IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаките срещу Суецкия канал могат да нарушат сериозно глобална търговия

Цените на корабоплаването скочиха, а тези на енергията остават нестабилни, тъй като корабите избягват важния морски маршрут

21:15 | 19.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Налице е нова криза в корабоплаването, която застрашава световната търговия.

Подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен продължават да атакуват кораби в Суецкия канал и Червено море, което подтиква операторите и енергийните гиганти спрат или да пренасочат товарни и кораби, пише New York Times.

Прекъсването повиши цените на петрола, природния газ и транспортните морски услуги.

САЩ и други страни предприемат мерки за защита на морския товарен транспорт. Министърът на отбраната Лойд Остин III обяви формирането на многонационални военноморски сили за ескортиране на търговски кораби и петролни танкери през жизненоважния маршрут, който стои зад около 12 процента от световната търговия.

Насилието на хутите, изтъква Остин, „застрашава свободното движение и търговията, застрашава невинните моряци и нарушава международното право“.

Интервенцията изглежда намали цените на петрола във вторник (19 декември). Но компаниите не искат да рискуват. Maersk обяви, че ще пренасочи корабите си около Африка, обходен маршрут, който може да забави със седмица изпълнението на поръчките. Ден по-рано BP заяви, че спира целия трафик от свои кораби в региона.

А операторите на транспортни плавателни съдове OOCL и Evergreen Line спряха изпращането на контейнеровози до Израел.

Износителите се подготвят за проблеми с доставките в голяма част от света. „Ще станете свидетели на огромни закъснения на вашите товари“, предупреждава Ларс Йенсен, главен изпълнителен директор на Vespucci Maritime, базирана в Копенхаген консултантска фирма.

Според Ройтерс цената за транспорт на различни китайски пристанища до Израел се е увеличила с повече от 300 долара до над 2300 долара за контейнер.

Дженсън казва че е малко вероятно цените да се покачат „до катастрофалните нива, които видяхме преди две години и половина“. Но той вижда потенциала за глобално смущение, което първо ще засегне търговията в източното Средиземноморие, преди потенциално да стигне до пристанища в САЩ.

Това би усложнило забавянията, свързани със засегнатия от сушата Панамски канал. Корабните оператори бяха принудени да пренасочват пратките от Азия далеч от Панама и през Суецкия канал към пристанищата на източната част на американското крайбрежие. Ако проблемите със Суец се задържат, това може да доведе до претоварване на пристанищата в Северна Америка, изтъква Йенсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още