IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия откри досъдебно производство за тероризъм в Белгородска област

Все още не всички проникнали „украински бойци" са обезвредени, призна Москва

18:25 | 23.05.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА/БГНЕС
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Прокуратурата на Русия образува досъдебно производство за тероризъм във връзка с нападението в пограничната с Украйна Белгородска област, за което руските власти казаха, че е дело на украински въоръжени групи, предава Ройтерс.

Наказателното производство е образувано по шест члена от руския Наказателен кодекс, включително за тероризъм и опит за убийство. По данни на следствения комитет (прокуратурата) в понеделник представители на украински въоръжени формирования са извършили нападение срещу Грайворонския район в Белгородска област, а жилищни и административни сгради са били подложени на артилерийски и минометен обстрел. Следователите установяват самоличността на нападателите. В резултат на атаката са ранени няколко местни жители.

Междувременно Кремъл каза днес, че „украински бойци" все още действат в руската гранична Белгородска област, след като местните власти обявиха режим на антитерористична операция там, за да неутрализират, по думите им, група диверсанти, проникнали от Украйна.

Киев пък заяви, че следи ситуацията отблизо, но „няма нищо общо с нея" - същата позиция, която зае през март, когато една от двете групи - за която Москва твърди, че е група крайнодесни руски екстремисти, управлявани от украинските разузнавателни служби - нахлу в друг граничен регион.

Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област, заяви във вторник, че руската армия и други сили за сигурност все още провеждат това, което той нарече антитерористична операция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни на пресконференция, че руската инвазия в Украйна е била подета именно за да се предотвратят подобни прониквания и че са необходими допълнителни усилия от страна на Русия, за да се избегнат подобни инциденти.

Руският президент Владимир Путин планира тази седмица да проведе традиционно заседание с постоянните членове на руския Съвет за сигурност, но специално заседание заради събитията в Белгородска област няма да има, каза Песков. 

„Не, специално заседание на Съвета за сигурност Путин не възнамерява да провежда. Тази седмица, някъде към края ѝ, вероятно ще се състои редовно заседание, но специално не е планирано", каза говорителят, цитиран от Ройтерс. 

Отговаряйки на въпрос за броя на проникналите в Белгородска област диверсанти и за това колко от тях все още се намират в областта, Песков отбеляза, че не може да даде такива данни. „Сега нашите спецслужби се занимават с това, те идентифицират лицата, броя им и така нататък. Когато изяснят тези неща, вече ще можете да им задавате въпроси", добави Песков.

„Това за пореден път потвърждава, че украинските бойци продължават действията си срещу нашата страна. Това изисква много усилия от наша страна и те продължават“.

Запитан за съобщенията, че нападателите са били етнически руснаци, а не етнически украинци, той отговори: „Те са украински бойци от Украйна. В Украйна живеят много етнически руснаци. Но те все пак са украински бойци“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка еми бил е... шумкарите си бяха терористи! Група покрепяна отвън бута властта която има подкрепата на народа! ... и да се прави разлика с всякви възстания, когато народа скача на управляващите, заради някаква причина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
До: sssaaaКъв терористичен акт бе, клoyн, по твоята логика тогава деда ти шумкаринът е бил терорист,, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 11 месеца
До: sssaaa: Искаш да кажеш фекалнА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
sssaaa
преди 11 месеца
До: zelka007, Фекален, отговори ни ясно какво мислиш по въпроса. Терористичен акт ли бе това или не? Ясни и просто Да или Не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 14
zelka007
преди 11 месеца
До: sssaaa ... смучи си там квото си смучеш и всичко востата , гълташ , и пак на клавиатурата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
adimos
преди 11 месеца
Натовските терористи са унищожени днес. Слава на Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
sssaaa
преди 11 месеца
До: zelka007 Фекален, това викаш не е Терористични акт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 17
zelka007
преди 11 месеца
по последни данни от легионът , населените места Безлюдивка (Белгородска област), Чуровичи (Брянск) и Любимовка (Курск) са освободени . а с артилерия са обстрелвани населените места Новобудивка, Козинка, Безимене, Добре, Глотове и Головчине. по-късно и Козинка е освободена . в Глотове е превзет Домът на трудещите се , но в кметството врагът се е окупирал и се държи . във всички превзети места в обществените сгради се извършва замяна портретите на зануления с портрети на Зеленски . ръкопляскания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
Харкив транспортен узел ли е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още