IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки объркването за Бахмут: Путин позволи раздаването на медали

Слабите руски флангове около града правят възможно обкръжаването на атакуващата страна 

06:52 | 22.05.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Prigozhin Press Service
Снимка: Prigozhin Press Service

Съдбата на град Бахмут в Източна Украйна продължава да бъде предмет на спорове между двете враждуващи страни. В заключителния ден на срещата на върха на Г-7 в Хирошима украинският президент Володимир Зеленски отхвърли твърденията на Москва, че до голяма степен разрушеният град вече е изцяло под руски контрол. След среща с президента на САЩ Джо Байдън Зеленски заяви: „Бахмут днес не е окупиран от Русия". По-рано негово изявление относно военната ситуация на място предизвика объркване.

По време на срещата на върха в Япония репортер попита Зеленски дали Бахмут все още е в украински ръце. Руснаците бяха заявили, че са превзели града. Украинският президент отговори с думите: „Не мисля, че е така". Допълнението, че Бахмут все още съществува "само в сърцата ни", беше изтълкувано от мнозина като признание, че градът наистина е паднал.

Говорителят на украинската армейска група „Изток" Серхий Череватий по-късно оказва помощ при тълкуването: „Президентът каза правилно: градът на практика е изравнен със земята". Въпреки това защитниците все още държали „укрепленията и някои помещения в югозападната част на града". Висшият украински генерал Олександър Сирский също заяви, че настъплението на Украйна по фланговете около Бахмут на практика се доближава до „тактическо обкръжение" на руските сили.

Първи връчени медали

От друга страна, в неделя Русия продължи да твърди, че е превзела града. В събота първо ръководителят на сражаващите се в Бахмут наемнически сили „Вагнер" Евгений Пригожин, а след това и министерството на отбраната бяха обявили превземането. Ръководителят на Кремъл Владимир Путин поздрави войниците на „Вагнер“ и собствената си армия. Руските въоръжени сили са гарантирали необходимата защита по фланговете. В същото време той обяви: „Всички отличили се бойци ще бъдат удостоени с държавни награди".

В неделя в руските медии се появиха първите снимки от церемониите по връчването на медалите. Според тях някои награди са били връчени директно в Бахмут. След отричането от Киев на пленяването на града Пригожин заяви, че в града не е останал нито един жив украински войник. „Последният притича през улицата в женски дрехи преди час и половина - и ние го застреляхме". Руската агресивна война срещу Украйна скоро ще направи 15 месеца, а битката за Бахмут е сред най-тежките сражения.

Президентът на САЩ Байдън, който говори в кулоарите на срещата на върха на Г-7, избягваше да каже дали градът е бил превзет. Въпреки това той заяви, че руснаците са понесли „повече от 100 000 жертви" в Бахмут. „Това е трудно да се възстанови", каза Байдън. „В Бахмут не са останали много сгради. Градът е доста опустошен“. Фактът, че и Киев, и Москва искат да обявят победа, говори преди всичко за емоционалното значение на населеното място. Зеленски го бе обявил за "крепост" през зимата.

Гиркин се присмива на кампанията

Бахмут е по-скоро незначителна за хода на войната цел, както признават военните експерти и от двете страни. Бахмут бе част от отбранителната преграда източно от агломерацията на Словянск и Краматорск. До есента един пробив би означавал опасност от обкръжаване на тази агломерация, тъй като големи руски формирования все още се намират и на север. След принудителното отстъпление от Харковска област руснаците на практика изгубиха второто крило, за да се приближат до Словянск и Краматорск.

Нещо повече, руските нападатели не успяват да пробият фронта, а само да го пробият с големи загуби. Междувременно украинците изграждат нови отбранителни линии. Наемническата част „Вагнер" е толкова отслабена, че според Пригожин ще бъде изтеглена във вътрешността на страната.

Бившият офицер от руското разузнаване Игор Гиркин се подиграва: „Съвместната зимна и пролетна кампания на руската армия и „Вагнер" за унищожаване на нашата пехота на Донецкия фронт приключи успешно“. Гиркин, който ръководеше сепаратисткото въстание в Украйна през 2014 г. и като цяло се застъпва за агресивна война срещу Украйна, от месеци критикува военната стратегия на Русия като аматьорска.

Слабите руски флангове

Още по-голямо главоболие за Москва обаче трябва да бъде фактът, че през последните седмици украинците постигнаха забележителни успехи по фланговете. Генералният щаб говори за около 20 квадратни километра. Това не е много, но на руснаците им е отнело повече от месец, за да ги завладеят. Украинците постигнаха пробивите в северната и югозападната част на града в рамките на няколко дни, без да използват подготвените на запад войски за голямото контранастъпление.

Наличната информация показва, че украинците са използвали краткосрочни слабости на руския фронт, възникнали в резултат на заемането на позиции от редовни части, които преди това са били държани от „Вагнер“. Ако Пригожин има сериозни намерения да се изтегли, Киев вероятно ще се опита да използва получените ротации за контраатаки отново в края на месеца. Твърди се, че украинските атаки с модерни западни ракети далеч зад фронта, например в Мариупол, също са били насочени към придвижването на войските, включително в посока Бахмут.


Трудното положение на Русия по фланговете около Бахмут кара анализаторите и от двете страни да предполагат, че е напълно възможно украинско обкръжаване на града. Киев също наскоро обяви такава цел.

Това обаче би изисквало настъпление на широк фронт, което от своя страна би ограничило възможностите на други участъци. Затова и двете армии трябва да преценят колко допълнителни сили искат да разположат в региона - и колко допълнителни жертви са готови да приемат.

Още новини от вечерта:

  • Според местни журналисти през нощта в Запорожка, Харковска и Днепърска област в Украйна е имало експлозии. Късно вечерта вече беше съобщено за експлозии в Одеса. В няколко региона, както и в Киев, е била обявена въздушна тревога.
     
  • Украинският президент Володимир Зеленски смята срещата на върха на Г-7 в Япония за успешна. „Темата за Украйна беше в центъра на вниманието, уважението към всички украинци беше специално", каза той във вечерното си видеовръзка.
     
  • Австрийското правителство не очаква смяна на режима в Русия до края на това десетилетие, поясни министърът на външните работи Александър Шаленберг пред вестник Die Welt преди срещата на външните министри на ЕС в Брюксел днес. „Ще трябва да живеем с факта, че отношенията ни с Русия ще останат нарушени, защото липсва най-важният актив: доверието", каза Шаленберг.

Какво ще бъде важно днес:

  • Външните министри на ЕС се събират в Брюксел, за да обсъдят как да действат в условията на 15-месечна руска агресия срещу Украйна. Очаква се украинският външен министър Дмитрий Кулеба да се присъедини към срещата чрез видеовръзка. Очаква се да бъде обсъден планираният нов пакет от санкции срещу Русия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 4
valentino29
преди 10 месеца
"Слабите руски флангове около града правят възможно обкръжаването на атакуващата страна " : ) : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
От голландские возвишения се вижат Ц-400 в провинция Мерсин, Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
До: zelka007 Йом Кипур е най-големият еврейски празник денят на опрощаване на греховете. В Тората този ден се нарича Йом хаКиппурим. След 6-дневната война от 1967 г. в Израел цари еуфория. Въпреки появата на ООП и засилването на палестинската съпротива, в страната се шири мнението, че скоро няма да има нова война. Израел е сигурен в превъзходството си над арабските армии, като главна опора на това превъзходство се считат ВВС. Също така се засилва американското сътрудничество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 13
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубля ... ултра смешен продукт на митрофанова , я си провери колко са ви поръчките на Т90 , панцир С1 и С400 ... :))) ... а за алигаторите ... ?! ... такава мега анти реклама си направихте на цялото ви смотано-хартиено-космическо-ракетно воуружение , че няма никога да се възстановите ... танкове дето пукат кат пуканки с хиляди , ПВОта дето не могат да се опазят , ПВОта дето свалят своите , несваляемите алигатори К52 и гиперзвуците и искандерите ... :))) ... у лево и надолу !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 14
zelka007
преди 10 месеца
До: sssaaa ... смешен ... траверсжилката силно е застъпена в цялата изрожденска общност , от свuнята пригожин та до последните дyпки на кавaлa във форума ... все си ви тегли натам , дет се вика и душата и сърцето и дyпeто ... ултра сте зле цялото войнство , с това постоянно да се изкарвате колко не сте всъщност ггееююве , въпреки че като ви чете човек остава с друго впечатление ... я провери пак източниците си , оказал се пригожианец тръгнал да чества победата според православните ви ценности !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Видеото е качено с Некомерсиална цел! Всички права принадлежат на респективните им притежатели ! https://***.youtube.com/watch?v=G-X0EgWEpqk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
danchomentata
преди 10 месеца
До: zelka007 По мнению экспертов, применение Гермесов в Сирии не только позволит испытать в бою уникальный ракетный комплекс, но и продемонстрирует новинку потенциальным покупателям, в первую очередь Египту.Комплекс "Гермес" предназначен для поражения на дальности до 100 километров современных и перспективных танков,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 15
sssaaa
преди 10 месеца
Поне разбрахме как се е измъкнал Ушанката от Украйна - бягайки в женски дрехи, но вече явно този номер не минава. Ах какви Евроатлантически тактики за дезертиране са ви научили Хамериканците да прилагате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 23
zelka007
преди 10 месеца
друзя антиваксъре-газовици , гледам вчера сте се включили във всероссийските празнества при превземането на Берлин(Бахмут) ... фъргали сте червена боя по една сграда ... молете се да не се докопам до власт , ще чистите с език , докато блесне ... митрофанова медали ще връчва ли и на вас ... ?! ... ново направление ще има ли , или това му беше краят ... ?! ... раздават государствените медали и кой откъде е , че ген.Сирски е приготвил Leopard-и , Striker-и , Bradley-и и има други планове ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още