IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хуманитарните кризи в света ще се задълбочават през 2024 г.

Международният комитет за спасение съобщи, че хората в света, нуждаещи се от хуманитарна помощ, е нараснал тази година до 300 млн. души

09:39 | 14.12.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Климатичните промени, задълбочаването на въоръжените конфликти, растящото дългово бреме и свиването на международната подкрепа ще ускорят хуманитарните кризи в света през 2024 г., сочат данни на Международния комитет за спасение (IRC), цитирани от Ройтерс.

В доклада си за извънредните събития, които трябва да бъдат наблюдавани през 2024 г., базираната в Ню Йорк организация посочва 20 страни, главно в Африка, които са изложени на най-голяма опасност от задълбочаване на хуманитарното положение догодина.

Докладът е публикуван, след като броят на хората, нуждаещи се от хуманитарна помощ тази година, нарасна до 300 млн. души, а хората, принудени да напуснат дома си, се увеличиха до 110 млн. души.

„Това са най-лошите от всички времена“, коментира ръководителят на IRC Дейвид Милибанд в комюнике и призова за повече внимание върху приспособяването към климата, засилване на ролята на жените, банкиране на принципа „хората на първо място“, подкрепа за принудително напусналите домовете си хора и действия за ограничаване на безнаказаността.

Судан е на първо място в списъка на IRC с извънредни ситуации, които трябва да бъдат наблюдавани, следван от окупираните палестински територии и Южен Судан.

След тях са девет страни от Субсахарска Африка, Мианмар и Афганистан в Азия, Сирия, Ливан и Йемен в Близкия изток, Украйна в Европа, Еквадор в Южна Америка и Хаити в Карибския регион.

Тези 20 територии съставляват около 10% от населението на света, но в същото време 86% от хуманитарните нужди в световен план, 70% от принудително напусналите дома си хора и все по-голям дял от хората, живеещи в крайна бедност и изправени пред климатични рискове, отбелязва IRC.

Судан, който не беше включен миналата година, оглави класацията, тъй като мащабни градски военни действия срещат „минимално международно внимание“, отбелязва организацията. Палестинската територия в Газа влиза в 2024 г. като най-смъртоносното място в света за цивилното население.

Макар че някои африкански страни постигат бързо подобряване на жизнения стандарт, конфликти, преврати и бедност растат с „тревожни темпове“, коментира IRC, а климатичното явление „Ел Ниньо“ застрашава с екстремни климатични условия.

Еквадор, където се намират много венецуелски бежанци, влиза в списъка за първи път, тъй като нарастването на насилствените престъпления, които държавата до голяма степен отдава на наркотрафика, задълбочава икономическите последици от пандемията и климатичните рискове.

В същото време IRC счита, че близо половината от населението на Хаити се нуждае от хуманитарна помощ и допълва, че е малко вероятно възможни усилия на ООН за подпомагане на полицията в борбата с мощни въоръжени банди да подобрят значително условията догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 4 месеца
До: khao ти пък кого си развъдил, при тебе и *** не виреят навярно. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
khao
преди 4 месеца
нормално, след като ги развъдихме като зайци без да мислим за бъдещето... очаквам следващото поколение да живее в някакъв cyber punk! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още