IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепяни от Украйна войски извършиха трансгранично нахлуване в Русия

Украинското военно разузнаване идентифицира бойците като две доброволчески групи от руски граждани

06:22 | 23.05.23 г. 32
Автор - снимка
Създател
Последици от удар в Белгород. Снимка:  EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE
Последици от удар в Белгород. Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Русия заяви, че нейните военни сили и сили за сигурност се борят срещу украински части, които са преминали в южната част на Белгородската област - най-голямото подобно нахлуване на руска територия от началото на войната.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков руският президент Владимир Путин е бил информиран за ситуацията от военните и службите за сигурност, тъй като Москва изглежда е била изненадана.

Песков заяви, че Русия е разполагала с достатъчно сили, за да изхвърли това, което той описа като командно подразделение. Регионалните власти съобщиха, че евакуират цивилни граждани от пограничните села и обявиха извънредни мерки за сигурност, известни като „антитерористична операция".

Дирекцията на военното разузнаване на Украйна, известна като HUR, определи войниците като две доброволчески групи от руски граждани, които работят в тясно сътрудничество с HUR, и заяви, че инцидентът е следствие от инвазията на Кремъл в Украйна, пише The Wall Street Journal. 

След обстрела в Белгород в близост до Украйна властите обявиха тревога за тероризъм в района. Мярката е с цел безопасност на населението, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков в канала си в Telegram. По-рано официалният представител съобщи, че броят на ранените е нараснал до шестима. Режимът за борба с тероризма предвижда проверки на хора или затваряне на заводи, произвеждащи опасни стоки като експлозиви, радиоактивни или химически и биологически опасни материали. При действието на този режим става възможно евакуирането на цивилните от съответните зони, засилен контрол на телекомуникациите, улесняват се действията на „антитерористичните" сили или дори се въвеждат засилени проверки на самоличността и превозните средства.

„Завършваме масовата евакуация ... Голяма част от населението е напуснало съответната територия, помагаме с наши транспортни средства на тези, които нямат собствени“, каза губернаторът Вячеслав Гладков в Telegram, като добави, че се надява "руските войници скоро да изпълнят мисията си и да неутрализират врага".

Само в град Грайворон двама мъже и една жена са откарани в болница с рани от осколки, каза Гладков. В първоначалния си доклад той все още говореше за двама ранени. По думите му детска градина в село Самостие е била ударена и след това се е запалила. В Грайворон са били повредени три къщи. Според официални източници е била засегната и административната сграда.

Според губернатора в района е влязъл „шпионски и саботажен отряд". По-късно Кремъл потвърди информацията. От сутринта в социалните мрежи се появяваха съобщения за обстрел на места в близост до границата. 

„Легионът на свободата на Русия", който е съставен от руснаци, обяви по украинската телевизия, че иска да създаде „демилитаризирана зона по границата" заедно с „Руския доброволчески корпус". Това би трябвало да попречи на руските военни да обстрелват Украйна.

И двете части се сражават на страната на Киев във войната в Украйна. Правителството в Киев обаче отрича участието си в операцията. Украйна наблюдава събитията с интерес, „но не участва пряко. Както е известно, танкове се продават във всеки руски оръжеен магазин", написа в Twitter съветникът на президентската канцелария Михайло Подоляк.

На един от клиповете, публикувани в понеделник, се виждат двама мъже, облечени във военна униформа с логото на Руския доброволчески корпус - паравоенна група, която се сражава на страната на Киев в Украйна.

„Ключът от границата е счупен наполовина", казва единият от мъжете, цитирайки текста на култова руска песен. „И дядо Путин скоро ще се превърне в липов мед".

Говорителят на HUR Андрий Черняк заяви, че целта на операцията е да се създаде буферна зона за защита на украинските цивилни. „Очакваме, че подобни действия ще зачестят", каза той.

Белгород обяви извънредни мерки, включително ограничения на свободното придвижване, с цел осигуряване на безопасността на жителите, съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков. Той заяви, че повечето жители са напуснали районите, в които се водят сражения, а тези, които нямат възможност да напуснат, са евакуирани от държавата.

Говорителят на Кремъл Песков заяви, че целта на инцидента е била да се отклони вниманието от ситуацията в град Бахмут в Източна Украйна, който Москва твърди, че е превзела напълно през уикенда.

Инвазията се случва в момент, когато Украйна се подготвя за офанзива, целяща да си върне част от територията, окупирана от Русия, и през последните седмици предприе мерки, за да си осигури предимство, включително чрез нанасяне на удари по руски военни казарми и складове за доставки далеч зад фронтовата линия. Военни стратези твърдят, че е вероятно Украйна да предприеме операции, които да извадят Русия от равновесие и да я принудят да пренасочи сили, които иначе биха били използвани за окомплектоване на отбранителните линии в Украйна.

Изненадващото нападение изглежда е по-мащабна операция от нахлуването през март на група войници, наричащи себе си руски доброволци, които направиха видеозапис на себе си в руско село. Русия съобщи, че по време на това нападение са били убити двама цивилни. Подоляк отрича съучастието на Киев.

Докато руските сили се опитваха в понеделник да затвърдят контрола си над Бахмут - основната им цел през последните месеци, украинските войски предприеха нови офанзиви на север и на юг, целящи да обкръжат новите окупатори на града.

Москва обяви превземането на Бахмут в неделя, като държавните телевизионни канали в Русия го обявиха за „събитие от исторически мащаб". Но градът е превърнат в руини, като руските войски заемат позиции в бомбардирани жилищни блокове, изложени на обстрел от украинските сили, които са се оттеглили на по-високи места в и около град Часив Яр на запад. 

В понеделник Русия съобщи, че е започнала операции по разминиране в Бахмут, а държавната информационна служба ТАСС съобщи, че в града, в който някога са живели над 70 000 души, са останали само няколко десетки жители. Украйна съобщи, че Русия е докарала подкрепления в града. 

„Защитата на Бахмут изпълнява целите си", заяви Хана Малиар, заместник-министър на отбраната на Украйна. „Настъпателният потенциал на противника значително намаля и той понесе огромни загуби. Спечелихме време за провеждане на определени операции“. 

Командващият сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Олександър Сирский заяви, че силите му ще влязат отново в Бахмут, ако ситуацията там се промени, и изтъкна неотдавнашните украински успехи по фланговете, които са завзели райони с висока местност и са приближили киевските военни до тактическо обкръжаване на руските сили в града.

„Благодарение на това можем да контролираме всички високи сгради, завзети от врага, и постепенно да ги унищожаваме. Това ще лиши врага от контрол над входовете към града", заяви Сирский.  Украински военни се бият с руските окупатори в близост до Бахмут. Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK Украински военни се бият с руските окупатори в близост до Бахмут. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Генерал Серхий Череватий, говорител на Източната група на украинските въоръжени сили, заяви в понеделник, че Украйна активно напредва по южния и северния фланг и през нощта срещу понеделник е завзела между 250 и 400 метра в няколко посоки. В момента тя държи няколко високи райони, особено на югозапад.

„Напредваме внимателно. Нямаме предимство в живата сила", каза той.

Украйна беше взела решение да задържи Бахмут въпреки призивите на военни експерти и някои от собствените ѝ войски през февруари и март да се изтегли от града, за да спаси човешки животи. И двете страни понесоха хиляди жертви в битката за Бахмут - град с ограничено стратегическо значение, който се превърна в символ на непокорството на Украйна пред лицето на руската инвазия.

Русия определи превземането на целия район Донбас в Източна Украйна като свой военен приоритет, но не успя да постигне значителен напредък, след като в началото на годината засили зимната си офанзива. В понеделник Министерството на отбраната на Великобритания заяви, че Русия създава нова ударна авиационна група, която да оперира с изтребители и бойни хеликоптери над Украйна, предимно за провеждане на мисии за наземни атаки срещу украинските сили.

Обединеното кралство заяви, че създаването на такава група, наред с паралелните усилия за привличане на висококвалифицирани и мотивирани пилоти чрез предлагане на големи стимули за заплащане, показва, че Русия оценява, че нейните редовни военновъздушни сили са се представили крайно недобре в Украйна.

В понеделник Международната агенция за атомна енергия съобщи, че електрозахранването на окупираната от Русия атомна електроцентрала „Запорожие", най-голямата в Европа, е прекъснато за седми път, което я принуждава да разчита на дизелови генератори. Жителите на близкия град Енергодар, който се намира близо до фронтовата линия, заявиха, че през нощта е имало обстрел. Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви в Twitter, че ситуацията с ядрената безопасност в централата е „изключително уязвима". По-късно държавната украинска ядрена компания „Енергоатом" съобщи, че централата е била включена отново.


Сирский и други украински командири направиха изявления, в които обосноваха решението да продължат да се бият за Бахмут, като заявиха, че продължаването на защитата на града ще изтощи руските сили и ще им попречи да започнат офанзиви на други места.

Запорожката АЕЦ. Снимка:  EPA/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY Запорожката АЕЦ. Снимка: EPA/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

В понеделник Евгений Пригожин, основател на паравоенната групировка „Вагнер", която оглави руската кампания в Бахмут, заяви, че всички негови сили ще напуснат града до 1 юни и призова руското министерство на отбраната да намери части, които да ги заместят.

„Ако в Министерството на отбраната няма достатъчно хора, ние имаме хиляди генерали", каза той, продължавайки словесната си война с висшето военно ръководство. „Създайте един полк под ръководството на един генерал, дайте им оръжие и всичко ще бъде наред“. 

Преди това Пригожин заяви, че десетки хиляди войници на „Вагнер“ са били ранени или убити в Бахмут. Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, който ежедневно публикува анализи на ситуацията на фронта в Украйна, заяви в неделя, че е малко вероятно „Вагнер" да може да продължи да се бие отвъд Бахмут в сегашното си изтощено състояние. 

„Двата им основни проблема са тежките загуби и невъзможността да ги заменят. Ако не успеят да ги заместят, няма да имат друг избор, освен да бъдат унищожени", каза Череватий.

Тъй като украинските сили вече са заели по-високи места, а Бахмут е в руини, руските сили, разположени там, трудно ще се защитават от украинската артилерия и ще се нуждаят от допълнителни подкрепления, за да задържат града, смятат анализатори в областта на отбраната.

Николай Белиесков, научен сътрудник в киевския Национален институт за стратегически изследвания, подкрепян от правителството мозъчен тръст, заяви, че сега Украйна има голямо предимство, тъй като държи по-високите места с изглед към Бахмут, но използването на безпилотни самолети може да помогне на Русия да наблюдава украинските формирования, които иначе са извън полезрението на руските части в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

32
rate up comment 0 rate down comment 6
4i4o_Pay
преди 11 месеца
До: sssaaa Защо постоянно наричаш Зелка007 "Фекален"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 27
khao
преди 11 месеца
и по стаааарааа традиция - уикенда референдум и да ни е честита новата Белогородска Народна Република! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 31
khao
преди 11 месеца
мина почти цял ден и още ватницитеее не могат да изгонят група от 200 човека! .. смятай за ква амат'ощина иде реч!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 21 rate down comment 9
sssaaa
преди 11 месеца
До: zelka007, Фекален, не, ама лъжите ти набират сериозна скорост. Кажи ни сега ще успеят ли да избягат в женски дрехи Рашките от Бахмут, както направиа събратята им от Украинската армия в Бахмут?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 18 rate down comment 4
sssaaa
преди 11 месеца
До: zelka007 Фекален, не бягаш, ама не отговаряш. Напомни ни пак, че останаха 2 дена до изтеглянето на Рашките от Бахмут, да чакаме ли извинение за поредната ти лъжа и тpoлeне или поне ново предположение като например модерния израз за офанзива през лятно-есенната кампанийна контра-атака в Бахмут през зимата? Или ти не си спомняш да си писал такова нещо за изтегляне на Рашките до 1 седмица?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 19
zelka007
преди 11 месеца
До: sssaaa ... не бягам , това дето искам да отговоря , ще го цензурират веднага . няма смисъл да цапам форума , ти и политкомисарчето сте достатъчни ... мен ми стига да гледам как се упражняваш безмозъчно зациклил в едно изречение ... копираш ли го или го пишеш всеки път ... ?! ... как вървят нещата с укрепването на Бахмут ?! щото около него не вървят ... украинците квото разпарчетосат в траншеите , направо го посъбират с лопата за да не го разнасят кучетата и заравят , пък вие се дерете тук .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 16 rate down comment 5
sssaaa
преди 11 месеца
До: zelka007 Фекален, защо бягаш от отговора и веднага обръщаш тpoленетo в друга посока?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 26
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... айде и ти зацепи зъбните колела в предавката с прозззстащината ... приятно е човек да гледа в безпомощно и омазано състояние как се въртите като дервиши и опръсквате форума с полепналото по вас ... по-нефелни от рашибозуците са само форумните им пoдлоги ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 35
Импeраторът
преди 11 месеца
Да, това си е чист PR ход и има ефект. На копейниците нещо им убива в задните части :D един танк и десет машини и почна големия рев :D иначе за нещата, които са писали копейниците как украинците вече нямали сили, спокойно :-) така пишеха и за Киев, и за и Харкив, и за Херсон, и за Изюм ... оказа се, че разработчиците на кинжалите, били подвели Путин за тяхната ефективност :-D оказа се, че Китай ще си прави азиатска железница до ЕС без РФ :-) спокойно, всичко е точно за рашистите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 34 rate down comment 10
sssaaa
преди 11 месеца
То това не било Терористичен акт, а Демократичен такъв. Така викали Хамеринаците и техните съюзници. Даже съда в Хага ще се произнесе в тяхна подкрепа ако на някой не ми е ясно още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още