IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боливия залага на Китай и „Росатом“ за отключване на своите залежи от литий

Китайската Citic Guoan Group и руската ядрена компания ще инвестират общо 1,4 млрд. долара в разработване на находища за добив на литиев карбонат

22:00 | 29.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Боливия подписа споразумения за добив на литий с руската държавна ядрена фирма "Росатом" и с китайската Citic Guoan Group, съобщава Ройтерс, цитирайки правителството на южноамериканската страна. Сделките отразяват стремежите на Боливия да разработи своите огромни, но до голяма степен неизползвани находища на литий – ключов метал в разработването на електромобилни батерии.

Споразуменията, които предвиждат обща инвестиция от 1,4 млрд. долара, са предхождани от подобна сделка от януари, която Боливия сключи с Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) – най-големият производител на електромобилни батерии в света по пазарен дял.

„С тези сделки страната ни ще може да произведе около 100 000 (метрични) тона литиев карбонат през 2025 г. от находищата Uyuni, Coipasa и Pasto Grandes“, заяви министърът на въглеводородите и енергетиката Франклин Молина по време на събитие в Ла Пас.

Емблематичните солници на Боливия са дом на най-големите литиеви находища в света с доказани залежи в размер на 21 млн. тона, показват изчисления на Геоложката служба на САЩ, като страната отдавна се бори да увеличи промишленото производство или да разработи търговски жизнеспособни проекти.

Правителствата, миннодобивните фирми, пазарите на батерии и производителите на автомобили по целия свят от Tesla до BMW се стремят да осигурят доставки на метала, който е необходим за много от батериите, използвани за задвижване на електрификацията в сектора на транспорта.

Молина каза, че инвестициите ще позволят изграждането на две преработвателни фабрики за директно извличане на литий (DLE) в градовете Пасто Гранде и Уюни Норте, където ще се произвеждат най-малко 45 000 тона литиев карбонат годишно.

Руската „Росатом“, която ще участва в инвестицията чрез своето подразделение Uranium One Group, потвърди новината, като каза, че ще инвестира 600 млн. долара в проекта - първото ѝ широкомащабно литиево предприятие в чужбина, с планиран годишен капацитет от 25 000 тона литиев карбонат.

„Има възможност за увеличаване на капацитета въз основа на резултатите от геоложките проучвания“, заяви първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров, цитиран от Ройтерс.

Отново Молина посочи, че Citic Guoan ще инвестира 857 млн. долара и също така ще „разгледа възможността за инвестиране в заводи за батерии и инсталирането, вероятно с технически проучвания, на завод за сглобяване на превозни средства, за да създаде истинска революция в електрическия транспорт“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
Aaa nema takav Bolshoi Theatre всичкото Софиянец е на пангара, Сашко овъргазов есенеска барабар с Кой е Васил Терзиев .Магаретата сочат градоустроичика дека ша мине през облако на Google ПЛАНИНГ е частно архитектурно студио
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още