fallback

Зеленски прогнозира падането на руското ръководство

Руски пропагандисти зоват служителите да работят доброволно и безплатно допълнително 

06:48 | 29.05.23 г. 21
Автор - снимка
Създател

Украинският президент Володимир Зеленски прогнозира падането на руското ръководство след поражението му в агресивната война. 

„Киев и всички наши градове, цяла наша Украйна ще сложат край на историята на московския деспотизъм, който от много дълго време поробва много различни народи", каза той в ежедневното си видеообръщение в неделя. Държавният глава не беше показан в екранирана зала, както обикновено, а на вечерната светлина на улицата пред президентската канцелария в Киев.

Украинската противовъздушна отбрана е успяла почти напълно да отблъсне една от най-мащабните руски безпилотни атаки от началото на войната, заяви Зеленски. По този начин Русия се е опитала да развали рождения ден на Киев. Но украинската столица вече била преживяла различни зверства в историята си и ще преживее и руските атаки и няма да им позволи да я завладеят, заяви 45-годишният Зеленски. Според него оръжия като безпилотните дронове Shahed не могат да спасят управниците в Москва. Тъй като презирала живота и културата, Русия можела само да загуби войната, прогнозира той.

Украйна отново свали над 40 руски ракети над Киев

По официални данни украинската противовъздушна отбрана е свалила повече от 40 руски ракети над Киев. Става въпрос за комбинация от ракетни и дронови атаки, съобщи военната администрация на града в информационния канал Telegram. По предварителна информация при нощните атаки няма жертви. Това е 15-ият руски въздушен удар по града този месец и втората поред нощна атака.

Така за втора поредна нощ украинската столица е подложена на масирана атака. Властите в Киев съобщиха за няколко експлозии. Очевидци съобщават за хора, които се крият в метрото. Кметът Виталий Кличко сподели в Telegram, че „близо до Киев е свалена ракета". „Противовъздушната отбрана работи!"

⚡️Several explosions occur in Kyiv, authorities say air defenses at work.

A number of explosions were heard in Kyiv just after 3 a.m. local time, as reported by a Kyiv Independent journalist.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) May 29, 2023

Според Виталий Кличко 35-годишна жена е била ранена от отломки от падащ дрон, а 41-годишен мъж е загинал. Няколко сгради са били повредени и са избухнали пожари. 

За щети се съобщава и в областната столица Житомир, на около 120 км западно от Киев. Въпреки това няма загинали, съобщи кметът на града Серхий Сухомлин във Facebook.

В допълнение към атаките с дронове украинските власти съобщиха и за артилерийски обстрел на Сумска област на границата с Русия и на град Никопол в Днепропетровска област. Никопол се намира на северния бряг на река Днепър срещу Енергодар, където е разположена Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от руснаците от началото на войната. Поради това Никопол е обстрелван периодично от месеци насам.

Зеленски внася в парламента въпроса за санкциите срещу Иран

Украинският президент Володимир Зеленски внесе в парламента санкции срещу Иран с продължителност 50 години. Това съобщи държавната информационна агенция Unian в неделя във връзка с получена от украинския парламент президентска законодателна инициатива. Предвижда се да бъде забранена търговията с военно оборудване и т.нар. стоки с двойна употреба, които могат да се използват за граждански и военни цели.

Освен това Украйна иска да прекрати и икономическите и финансовите си задължения към Иран и да предотврати износа на капитали за Ислямската република. Предлага се и забрана за трансфер на технологии и инвестиции в Иран. Очаква се украинският парламент да одобри решението, което вече е подпечатано от Съвета за национална сигурност. 

Снимка: President.gov.ua

Зеленски и Путин поздравиха Ердоган за победата

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави турския си колега Тайип Реджеп Ердоган за изборната му победа. „Поздравявам президента на Турция @RTErdogan по повод победата му на президентските избори", написа Зеленски вечерта в Twitter. Той заяви, че разчита на по-нататъшно сътрудничество в двустранната сфера, както и в укрепването на сигурността на Европа. 

А руският президент Владимир Путин поздрави Ердоган още преди приключването на преброяването на гласовете. „Изборната победа е закономерен резултат от Вашата самоотвержена работа на поста държавен глава на Република Турция", се казва в поздравителната телеграма на Кремъл. Изборната победа демонстрирала и подкрепата на турския народ за курса на „националния суверенитет и независимата външна политика". След нахлуването в Украйна Турция - за разлика от други страни от НАТО - продължава да поддържа добри отношения с Москва.

Украински военен с приятелката си. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Пентагонът: Започна обучението на танкове Abrams 

По данни на Министерството на отбраната на САЩ украински войници са започнали обучение на американски танкове Abrams във военния полигон в Графенвьор, Бавария. Говорител потвърди статия в американското военно списание Stars and Stripes, че ученията с тежките оръжия са започнали в петък. В Графенвьор 200 украински военнослужещи се обучават за работа с танкове, тактика и медицинска подготовка. В средата на месеца в града вече бяха пристигнали 31 учебни танка Abrams. Става дума и за обучение на украинските екипажи на танкове в тяхната поддръжка и по този начин - за цялостната им подготовка за внедряване в руската агресивна война срещу Украйна.

Киев: НАТО няма да приеме Украйна преди края на войната 

Според Федир Вениславски, представител на украинския президент в украинския парламент, НАТО едва ли ще приеме Украйна, докато не приключи войната с Русия. Това съобщава украинският вестник Kyiv Independent. 

„Оценката на нашите въоръжени сили от международните военни експерти е много висока и остава само въпрос на военна политика", казва той според статията. „Трябва да останем реалисти“. 

Вениславски, който е и член на парламентарната комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване, добави, че никой не се съмнява, че Украйна ще бъде част от военния блок в бъдеще, „дори и самите руснаци". Според него допълнителни подробности относно бъдещата интеграция на Украйна в Алианса могат да бъдат договорени на предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, на 11-12 юли.

Киев: Повече от 100 руски войници са дезертирали в окупирания Лисичанск и край Бахмут 

Повече от 100 руски войници са дезертирали, съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили. Според изявлението около 80 руски войници в окупирания град Лисичанск в Луганска област и около 30 наемници от групата „Вагнер" край град Бахмут в Донецка област са напуснали бойното поле. Руските войници от подразделението "Буря-З" „доброволно напуснаха бойните си позиции" в Лисичанск. Според изявлението на Генералния щаб дезертиралите наемници от „Вагнер“ са откраднали и военно оборудване.

Лондон: Руските граждани са призовани да дадат жертви за войната

Според британски експерти от разузнаването гражданите на Русия все по-често са призовавани да се жертват активно за руската агресивна война в Украйна. „Подкрепяни от държавата руски медии и бизнес групи са поискали от Министерството на икономиката да одобри шестдневна работна седмица за работниците, очевидно без допълнително заплащане, предвид икономическите изисквания на войната", се казва в ежедневната разузнавателна информация на Министерството на отбраната в Лондон в неделя.

А на 21 май водещата руска пропагандистка Маргарита Симонян е заявила, че гражданите трябва да работят допълнително по два часа всеки ден в заводите за боеприпаси след редовната си работа, съобщават експертите от разузнаването. Развиващата се дискусия в публичното пространство ясно отразява съветското чувство за социална принуда, поясняват британците. „Тя също така подчертава, че ръководството много вероятно разглежда икономическите резултати като решаващ фактор за спечелване на войната".

От началото на руската агресивна война срещу Украйна Министерството на отбраната в Лондон ежедневно публикува актуална информация за хода на войната, като се позовава на разузнавателни данни. Москва обвинява Лондон в кампания за дезинформация.

Русия: Отблъсната е атака с дрон срещу петролна рафинерия в Краснодар

Според официални лица руската противовъздушна отбрана е прихванала няколко дрона, които са летели към петролната рафинерия „Илски" в руския Краснодарски край. 

Рафинерията в Краснодар при предишен удар. Снимка: EPA/Krasnodar region governor`s press service

„Всички те са неутрализирани, инфраструктурата на завода не е повредена", съобщават за Telegram членове на регионалните служби за спешна помощ. Не се посочва кой е изстрелял безпилотните самолети. Ройтерс не може да провери информацията по независим начин. Рафинерията се намира в близост до черноморското пристанище Новоросийск и е била атакувана няколко пъти този месец. Краснодарският край граничи с Черно море на югозапад и с Азовско море на североизток, което е свързано с Черно море чрез Керченския проток. В събота руски медии съобщиха, че Украйна е атакувала с дронове петролопроводи в северозападна Русия. Инцидентите са станали в Тверска и Псковска област, които не граничат с Украйна.

Путин разпореди засилена защита на руските граници

Президентът Владимир Путин нареди да се увеличи охраната на границите, за да се осигури „бързо" придвижване към украинските региони под контрола на Москва. „Необходимо е да се осигури бързото транспортиране на военни и граждански превозни средства и стоки, включително храни, хуманитарна помощ и строителни материали, изпращани към новите територии на (Руската) федерация", заявява Путин в канала на Кремъл в Telegram. Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк са четирите области в Украйна, които Путин обяви за анексирани през септември миналата година. Руските сили контролират тези четири области само частично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:57 | 29.05.23 г.
fallback
Още от Свят виж още