IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското разузнаване засега не вижда пукнатини в режима на Путин

Атаката в Белгород от 22 май обаче може и да е първият опит за разклащане

10:08 | 23.05.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

15 месеца след началото на войната в Украйна директорът на Федералната разузнавателна служба на Германия Бруно Кал не вижда пукнатини в режима на руския президент Владимир Путин, пише Deutsche Welle. В коментар пред Федералната академия за политика и сигурност в Берлин той посочва, че има изолирани критики срещу руския президент - например за доставките на боеприпаси, но като цяло няма никакви индикации за разклащане на системата.

Кал коментира още по повод началото на войната, че решението за нея е било взето лично от президента Владимир Путин на базата на много фактори, които не са свързани само с "броене на ракети или танкове".

Русия още е в състояние да води дългосрочна война - да мобилизира още и още войници, да осигури още боеприпаси и въоръжение, смята Кал. Според него в позициите на Русия може да има известни слабости - например по отношение на представянето на военните на бойното поле, но като цяло, ако Западът не подкрепи организираната съпротива на украинците, тактиката за война на изтощение на Путин може и да успее.

Бруно Кал отбеляза, че германското разузнаване е знаело 14 дни преди нападението, че Русия ще нахлуе в Украйна.

Режимът на Путин обаче може би се изправя пред първия си по-сериозен проблем след пробива на доброволчески групи от руски граждани, които се бият на страната на Украйна, в Белгород. Те са преминали през границата с Украйна с няколко бронирани машини и танкове и по данни на руски военни кореспонденти, цитирани от Института за изучаване на войната (ISW), са превзели три погранични населени места. Анализаторите не могат да потвърдят тези данни, но геолокализирани кадри показват, че поне един танк е преминал през граничния пункт близо до Козинка - населено място, за което руснаците твърдят, че е превзето.

Малко по-късно кореспондентите коментират, че руските военни са си върнали контрола над населените места. Има данни за взривове в сградата на Федералната служба за безопасност на Русия.

Властите в Украйна съобщиха, че са наясно с атаката, но отхвърлиха обвинения, че са я организирали. Зад нея стоят Руският доброволчески корпус и легион "Свобода за Русия", които са съставени от руски граждани и се борят за "освобождаването на тези територии от т.нар. режим на Путин", коментира говорителят на украинското разузнаване Андрий Юсов.

Публикациите на руските военни кореспонденти подсказват за известен шок, че границата е премината толкова лесно. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира по време на брифинг в Москва, че Владимир Путин е уведомен за случващото се, а руските военни отблъскват и "унищожават" десантчиците, пише ТАСС.

Много от военните кореспонденти посочват, че това е част и от информационната война на Киев, която цели отвличане на вниманието от Бахмут и контраофанзивата на украинските военни. Според последната публикация на британското разузнаване по темата за войната в Украйна атаките в Белгородска област могат да бъдат използвани много ефективно от Кремъл за потвърждаване на наратива, че Русия е жертва на войната, независимо кой поема отговорност за извършената офанзива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 21
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубля ... удри ги тия минуси брате , гнъстта митрофанова това брои ли го за активност или е самоинициатива ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 24
zelka007
преди 10 месеца
До: Импeраторът ... нефелника sssaaa , мислил че червените балончета с латекс дето ги раздаваха отрядниците на кoпейкин е било лютеница към кебабчета от вечерната закуска на шествието им , и са е зациклил след очистителното от болницата и разтворителите в латекса . фекалии , тероризъм , фекалии , да ям ли , фекали , тероризъм , ще ям щото не е смляно всичко , фекалии , не било лошо ... от материал с с две мозъчни гънки толкоз ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 25
zelka007
преди 10 месеца
тоз ще го къпят в новичок , по стара рассийска традиция , там така ги балсамират ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 23
Импeраторът
преди 10 месеца
До: sssaaa все едно да кажеш, че Априлското въстание е терористичен акт :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
https://***.bg/bylgariya/kriminalno/782771
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
https://***.parliament.bg/bg/friendshipgroups/2712
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
https://btvnovinite.bg/bulgaria/spetsialist-po-sigurnostta-obori-versiyata-za-samoubiistven-atentat.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 7
sssaaa
преди 10 месеца
Тук според мен единственият Демократичен въпрос, който трябва да си зададем е - Това Терористичен акт ли е или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Борислав Боби Changev что думает
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още