IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако искаме да сме в мир със света, нашата съпричастност трябва да е към всички

Докато се делим на „свои“ и „чужди“, трудно можем да намерим път към помирението

15:29 | 11.02.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Естественият подбор е скалъпил номер на Homo sapiens. Дал ни е жизненоважното умение да изпитваме съпричастност, способността да си представяме какво чувстват и мислят другите. Но при едно условие: в ситуации на тревожност, кавги или травма нашата съпричастност става избирателна. В най-лошия случай това ни кара да се идентифицираме изцяло с нашата собствена група и едновременно с това да демонизираме или дехуманизираме хората вън от нея. Резултатите може да са сериозни, вариращи от крайна политическа поларизация чак до военни престъпления, пише в анализ колумнистът на Bloomberg Opinion Андреас Клут.

Разликата между инклузивна и ексклузивна съпричастност помага за диагностицирането на всякакви видове конфликти. Някои са военни, като тези между израелци и палестинци и украинци и руснаци. Други са „просто“ политически, психологически или културни, като враждата между привържениците на Доналд Тръмп и техните опоненти, било то закоравелите републиканци или демократите.

Обществени личности като политици и експерти са сред първите, които забелязват сривът като цяло при емпатията под формата на растяща язвителност. Дори и хората да се опитват да разберат, приемат и почувстват болката и от двете страни на монетата, те неминуемо ще бъдат приети от част от аудиторията като прекалено съпричастни за едната страна и недостатъчно съпричастни за другата.

Така например от 7 октомври американският президент Джо Байдън бе еднакво съпричастен както с израелците, така и с палестинците. Той незабавно разбра, че кървавият садизъм, извършен от „Хамас“ извади наяве колективната травма от Холокоста за евреите. Също така осъзна, че бомбардировките на Израел срещу Ивицата Газа, които той нарече „безразборни“, са отключили различна колективна травма за палестинците – накба (катастрофата) след масовото им изселване от израелците през 1948 г.

Мнозина от тези, които слушаха Байдън, обаче избраха да чуят само един от тези два вектора на съпричастност. Мнозина по света вярват, че него го е грижа повече за израелците, отколкото за живота на палестинците и техните страдания. Дори в САЩ недоволни го наричат „Джо Геноцида“.

Антонио Гутереш, генералният секретар на ООН, се оказа в обратната ситуация. В реч след реч от 7 октомври насам той осъжда терора на „Хамас“, но също така веднъж допълни и че атаките „не са се случили във вакуум“. С това той искаше да каже, че палестинците са претърпели поколения на „задушаваща окупация“, която е родила екстремизъм, въпреки че това „не може да оправдае ужасните атаки“. Този израз на инклузивна съпричастност бе достатъчен за израелския представител в ООН да поиска оставката на Гутереш и да го обвини в „кръвна клевета“ – антисемитско обвинение, датиращо още от Средновековието.

Както за съпричастността, така и за нейните проблеми трябва да благодарим и обвиняваме еволюцията. За да предадат гените си по-широко, нашите предци са се научили да си сътрудничат и оттам – с помощта на огледални неврони и други когнитивни средства за адаптиране – да „влязат в положението“ на другия човек. Това е концепцията, която британският психолог Едуард Тичнър е уловил през 1909 г. с неологизма „съпричастност“ (empathy - емпатия), взет от немското Einfühlung и преведено с гръцки срички, за да напомни на много по-старото, но и доста различно понятие симпатия (sympathy).

Последна актуализация: 15:29 | 11.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 2 месеца
Готериш каза също, че планетата е кипнала. Да не излрезе че е някакво пропагандистче и манипулаторче тоя готериш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 2 месеца
сттията започва много злеее, на абсолятно грешни твърдения се гради цялата полюция дето сте измътили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
scott
преди 2 месеца
тез приказки вървеха преди пандемията. Съгъ думата за мъдрите и добри вождове и мразещите се техни подчинени не върви. Ше има яко кръв. светот е нещо ново. Ти си приказвай, набирай полезни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
scott
преди 2 месеца
МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!Смешници сте. Кво ми казва таз статиес? Не дигай ножа да те фанем жив и да те оделем за забавление. Или по-хуманно, веднага да те застреляме.Како, оръжията говорът. И плана е само един - кил дем ол!Байдън бил съпричестен към палестинците? Изпрати самолетоносачи на Израел, за да удвои нападателните способности и да има точна стрелба с много повалени мишени. 100% на страната на Израел и само на думи..........ала,бала, само че те ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още