IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CATL се включва в инвестиция за добив на литий в Боливия за 1,4 млрд. долара

Консорциумът ще построи две съоръжения за производство на литиеви химикали с комбиниран капацитет от около 200 000 тона годишно

22:42 | 20.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайски консорциум, воден от производителя на електромобилни батерии Contemporary Amperex Technology Co. (CATL), планира да вложи 1,4 млрд. долара за изграждане на заводи за извличане на литий в Боливия, съобщава Bloomberg, цитирайки правителствено съобщение. Инвестицията ще допринесе за покриване на част от растящото търсене на метала в глобален мащаб.

Групата ще построи две съоръжения за производство на литиеви химикали с комбиниран производствен капацитет от около 200 000 тона годишно, посочва Министерството на въглеводородите и енергетиката на Боливия. Инвестицията може в крайна сметка да нарасне до 9,92 млрд. долара, добавя ведомството.

Боливия може да се похвали с едни от най-големите идентифицирани находища на литий в света, но производственият ѝ капацитет остава скромен. Едната от подкрепяните от Китай фабрики ще бъде ситуирана в Уюни, където се намира най-голямата солна мина в света, а другата ще бъде разположена в Койпаса, в западната част на страната.

Международните производители на автомобили и производителите на батерии се опитват да подсигурят бъдещите потоци от материали за батерии, включително на литий, като търсенето е напът да нарасне драстично през следващите десетилетия. CATL доставя батерии на редица големи концерни, включително на Tesla Inc. и Ford Motor Co.

Китайският производител ще държи 66% от боливийското съвместно предприятие, известно като CBC, като останалата част ще е под контрола от неговите филиали CMOC Group Ltd. - основен производител на мед и кобалт - и Guangdong Brunp Recycling Technology Co.

Споразумението се основава на по-ранна оферта на групата за изграждане на така наречените инсталации за „директно извличане на литий“, или DLE, с държавната миннодобивна компания Yacimientos del Litio Bolivianos. 

DLE е сравнително нова технология, която позволява металът да бъде извлечен директно от солта, вместо да се разчита на бавното изпаряване. Това го прави потенциално много по-ефективен метод от традиционните решения, изтъква Алън Рей Рестауро, анализатор в BloombergNEF.

„Като се има предвид това, DLE все още е нова форма на техника за добив на литий и за страна като Боливия, която изобщо няма опит в добива на литий в търговски мащаб, въвеждането в експлоатация и увеличаването може да се окажат по-трудни“, изтъква той.

Боливия е дом на 21 милиона тона идентифицирани литиеви залежи според данни на Геоложката служба на САЩ. Въпреки това страната се опитва от години да комерсиализира белия, прахообразен алкален метал.

Състезанието за добив на литий набра скорост, тъй като цените на метала скочиха до рекордно високи нива през 2022 г. Въпреки че цената му е намаляла почти наполовина спрямо равнището от миналата година, тя все още остава по-висока в сравнение с историческите стойности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още