IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обяви план за намаляване на емисиите на метан

Скоростта и степента на понижаване на обемите генериран метан от Китай може да повлияе на глобалните температури

18:31 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай, който е най-големият източник на метан в света, заяви, че ще засили мониторинга, докладването и прозрачността на данните, за да намали генерирането на парниковия газ, пише Bloomberg.

Азиатската страна също така ще внедри нови технологии за откриване на течове на метан, става ясно от документ, публикуван от Министерството на екологията и околната среда. Въпреки че планът обхваща стратегии за намаляване на емисиите от индустрии като въгледобив, отглеждане на ориз и газови операции, той не излага конкретни цели за редуциране на замърсяването по сектори.

Също така не се споменава т.нар. „Глобален ангажимент за метана“, който има за цел да намали емисиите с 30% до края на това десетилетие спрямо нивата от 2020 г. Китай отказа да се присъедини към инициативата, водена от САЩ и Европейския съюз (ЕС) през 2021 г., заявявайки, че ще разработи свой собствен път. Към момента общо 150 страни са се ангажирали с този план, въпреки че някои от най-силно замърсяващите страни, включително Русия, Индия и Иран, все още не са се включили.

Решението на Китай да публикува плана е „жест на добра воля“, докато неговият пратеник по въпросите на климата Сие Джанхуа приключва преговорите с американския си колега Джон Кери в Калифорния, коментира Ли Шуо от Китайския център за климата към Азиатския институт за обществена политика. „ Твърде рано е да се каже дали това предполага допълнителни климатични резултати между САЩ и Китай“, добавя той.

Скоростта и степента на понижаване на обемите генериран метан от Китай може да повлияе на глобалните температури, тъй като метанът има повече от 80 пъти по-голяма затопляща сила от въглеродния диоксид през първите 20 години на отделянето си в атмосферата. Въпреки че селското стопанство е най-големият източник на газ от човешката дейност, премахването на емисиите от изкопаеми горива се смята за по-лесно и по-евтино. Учените призоваха правителствата да ограничат отделянето на парникови газове от въгледобивната индустрия, петрола и природния газ, когато могат да бъдат избегнати.

Концентрацията на метан в атмосферата е 2,5 пъти по-голяма от нивата от прединдустриалните времена. Източни: Bloomberg Концентрацията на метан в атмосферата е 2,5 пъти по-голяма от нивата от прединдустриалните времена. Източни: Bloomberg

Почти 90% от емисиите на метан в Китай от неговия енергиен сектор идват от въглища, които все още генерират повече от половината от електроенергията в страната. Подземните мини отделят метан, когато скалните слоеве или въглищните пластове са напукани и операторите могат да уловят газа през надземни отвори. Източването на газ от открити мини също може да ограничи отделянето на метан.

Енергийният сектор представлява от 30% до 40% от общите емисии на метан в Китай. Националният план призовава за действия за намаляване на изпускането на газа от петролни и газови съоръжения и за намаляване на емитирането на метан от въгледобива. Китай също така ще работи за намаляване на емисиите на метан от животновъдната промишленост, оризищата, сметищата и пречиствателните станции за отпадни води.

Държавите започват да подхождат по-сериозно към ограничаването на емисиите на метан, които могат да бъдат избегнати от производството на изкопаеми горива, тъй като бързото затопляне на планетата принуждава лидерите да се съсредоточат върху решения, които могат да овладеят високите температури в рамките на десетилетия. Например САЩ обсъждат начини да помогнат на Туркменистан да ограничи някои от най-големите емисии на метан в света, които се отделят от застаряващите петролни и газови операции.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) емисиите на метан на Китай от въгледобива са по-малки по обем от тези на други страни. Пекин увеличи значително производството на въглища през последните години, за да предотврати сривовете при производството на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още