fallback

Русия използва пълния си арсенал в един ракетен удар, сринал Украйна в края на 2023 г.

Има поражения по гражданска инфраструктура, промишлени предприятия и военни цели

12:22 | 29.12.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия използва пълния си ракетен арсенал в най-мащабния ракетен удар от началото на пълномащабната война досега. Използвани са повече от 158 ракети и бойни дронове и има поражения по цели на територията на цялата страна, съобщава главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужний.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски публикува данни за поразен родилен дом, училища, търговски центрове, станция на метрото, използвана за бомбоубежище, и други обекти на гражданската инфраструктура в Киев, Лвов, Одеса, Харков, Запорожие и други градове. Ракети са попаднали още в промишлени предприятия и военни обекти. Има данни за 12 загинали и десетки ранени в мащабната ракетна атака.

В последния работен ден за годината Русия използва пълния си арсенал от ракети - крилати, балистични, свръхзвукови, както и бойни дронове. От ВСУ съобщават за всички ракети Х-55, Х-555 и Х-101 - общо 87, както и 27 ударни дрона. Системите за ПВО обаче не са успели да се справят с пет свръхзвукови "Кинжал"-а, както и 14 балистични ракети С-300, С-400 и "Искандер М", изстреляни от Курска и Белгородска област към Харков, и осем Х-22 и Х-32.

Изпратени са и 36 дрона, допълват още руските военни.

Част от ракетите са изстреляни от тактически бомбардировачи - във въздуха са били вдигнати 18 Ту-95, както и още Ту-22, Су- 35 и пет МиГ-31.

В нощта срещу 29 декември Русия изстреля 22 дрона, от които бяха свалени 18 като част от станалите традиционни нощни обстрели над Украйна. Според анализатори Москва е използвала тази тактика, за да ангажира системите за ПВО, което да позволи по-мащабни поражения по инфраструктурата след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:52 | 29.12.23 г.
fallback
Още от Свят виж още