IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За по-възрастните жители на Европа горещините са новият коронавирус

Високите температури застрашават здравето на възрастните хора и ги принуждават да стоят на закрито, докато правителствата залагат на извънредни мерки, за да ги защитят

21:10 | 20.07.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-горещото лято в историята отне живота на 15 000 души във Франция, повечето от които възрастни хора, живеещи сами в градски апартаменти или в домове за възрастни хора без климатик. Миналото лято, когато няколко последователни горещи вълни удариха страната, повече от 2800 французи загинаха, около 80 процента от които бяха на възраст над 75 години.

Докато високите температури пълзят на север към страни, които рядко се сблъскват с подобни горещини, Белгия създаде тристепенен план, базиран на редовно наблюдение на температурата и на нивата на озона. В Брюксел възрастните хора и тези, които се чувстват изолирани или уязвими, могат да се регистрират по телефона при общинските власти, които ще ги проверяват редовно, веднага щом температурите се покачат над 28 градуса по Целзий. Социалните работници раздават течности и проверяват битовите условия. Въпреки това високата смъртност в Белгия заради жегите достигна 5,7 процента през най-горещите месеци миналото лято, най-високото ниво за последните 20 години.

В Гърция археологическите обекти в страната ще бъдат затворени между обяд и 17:30 часа до неделя, когато температурите в Атина се очаква да достигнат 43 градуса по Целзий. Министерството на гражданската защита съобщи, че всички държавни служби са "в състояние на повишена готовност за справяне с последствията от високите температури".

Там, както и навсякъде другаде, съветът на властите се свежда до прост императив: останете си вкъщи.

В Рим екип от регионални здравни специалисти се свързва чрез телефонни обаждания с най-уязвимите хора, предимно възрастни и болни хора, в дните, маркирани с оранжев или червен код.

Повреден климатик на покрива на сграда в Атина, Гърция. Източник: Yorgos Karahalis/Bloomberg Повреден климатик на покрива на сграда в Атина, Гърция. Източник: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Въпреки че трудностите и изолацията на най-уязвимите хора по много начини напомня борбата срещу коронавируса, пандемията остави след себе си и някои добри практики, включително прегледи и лечение в домашни условия, изтъкват здравните власти.

Закон от 2022 г., приет от правителството на бившия премиер Марио Драги, изисква по-добра координация между здравните услуги и телемедицината. Италианските здравни власти работят за създаването на единна цифрова платформа с актуализирана информация за пациентите, до която медицинските сестри, лекарите, спешните служби и болниците имат достъп.

„Covid промени манталитета на някои услуги и това помогна много“, изтъква Андреа Барбара, служител в сектора на здравеопазването, който ръководи услугите за около милион жители в Рим. „Разширяваме обхвата на телемедицината, все повече преместваме оборудване – а не пациентите – но отнема време“, допълва тя.

Дори за тези, които не се нуждаят от медицинска помощ, подкрепата остава от решаващо значение и за много уязвими хора асоциации като „Каритас“ остават най-надеждната организация.

Карлота Антонели, социалният работник, пренася два пакета с леко газирана вода нагоре по стълбището до жилището на Франческа Азарита, 91-годишна жена, която живее сама и няма нищо, с което да се охлажда, освен парче картон, което да използва като ветрило.

„Карлота, когато не идваш, се чувствам като изгубена“, признава Азарита със силен неаполитански акцент, който не е изгубила, въпреки че живее в Рим почти 50 години.

Азарита, която е дете, когато избухва Втората световна война, не може да чете и пише и работи през целия си живот, първо в провинцията около Неапол, а по-късно като чистачка в Рим, където се премества след раздялата със съпруга си.

Сега сутрините ѝ започват с кафе и болкоуспокояващо за болните ѝ крака. Обикновено готви сама, но тези дни не включва котлона, защото е много горещо и рядко излиза от дома си, особено след като миналата седмица пада на тротоара.

„Температурите се промениха, откакто бях момиче“, споделя тя. „Не е нужно да гледам телевизия, за да знам, че дъждът беше нормален и слънцето беше нормално, а сега не е така“, допълва Азарита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 7
mirodes
преди 9 месеца
Рекордната температура в България е 45.2 градуса, измерена през 1916г.В наши дни температурата изобщо не се и доближава до тия стойности.А в Западна Европа рекордно топло е било лятото на 1911г.Тогава само в Париж умират 40 хиляди от жегите.И стотици хиляди в цяла Западна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
doba
преди 9 месеца
Мхм, сега и бустери ще искат да бучат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 17
khao
преди 9 месеца
До: cyclop .... следят ли те от тайните служби докато ходиш по улиците ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
cyclop
преди 9 месеца
"Франция ... залага на данък, свързан с горещините" ОПА КО СТАНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 12
cyclop
преди 9 месеца
НЕ БЕ, то си е новия ковид! Всеки ден, сутрин, обед, вечер - ПРОПАГАНДА! Колко е страшно, опасно, къде било много зле, пък къде било още по-зле. Само като се огледаш - не виждаш нищо да се случва. Спираш ТЕЛЕВИЗОРА - нищо няма, нормално, обичайно, типично, познато. Пускаш ТЕЛЕВИЗОРА - сутрин, обед, вечер АПОКАЛИПЦИС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още