao
преди 1 година
До: 0pk знаем и че предимно се бият с брменни в 8мия месец, само не разбрах как се казва танка? за Армата-та ли говориш или за друга анимация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
За едните знаем, че нямат вече ракети и няма с какво да удрят, а за другите научаваме, че ще правят най-якия танк, ама още не са построили завод за него. Стига сте хвърляли тия клавиатурни гранатати в пространството. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 18
penman
преди 1 година
Това джудже природата го е ударила здраво, затова е толкова злобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 28
evlogi
преди 1 година
Пиянд,урникът пак блести рано рано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
"Detroit City" is a song written by Danny Dill and Mel Tillis, made famous by Billy Grammer (as "I Wanna Go Home"), country music singer Bobby Bare and Tom Jones. Bare's version was released in 1963. The song sometimes known as "I Wanna Go Home"https://***.youtube.com/watch?v=JlPoU9DjBrY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още