fallback

Песков: Рано е да се говори за мирно уреждане на конфликта

Украйна е започнала наказателно производство за "принудителното транспортиране/депортиране на над 19 хил. деца" от окупираните територии

09:05 | 24.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, заяви пред ТАСС, че Москва не вижда възможност в момента да преговаря за мир с Киев, съобщава Нова телевизия.

"Едва ли може да се говори за това, защото всякакви преговори с Руската федерация са забранени [в Украйна]", заяви говорителят на руския президент.

Дмитрий Песков посочи по-рано, че е преждевременно да се говори за мирно уреждане на конфликта в Украйна, тъй като все още няма предпоставки за това.

Последните преговори на четири очи между Русия и Украйна се проведоха в края на март 2022 г. в Истанбул. След срещата беше обявено, че Москва е получила потвърждение за намеренията на Киев да се откаже от курса си за членство в НАТО. След това се проведоха няколко кръга в онлайн формат, а после разговорите бяха прекратени.

По-късно украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който забрани преговорите с руското ръководство, каза още Песков.

Късно снощи Полша изрази готовност да обучава украински пилоти да управляват американски изтребители Ф-16, след като САЩ дадоха одобрението си, съобщи Франс прес.

"Готови сме да обучаваме пилотите на самолети Ф-16, но това обучение още не е започнало", заяви полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак, след среща на министрите на отбраната на страните на ЕС в Брюксел, посветено на помощта за Украйна.

Малко по-рано ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел увери, че обучението в Полша вече е започнало, съобщава БТА.

Други страни също имат намерение да участват в обучението. Нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен увери, че са получили разрешение от Вашингтон за обучаване на украински пилоти на Ф-16 и работят по конкретен график за началото на обучението. "Важно е да го направим веднага, щом стане възможно", подчерта тя.

"Първо започваме с обучението. Доставката на летателните апарати ще бъде следващият етап", добави тя, като спомена "съвместните усилия с Дания, Белгия, Обединеното кралство и други съюзници". Доставката на самолетите обаче изглежда ще бъде затруднена.

"Нашият принос не е от значение просто защото нямаме Ф-16 и не можем да обучаваме пилоти", заяви германският министър Борис Писториус. Швеция, Латвия и Естония също обявиха, че не разполагат с Ф-16. Самолетите биха могли да бъдат доставени на Киев от други държави от ЕС, които все още не са направили никакви изявления, или от САЩ.

Министрите обсъдиха и доставката на артилерийски боеприпаси, поискани от Украйна. "Държавите членки са доставили на Украйна 220 хил. снаряда от различен калибър и 1300 ракети" за зенитните и противотанковите ѝ оръжия след призива, отправен на 9 февруари от президента Володимир Зеленски, съобщи Жозеп Борел.

От началото на руското нашествие в Украйна "държавите членки ни представиха фактури за 10 млрд. евро, което е много повече от очакваното" за доставените на Киев оръжия, отбеляза той. Възстановяването на около 40 % от сумите се извършва от Европейския механизъм за мир, създадена и финансирана от вноски на държавите членки извън бюджета на ЕС.

Отделно от това главната прокуратура на Украйна съобщи пред Ройтерс, че е започнала наказателно производство за "принудителното транспортиране/депортиране на над 19 хил. деца" от окупираните Донецкa, Луганскa, Запорожка, Херсонска и Харковска област, включително към Беларус, съобщи Ройтерс.

"Фактите и обстоятелствата около отвеждането на украинските деца от временно окупираните територии на Украйна в така наречените "лагери за отдих" в Беларус в момента се разследват в рамките на посоченото наказателно производство", се добавя в съобщението.

Главната прокуратура реагира на по-ранен доклад на беларуски опозиционни лидери в изгнание, според който беларуското правителство е участвало в извършването на такива депортации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:50 | 24.05.23 г.
fallback
Още от Свят виж още