fallback

Песков обвини Германия в русофобия

Причината е обяснение на Шолц и говорителя му за ползването на германско оръжие за атаки на руска територия 

10:27 | 01.06.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След нападенията с дронове над Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Германия и други западни държави в русофобия заради реакциите им. 

„Можете да подхранвате русофобия и те (европейските държави) подхранват русофобия", каза Песков по руската държавна телевизия в сряда вечерта, цитиран от DPA.

Така той реагира на изявленията на говорителя на германското правителство Щефен Хебестрит, който не коментира изрично инцидентите с дронове в Москва. Вместо това, по-рано през деня, на въпрос как оценява нападенията срещу „руското сърце“, германецът отговори: „По принцип международното право предвижда една страна да се защитава сама". Според него защитата срещу нападението на руските сили в Украйна е била законна. „Въпреки това германският канцлер многократно е давал да се разбере, че германските оръжия са там, за да защитават украинската територия. На въпроса дали това означава, че Хебестрит смята за легитимни украинските нападения с украински оръжия срещу руска територия, той отговори: „Не се позовах на действителното нападение, а на международното право. А международното право смята подобни атаки за легитимни“. 

Миналия петък самият канцлер Олаф Шолц увери, че Украйна няма да използва на руска територия доставените ѝ германски оръжия. „Русия нападна Украйна и затова и може да се защитава“, заяви политикът по време на посещение в Естония. „И в същото време е ясно, че доставените от нас оръжия ще бъдат използвани само на украинска територия". Той се позова на подобно изявление на президента на САЩ Джо Байдън относно американските оръжия във в New York Times. „И това също важи в непроменен вид", каза Шолц.

Във вторник руските военни са унищожили общо осем безпилотни летателни апарата, летящи към Москва според собствената им информация. Няколко сгради бяха леко повредени. Русия обвинява за инцидента Украйна, срещу която е във война от повече от 15 месеца. Нападнатата страна отхвърля обвиненията. От друга страна, в Украйна тежкият обстрел с дронове - често водещ до смъртни случаи и ранени - е част от ежедневието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 01.06.23 г.
fallback
Още от Свят виж още