IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песков: Рано е да се говори за мирно уреждане на конфликта

Украйна е започнала наказателно производство за "принудителното транспортиране/депортиране на над 19 хил. деца" от окупираните територии

09:05 | 24.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Defense of Ukraine / Handout/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Defense of Ukraine / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, заяви пред ТАСС, че Москва не вижда възможност в момента да преговаря за мир с Киев, съобщава Нова телевизия.

"Едва ли може да се говори за това, защото всякакви преговори с Руската федерация са забранени [в Украйна]", заяви говорителят на руския президент.

Дмитрий Песков посочи по-рано, че е преждевременно да се говори за мирно уреждане на конфликта в Украйна, тъй като все още няма предпоставки за това.

Последните преговори на четири очи между Русия и Украйна се проведоха в края на март 2022 г. в Истанбул. След срещата беше обявено, че Москва е получила потвърждение за намеренията на Киев да се откаже от курса си за членство в НАТО. След това се проведоха няколко кръга в онлайн формат, а после разговорите бяха прекратени.

По-късно украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който забрани преговорите с руското ръководство, каза още Песков.

Късно снощи Полша изрази готовност да обучава украински пилоти да управляват американски изтребители Ф-16, след като САЩ дадоха одобрението си, съобщи Франс прес.

"Готови сме да обучаваме пилотите на самолети Ф-16, но това обучение още не е започнало", заяви полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак, след среща на министрите на отбраната на страните на ЕС в Брюксел, посветено на помощта за Украйна.

Малко по-рано ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел увери, че обучението в Полша вече е започнало, съобщава БТА.

Други страни също имат намерение да участват в обучението. Нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен увери, че са получили разрешение от Вашингтон за обучаване на украински пилоти на Ф-16 и работят по конкретен график за началото на обучението. "Важно е да го направим веднага, щом стане възможно", подчерта тя.

"Първо започваме с обучението. Доставката на летателните апарати ще бъде следващият етап", добави тя, като спомена "съвместните усилия с Дания, Белгия, Обединеното кралство и други съюзници". Доставката на самолетите обаче изглежда ще бъде затруднена.

"Нашият принос не е от значение просто защото нямаме Ф-16 и не можем да обучаваме пилоти", заяви германският министър Борис Писториус. Швеция, Латвия и Естония също обявиха, че не разполагат с Ф-16. Самолетите биха могли да бъдат доставени на Киев от други държави от ЕС, които все още не са направили никакви изявления, или от САЩ.

Министрите обсъдиха и доставката на артилерийски боеприпаси, поискани от Украйна. "Държавите членки са доставили на Украйна 220 хил. снаряда от различен калибър и 1300 ракети" за зенитните и противотанковите ѝ оръжия след призива, отправен на 9 февруари от президента Володимир Зеленски, съобщи Жозеп Борел.

От началото на руското нашествие в Украйна "държавите членки ни представиха фактури за 10 млрд. евро, което е много повече от очакваното" за доставените на Киев оръжия, отбеляза той. Възстановяването на около 40 % от сумите се извършва от Европейския механизъм за мир, създадена и финансирана от вноски на държавите членки извън бюджета на ЕС.

Отделно от това главната прокуратура на Украйна съобщи пред Ройтерс, че е започнала наказателно производство за "принудителното транспортиране/депортиране на над 19 хил. деца" от окупираните Донецкa, Луганскa, Запорожка, Херсонска и Харковска област, включително към Беларус, съобщи Ройтерс.

"Фактите и обстоятелствата около отвеждането на украинските деца от временно окупираните територии на Украйна в така наречените "лагери за отдих" в Беларус в момента се разследват в рамките на посоченото наказателно производство", се добавя в съобщението.

Главната прокуратура реагира на по-ранен доклад на беларуски опозиционни лидери в изгнание, според който беларуското правителство е участвало в извършването на такива депортации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
penkiler1415
преди 9 месеца
Не съм чул Украйна да говори за преговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
khao
преди 9 месеца
До: sssaaa нема нужда, вече се изходихме в устата ти... глууупак! Кво да му коментирам глууупостите на тоя имбециил, кво мирно уреждане, че и било рано... нали тече война започната от господарите ти, очевадно въпроса ще бъде решен по военнен път! Мирно уреждане можеше да се случи до 24 Фев 2022, Кво неясно има, тъъъпако?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 17
sssaaa
преди 9 месеца
Някой от тримата rлyпаци (Фекалната Зелка, Хахо и Украинския дезертьор Ушанков), веднага да се изходи и в тази тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още