IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се включва с 10 млн. евро гаранция в Доверителния фонд „ЕС за Украйна“ на ЕИБ

Страната ни ще подпомогне индиректно възстановяването и реконструкцията на Украйна чрез солидарно гарантиране с държавите на Евросъюза на операциите на банката

16:08 | 11.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България ще участва с гаранция в размер на 10 млн. евро в Доверителния фонд „ЕС за Украйна“, създаден в рамките на Инициативата на Европейската инвестиционна банка „ЕС за Украйна“. Участието във фонда ще позволи на страната ни да подпомогне индиректно възстановяването и реконструкцията на Украйна чрез солидарно гарантиране, заедно с останалите държави членки на ЕС, на операциите на ЕИБ. Това решение взе правителството, след като одобри доклада на министъра на финансите. С него се изразява намерението на страната ни пред международната банка за участието ѝ при подпомагане възстановяването и икономическото развитие на пострадалата от военните действия държава, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Доверителният фонд „ЕС за Украйна“ има за цел да се засили подкрепата на Евросъюза за проекти в Украйна чрез допълване на макрофинансовата помощ, като същевременно ще позволи на ЕИБ да продължи да изпълнява ключова роля при отпускане на финансова подкрепа за Украйна.

Фондът ще служи като временно мостово решение, докато не станат налични по-дългосрочни мерки на ЕС. Чрез него ще се финансират както проекти в публичния, така и в частния сектор. От Министерския съвет уточняват, че основният им фокус ще бъде върху общинската инфраструктура – училища и болници, транспортни мрежи, съоръжения за пречистване на вода и отпадни води, капацитет за цифрова и киберсигурност, както и подобрен достъп до финансиране за украинските предприемачи.

Доверителният фонд се финансира от страните членки на ЕС. Донори могат да бъдат също Европейската комисия, държави извън ЕС, като страни от Европейска асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), и частни донори. Приносът е доброволен и може да бъде под формата на парична или непарична (под формата на гаранция) вноска, или комбинация от двете.

На 11 юли, в рамките на Съвет ЕКОФИН, 16 страни от ЕС са подписали с ЕИБ писма за намерение за принос във Фонда. Страните членки, които са обявили, че ще се включат, са: Белгия, Франция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Словакия, Испания и Нидерландия. Първоначалните ангажименти от тези държави възлизат общо на 383,3 млн. евро. Хърватия, Кипър, Дания, Естония и Гърция също са потвърдили подкрепата си и намерението си да дадат вноски във Фонда, като сумите, които ще предоставят, предстои да се финализират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още