IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският поток през Суецкия канал е спаднал с 42% за два месеца

Търговското корабоплаване по други важни пътища също е под натиск, предупреждава агенция на ООН

07:42 | 26.01.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Кораби на входа на Суецкия канал. Снимка: Islam Safwat/Bloomberg
Кораби на входа на Суецкия канал. Снимка: Islam Safwat/Bloomberg

Търговският поток през Суецкия канал е спаднал с 42% за два месеца, сочат данни на ООН, цитирани от AFP и БТА.

Търговският обмен през канала пострада от атаките на йеменските бунтовници хути в Червено море през последните месеци.

"Силно сме обезпокоени от атаките срещу морския търговски транспорт в Червено море, който изостря нарушенията в търговския трафик и обмен, свързани с геополитиката  и с климатичните промени", заяви Ян Хофман, представител на Конференцията на ООН за търговия и развитие. 

Броят на транзитиращите контейнеровози на седмица през Суецкия канал е намалял с 67% на годишна база. Спадът в транзита на петролни продукти през канала е от 18 на сто, а на насипните товари - от 6%. Газовите доставки през Суецкия канал са напълно спрели.

В знак на солидарност с палестинците в Газа от ноември хутите атакуват кораби в Червено море и Аденския залив, които смятат, че са свързани с Израел.

Нарушаването на търговското корабоплаване в Червено море е още по-обезпокояващо, предвид това, че над 80% от световната търговия на стоки се извършва по море и че други важни пътища също са под натиск, казва Конференцията на ООН.

Така например транзитът през Черно море беше доста нарушен след руската инвазия в Украйна, което доведе до покачване на цените на храните в световен план.

Заради сушата пък нивото на водата в Панамския канал спадна доста и намали трафика през него. Миналия месец броят на преминаванията през канала намаля с 36% спрямо година по-рано и със 62% спрямо две години преди това.

"Продължителните нарушения на трафика по големите търговски пътища може да засегнат световните вериги за доставки, да доведат до закъснения в доставките и до увеличаване на цените, както и до риск от инфлация", отбелязва агенцията на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
65linet
преди 3 месеца
Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук---- https://use.my/zf32
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 3 месеца
Египетските *** са най-пострадавши от цялата работа и не ми е ясно защо други държави трябва да им бършат пак зад.ника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: *като цяло , колкото по-малко поднебесни контейнерчета стигат до нас , толкова по-добре ще си живеем в ЕС* - Като цяло, и аз на това се надявам да останеш без средства за живот и изява и да си починем малко от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 3 месеца
До: zelka007 две изречния смислово не можеш да вържеш, браточка. Ти си безполезен позор за евроатлантистката пропаганда. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 15
zelka007
преди 3 месеца
До: 0pk ... *** реви пред пасоль , не мучи из форумите ... тва е надyпеният вариант , дето ви допада на целото копейкопоклонник . другият вариант е палим двете фрегати и при хамериканските крайцери да защитаваме корабите си ... !! ... и докога ве нефел , само поднебесните шитове ще са ви единствените достъпни стоки ве ... нема ли да започнете да изкарвате нормални кинти ве ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
0pk
преди 3 месеца
Форумната фашизоидна зелка изказва радостта си от липсата на достъпни ресурси и стоки, от които галактическата райска градина не се нуждае, понеже е 100% самодостатъчна. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 18
zelka007
преди 3 месеца
като цяло , колкото по-малко поднебесни контейнерчета стигат до нас , толкова по-добре ще си живеем в ЕС ... а и така форумните копейкопоклонници ще има за кво да си дерат гласни струни , след като идолите им си гръмнаха тръбите и терминалът за втечнен газ ... спреха да помпят и извозват петрол уралс за нефтохима... нема да строят повече хилядници из Европа ... все радости поради некомпетентност ... от альошата падат некви плочи от облицовката , опасен е вече , ще требва демонтаж !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още