fallback

„Роснефт“ призова ОПЕК да следи износа, не само производството

Някои страни от ОПЕК изпращат до 90% от продукцията си в чужбина, докато петролният износ на Русия достига едва 50%, изтъква Игор Сечин

16:00 | 17.06.23 г. 8
Автор - снимка
Създател

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници трябва да наблюдават не само производството на страните членки на картела, но и техния износ, изтъква Игор Сечин, ръководител на руския петролен гигант Роснефт PJSC, цитиран от Bloomberg.

Някои страни от ОПЕК изпращат до 90% от продукцията си в чужбина, използвайки други видове горива за вътрешно потребление, посочва Сечин, ключов съюзник на президента Владимир Путин и бивш критик на сътрудничеството на Русия с петролния алианс.

За Русия делът на износа на суров петрол от производството е само 50%, добавя Сечин по време на панел от Международния икономически форум в Санкт Петербург в събота. 

Това „поставя страната ни в неизгодно положение предвид настоящия механизъм за наблюдение“ в ОПЕК+, допълва той. „Изглежда подходящо да се обмисли мониторинг не само на квотите за производство, но и на износа на петрол, като се вземат предвид различните размери на вътрешните пазари“, подчертава Сечин.

Призивът му е направен в момент, когато тези, които наблюдават руската петролна индустрия, изразяват съмнения относно ангажимента на Москва за доброволно съкращаване на производството.

Русия беше първата страна от ОПЕК+, която обяви съкращения на добива по-рано тази година с цел да засили търсенето на своя петрол на фона на западните санкции, включително тавани на цените на горивата. Москва обеща да намали добива си с 500 000 барела на ден от февруари и да поддържа това ниво до 2024 г.

Въпреки това руското правителство засекрети данните за производството на петрол в страната, което затруднява оценката на напредъка на съкращенията извън уверенията на енергийните ръководители в страната. Макар  вицепремиерът Александър Новак многократно да заявяваше, че Русия е постигнала обещаното ниво на производство през пролетта, износът на нацията по море, ключов показател за нивата на производство, остава стабилен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 17.06.23 г.
fallback
Още от Свят виж още