IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чили разглежда варианти да възстанови своята индустрия за добив на литий

Държавната компания Codelco вероятно ще предостави на подизпълнители възможността да добиват метала в едни от най-големите находища в света

19:00 | 19.06.23 г.
Литиева мина. Снимка: Bloomberg L.P.
Литиева мина. Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на Чили Габриел Борич, който се стреми да разшири буксуващата литиева индустрия в страната, възложи на държавната компания Codelco - най-големия производител на мед в света, да ръководи разработката на белия метал, необходим за батериите на електрическите превозни средства, съобщава Ройтерс.

Чили вече се нарежда на второ място в света по производство на литий след Австралия. Но търсенето в световен мащаб нараства, тъй като производителите на автомобили ускоряват производството на електрически превозни средства, за да намалят емисиите на парникови газове. В страната се намират най-големите известни находища на литий в света, като решението на Борич дава на Codelco свобода за договаряне на сделки с нови компании, както и с настоящите партньори Albemarle и SQM.

Целта е компаниите да влязат в доброволно, контролирано от държавата партньорство, преди да изтекат съществуващите им договори. В същото време Codelco иска да увеличи производството на мед, което е спаднало до най-ниското си ниво от четвърт век.

Някои анализатори се съмняват в това дали компания без опит в добива на литий може да се справи с двете предизвикателства едновременно. Но представители на индустрията споделят пред Ройтерс, че Codelco вероятно ще съсредоточи собствените си ресурси върху медта, докато преговаря за договори за доставка на литий с други миннодобивни дружества.

„Възможно е Codelco да внася само капитал“, споделя един от източниците, запознат с темата. Компанията „може да разреши проблема с лития със сравнително малко хора“, добавя източникът.

Литият, изпарен от солните находища в чилийските равнини, буди интерес в компании като Tesla и BMW, които използват електромобилни батерии, в чийто химичен състав влиза металът.

Председателят на Codelco Максимо Пачеко заяви пред Ройтерс, че макар фирмата да е създала две литиеви дъщерни дружества - Salares de Chile и Minera Tarar, тя първо ще види как вървят преговорите, преди да предприеме каквито и да било действия за набиране на персонал.

„Въз основа на това и на напредъка в преговорите, с които трябва да изградим тези публично-частни съюзи, ще определим организацията на човешките и капиталовите ресурси“, изтъква той в кулоарите на събитие близо до столицата Сантяго.

Codelco вече е започнала преговори със SQM, чийто активен договор за литий изтича през 2030 г. Albemarle посочва междувременно, че чака да започне преговори до наближаване на датата на изтичане на договора през 2043 г.

Пачеко и други представители заявиха, че плановете за добив на литий няма да натежат на операциите, свързани с медта, въпреки че външни експерти изразиха скептицизъм в тази връзка.

Хуан Карлос Гуахардо, ръководител на консултантската компания Plusmining, казва, че изграждането на бизнес за литий в рамките на Codelco от почти нула ще отнеме ресурси.

„Споразуменията ще изискват силно участие на висшия мениджмънт, тъй като това са стратегически решения“, изтъква Гуахардо, добавяйки: „Но мисля, че литият е отлична възможност за Codelco да им помогне да се справят с  много трудната за тях ситуация с медта“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още