IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин подлага на изпитание търпението на ОПЕК

Подбиването на цените на картелa от страна на Москва може да прекрати периода на толерантност, която проявяват Саудитска Арабия и другите членове на ОПЕК

14:00 | 17.06.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Руският държавен глава Владимир Путин (вляво) разговаря с краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд (вдясно) по време на среща на Г-20. Снимка: Bloomberg L.P.
Руският държавен глава Владимир Путин (вляво) разговаря с краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд (вдясно) по време на среща на Г-20. Снимка: Bloomberg L.P.

Досега Русия успяваше да поддържа стабилни отношенията си с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и с някои други петролни и газови сили, главно на изток. Въпреки това, повече от година след началото на конфликта в Украйна, руският държавен глава Владимир Путин изглежда, че постепенно обтяга връзките си със Саудитска Арабия и другите членки на картела, пише Oilprice.

През последната година Русия развива енергийни отношения с държави, които са отворени към нейния евтин петрол (и газ), след като САЩ и Европа наложиха строги санкции на енергийния ѝ сектор. Москва успя да привлече огромните индийски и китайски пазари, превръщайки се в основния износител на суров петрол за Китай по-рано тази година. Но сега Русия може да навреди на ОПЕК, същата организация, която през всичките тези години подкрепяше нейната петролна и газова индустрия.

ОПЕК се разшири, за да включи Русия през 2016 г. в по-широкия съюз ОПЕК+, съгласно сделка, ръководена от Саудитска Арабия. И докато Русия губеше от продажбите на своя петрол на Запада, ОПЕК+ изглежда подкрепяше Путин в целите му да печели от високите цени, като се съгласи на съкращения в производството, за да поддържа високите цените. На срещата на ОПЕК+ по-рано този месец обаче беше  съобщено, че саудитските представители са недоволни от поведението на Русия. Организацията се съгласи да намали добива с 500 000 барела на ден през април, но въпреки това Русия продължи да доставя големи количества петрол с отстъпка на пазара, за да подкрепи икономиката си и да подпомогне усилията си в конфликта срещу Украйна. Това се случва, въпреки че страните от Г-7 наложиха таван от 60 долара за барел за руския петрол.

Сега изглежда, че Путин иска да спечели подкрепата на ОПЕК, за да се възползва от високите цени на енергията в ущърб на другите държави членки на групата. Неколкократните съкращения на добива от страна на ОПЕК тласкаха нагоре цените в миналото, което позволи на Русия да подбие същите тези цени на картела, за да привлече купувачи и да продължи да продава. Индия, Китай и няколко други страни досега игнорираха западните санкции, използвайки този момент като възможност да трупат запаси от евтин петрол. Това в крайна сметка доведе до загуба на пазарен дял за членовете на ОПЕК. Например, през първите два месеца на годината Русия изпревари Саудитска Арабия като най-големият износител на петрол за Китай, доставяйки около 1,94 млн. барела на ден за азиатския гигант, което представлява увеличение от 23,8 на сто спрямо същия период на 2022 г.

Но сега ОПЕК започва да скърца със зъби, което означава, че Путин може да не успее да задържи дълго с тази тактика. Страните от картела бързо губят доверие в Русия, като от Рияд гласно роптаят относно неуспеха на някои членки при изпълнението на зададените производствени квоти, търсейки повече прозрачност при добива на Русия.

Към днешна дата страните от ОПЕК, които искат да увеличат производствените си нива, като Обединените арабски емирства (ОАЕ), остават търпеливи. Но ако Русия продължи да подбива цените и да пренебрегва квотите си, това може да доведе до хаос в стабилния за момента енергиен съюз. В допълнение към това, поради силния износ на петрол от Русия, въпреки съкращенията на добива от ОПЕК, цената на петрола пада. Това предполага, че в крайна сметка може да се наложи Русия да продава своя суров петрол на загуба, за да поддържа нивата на износа, в ущърб на нейната икономика.

Междувременно изглежда, че ОПЕК не може да постигне съгласие относно квотите си. Групата и нейните съюзници се срещнаха по-рано този месец, за да обсъдят ново споразумение с възможност за коригиране на квотите.  На срещата бяха обсъдени допълнителни  съкращения на производството до 1 млн. барела на ден, за да се повишат цените. Но идеята беше отхвърлена поради опасения относно глобалния икономически растеж и нарастващото търсене на енергия.

Цената на петрола остана силно волатилна през последните години поради пандемията от Covid-19 и руската инвазия в Украйна. Цената на международния бенчмарк Брент се повиши до над 130 долара за барел след началото на конфликта през 2022 г., като този март падна до под 70 долара за барел.

„Виждаме рязко забавяне на икономическия растеж в развитите страни, почти до момента, в който те изпадат в рецесия… И не смятаме, че търсенето на петрол в Китай ще се увеличи значително през следващите няколко месеца. Така че пазарът няма да е толкова стегнат през втората половина на годината“, изтъква Дейвид Файф от Argus Media. 

Цената на петрола падна драстично от началото на войната в Украйна, за щастие на потребителите, изправени пред икономически затруднения след изключително високите сметки за енергия през 2022 г. Това до голяма степен се дължи на факта, че Русия използва съкращенията на производството на ОПЕК – предназначени да повишат цените на суровия петрол – за да подкопава организацията, като доставя евтин петрол на едни от най-големите потребители в света – Индия и Китай. Ако Русия продължи да играе тази игра, едва ли ще задържи подкрепата на ОПЕК+, която досега се въздържа да осъжда или наказва действията на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 17.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 11
Damian12
преди 10 месеца
Или казано иначе, само Сауди може да спре войната в Украйна, но явно искат нещо в замяна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 31
evlogi
преди 10 месеца
Арабите ги очакват доста неприятни изненади.Скоро ще научат кво значи да имаш доверие на руснаци или да разчиташ да си изпълняват договорките.Забавно ще е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 36
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
За слабоумните копейки, които не си спомнят как сссрето утече у канала - СА свали цените на петрола и то фалира и издъха заради високите си разходи във войната в Афганистан. Май ситуацията ще е същата и сега, чаршафите сложат бутьiлка в жопата на джуджето Пиз-дин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 33
penkiler1415
преди 10 месеца
До: Tikva007 За вас тикви няма ли(тиквите давали разум) та да разберат че че бомбите не избират по симпатия? Ние сме в НАТО и руските бомби ще паднат и по вашата "умна" глаеа?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 24
Tikva007
преди 10 месеца
Продукт: zelka00. (Нулева серия). Модел: Търчи-лъжи. Приложение: Щатен фейконосец на новинарски сайт. Дизайнер на шменти-капели. Първо поколение специализиран БиоБОТ-лъжец. ОС: Бета-версия, без възможност за надграждане. Непригоден за съвременно информационно противостояние. Предизвиква смях у опонентите. Оставен на доизживяване да пише коментари под статии в новинарски сайтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 33
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... митрофанова скоро с паметниците под мишка ще се засили към подмосковието ... що не я придружиш с еднопосочен билет ?! ще си паснете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 17
danchomentata
преди 10 месеца
Лютви Джибер Ахмедов е български борец по борба в свободен стил от турски произход.Автор на крилатата фраза Рънътъ праи бурбътъ. Думите са изречени по повод храната в стола на един лагер, тогава на масата са борец от лека категория и Ахмедов. И на двамата сервират по тройка кюфтета и той възмутено възкликва, че не може така и на двамата по 3 кюфтета като рънътъ праи бурбътъ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 19
danchomentata
преди 10 месеца
Необходима е стратегия за постигане нанулево нетно потребление https://***.minfin.bg/upload/54625/BULGARIA_2023_OECD_Economic-Survey_Brochure_BGR_For+WEB-1.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 34
Tikva007
преди 10 месеца
До: penkiler1415 Пенке, за теб килер няма ли, та само цапотиш тук? Барабар пенка с инвесторите - и тя да джафка по Путин, да не хартиса от модата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 37
penkiler1415
преди 10 месеца
Има край и Путин скоро ще го види.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още