IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Кризата в Червено море поставя в риск и борбата с инфлацията

Китай и Русия може да отворят трети геополитически фронт срещу САЩ преди изборите, посочи Велина Чакърова

15:37 | 30.01.24 г.

Затрудненото корабоплаване през Червено море заради атаките на хутите ще продължи и може да се окаже най-сериозният геополитически риск за 2024 г., защото блокирането на този важен възел ще доведе до повишаване цените на суровините. Едва през пролетта може да се очакват първите опити за дипломатическо решение на кризата, а това може да забави борбата на централните банки с инфлацията чрез поскъпването на транспорта и суровините и да отложи намаляването на лихвените проценти.

Това коментира Велина Чакърова, геополитически стратег, основател на консултантската компания за геополитически рискове, тенденции и сценарии FACE и бивш директор на Австрийския институт за европейска политика и политика на сигурност, в ефира на предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

През 2024 г. е интересна друга възможност, на която все още не се обръща достатъчно внимание. А именно Китай и Русия да открият трети геополитически фронт в индо-тихоокеанския регион, за да оспорят влиянието и доверието на САЩ като глобална сила, особено в навечерието на президентските избори, коментира Чакърова.

„Тук не говоря за директен военен сблъсък. Ще се развие подобен сценарий на този в Близкия изток, където влиянието на САЩ се оспорва от Иран, и по отношение на Източна Европа, където Русия се опитва да наложи нови геополитически реалности“, поясни анализаторът.

По думите на Чакърова Русия ще засили доставките на ракетни и сателитни технологии за Северна Корея в замяна на боеприпаси, ще засили и дипломатическия портфейл на Северна Корея. Китай ще ескалира военното напрежение в Южнокитайско море, което пък ще усложни ситуацията в ключови проливи за доставките на суровини.

„Този нов фронт ще охлади ентусиазма на инвеститорите в региона и може да създаде разделение в западните сили, най-вече заради по-тесните връзки на ЕС с Китай“, смята Чакърова.

Според нея в дългосрочен план опитите на ЕС да намали рисковете, но да запази икономическите отношения с Китай, няма да са успешни заради влошаването на отношенията между Пекин и Вашингтон. "Основният риск за ЕС тази година е серията избори, които ще създадат периоди на слабо управление по време на предаването на властта и промяна в институциите на национално и регионално ниво", посочи гостът в предаването.

Повече за геополитическите рискове през 2024 г., как ще се отрази нов мандат на Доналд Тръмп върху международната система, какво трябва да следят инвеститорите покрай изборите в САЩ и ЕС може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още