fallback

Зеленски пред Съвета за сигурност: Подкрепата за Украйна е защита на Устава на ООН

В първата си реч пред Съвета от вачалото на войната украинският президент призова за реформиране на световната организация

22:19 | 20.09.23 г. 10

Украинският президент Володимир Зеленски говори пред Съвета за сигурност на ООН в сряда и оправда въоръжаването на Киев, налагането на санкции на Москва и подкрепата за резолюциите на ООН като действия за защита на Устава на световната организация, предава Ройтерс.

Зеленски, който беше облечен в традиционната си зелена военна униформа, пристигна в Ню Йорк, за да присъства лично на заседание на 15-те страни членки на Съвета за сигурност за първи път, откакто Русия навлезе в Украйна през февруари м. г. Оттогава Съветът проведе десетки срещи, но не успя да предприеме действия, тъй като Москва има право на вето.

„Украйна упражнява правото си на самоотбрана. Помощта за Украйна с оръжия в това начинание, чрез налагането на санкции и упражняването на обхватен натиск върху агресора, както и гласуването на съответни резолюции, означава защита на Устава на ООН“, заяви украинският президент.

Украйна и западните страни успешно изолират Русия дипломатически в ООН, където 193-те страни членки на Общото събрание гласуваха няколко пъти с огромно мнозинство за осъждането на нашествието и поискаха от Москва да изтегли войските си.

Аргументът им е прост – Русия нарушава Устава на ООН от 1945 г.

В опит да засили подкрепата Зеленски говори също по важен за много страни членки на ООН проблем, особено за развиващите се страни от Глобалния юг – реформиране на световната организация с гласуване в по-широкото Общо събрание, което да позволява отнемане на правото на вето. Думите му са в унисон с по-широките притеснения сред страните от т. нар. Глобален юг, че малка група силни държави се радва на безмерно влияние в глобалната организация заради правото им на вето, отбелязва Bloomberg.

„В ООН наблюдаваме нарастваща подкрепа за идеята, че в случаи на масови жестокости срещу човешките права, правото на вето трябва да бъде доброволно замразено. Независимо кои сте, настоящата система на ООН ви прави по-малко влиятелни в сравнение с правото на вето, което малцина притежават, а само една страна злоупотребява с него – Русия“, заяви Зеленски.

„Не трябва да чакаме агресията да приключи. Трябва да действаме сега. Стремежът ни за мир трябва да движи реформата“, допълни той.

Появата на Зеленски съвпадна с ключов момент за украинската военна кампания за прогонване на руските сили от Украйна.

Общественият ентусиазъм за военните усилия отслабва в много страни членки на НАТО, лятното контранастъпление се натъква на упорита руска отбрана, а скоро по-студеното и по-влажно време ще направи много селски пътища непроходими за тежка техника.

Спрете войната

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви пред Съвета в сряда, че войната на Русия в Украйна „е задълбочена от геополитическо напрежение и разделение, като застрашава регионалната стабилност, увеличава ядрената заплаха и създава дълбоко разцепление във все по-многополюсния ни свят“.

В дълга реч пред Съвета за сигурност руският външен министър Сергей Лавров защити правото на вето на Москва като „законен инструмент“ на международните отношения и обвини Украйна и съюзниците ѝ, че са предизвикали конфликта. Зеленски напусна залата по време на речта на Лавров.

Германският канцлер Олаф Шолц, който говори малко след това, предупреди срещу призивите за незабавно прекратяване на огъня, което ще остави Русия в окупираните големи части от украинската територия. „Всички искаме край на убийствата – днес, а не утре. Но трябва да сме наясно с привидно лесните решения, които обещават мир само на думи“, допълни той.

Преди началото на заседанието руският представител в ООН Василий Небензя възрази срещу обръщението на Зеленски пред 15-те страни членки на Съвета, който е председателстван от Албания през септември.

„Искам да уверя руските ни колеги и всички тук, че това не е специална операция на албанското председателство“, каза албанският премиер Еди Рама пред Небензя. „Има решение на това. Ако сте съгласни, спрете войната и президентът Зеленски няма да вземе думата“, допълни той.

Русия твърди, че провежда „специална военна операция“ в Украйна.

В четвъртък Зеленски заминава за Вашингтон, за да се срещне с американския си колега Джо Байдън, членове на Конгреса и военни представители, за да заздрави подкрепата в най-важния съюзник на Украйна.

Макар че повечето членове на Конгреса все още подкрепят предоставянето на военна помощ на Украйна, скептичните гласове сред републиканците стават все по-силни, тъй като разходите за войната растат. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, водещият републиканец във Вашингтон, попита дали САЩ трябва да продължат да изпращат оръжия за милиарди долари на Украйна.

Байдън планира да обяви нова военна помощ при посещението на Зеленски. В реч пред Общото събрание на ООН във вторник американският президент призова световните лидери да застанат с Украйна срещу Русия, като заяви, че само Москва има силата да прекрати войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:19 | 20.09.23 г.
fallback
Още от Свят виж още