IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрата гаранция за сигурността на Израел е създаването на палестинска държава

Евентуалният властови вакуум в Газа след войната бързо ще бъде запълнен от неконтролирани сили, което вещае нов цикъл на насилие и тероризъм

11:14 | 29.11.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Mustafa Hassona/Anadolu via Getty Images
Снимка: Mustafa Hassona/Anadolu via Getty Images

Наскоро прекарах пет дни в Близкия изток, пише за Financial Times Жозеп Борел, върховният представител на Европейския съюз за външните работи и сигурността. Заедно с Украйна, той се превърна в един от най-нестабилните региони в света. Ще има периоди на спокойствие, които може да създадат впечатлението, че напрежението намалява, но израелско-палестинският конфликт остава по-актуален от всякога и ще остане такъв. На нашето политическо късогледство, да мислим, че този конфликт е управляем, като говорим само на думи за решение с две държави (израелска и палестинска – бел. прев.), а след това го оставяме да тлее, трябва да се сложи край. Не само от съображения за хуманност, справедливост или морал, но защото, ако не го поправим сега, това може да предизвика разселване на хора, включително към Европа, и да изостри риска от тероризъм и междуобщностни напрежения.

Регионът отново преминава през травма и ярост. Израелците са покъртени от клането на 7 октомври, довело до над 1200 убити и повече от 200 заложници (немалка част вече разменени за палестински затворници – бел. прев.). Палестинците са изправени пред хуманитарна криза в Газа, друга касапница с повече от 13 хил. жертви, предимно жени и деца, плюс атаки от израелски заселници в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим. В петък влезе в сила временно прекратяване на огъня и частично освобождаване на заложници. Надявам се, че това ще създаде положителна динамика, водеща до освобождаването на всички заложници и прекратяване на военните действия, пише Борел.

Ужасите, извършени от „Хамас“ и други екстремисти, са в ущърб на палестинските интереси. Лидерите, с които се срещнах в Рамала (палестински град в Западния бряг, на 10 км северно от Йерусалим – бел. прев.), признават това. За тях обаче основният проблем е израелската окупация. Те трудно могат да обяснят на избирателите си защо свободата им на движение е ограничена, докато незаконните израелски селища процъфтяват и заселниците в тях безнаказано ги атакуват. Лидерите също така не могат да гарантират сигурността на окупирания Западен бряг, тъй като Израел задържа палестинските данъчни приходи, които събира от името на палестинската власт.

Един ужас не оправдава друг такъв. И все пак всяка страна гледа само от своята позиция на трагедията - това, което се случи вчера или се случва днес. Но ще има утре, което нито една от страните все още не е в състояние да си представи. Израелците смятат, че трябва да премахнат „Хамас“, за да гарантират сигурността си. Палестинците дават приоритет на прекратяването на хуманитарната катастрофа в Газа и провокациите на заселниците.

Въпреки тези предизвикателства трябва да запазим възможността за мир отворена. Скорошното ми пътуване до региона, пише Борел, затвърди убеждението ми, че най-добрата гаранция за сигурността на Израел е създаването на палестинска държава. И в краткосрочен план трябва да избягваме отслабването на палестинската власт.

Вакуумът не може да съществува нито в природата, нито в политиката. Ако нито „Хамас“, нито Израел управляват Газа (както и не трябва), вакуумът във властта бързо ще бъде запълнен от неконтролирани сили, които биха могли да превърнат ивицата в пропаднала територия и да започнат нов цикъл на насилие и тероризъм. Още от Томас Хобс (английски философ от 17 век – бел. прев.) знаем, че общество без силна държава е обречено на насилие и хаос.

Ставали сме свидетели на подобни ситуации твърде много пъти преди. Видяхме потоците от бежанци, които бягат от конфликта в Сирия към Ливан, Йордания и Турция. Тези страни не могат да поемат нов голям поток от палестински бежанци. По думите на един от събеседниците ми миналата седмица, отбелязва Борел, няма да преживеем още една Накба (насилственото разселване на палестинци от Израел през 1948 г. – бел. прев.). А Европа и международната общност няма и не могат да приемат ново принудително масово разселване.

За да се предотврати попадането на Газа в ръцете на неконтролирани въоръжени групи, които могат да дестабилизират целия регион, като се започне с Израел, територията трябва да се управлява от държава, представляваща своя народ. Собствената сигурност на Израел изисква създаването на палестинска държава в Газа и окупирания Западен бряг, включително Източен Йерусалим.

Как и кога ще постигнем това ще зависи от всички нас. Едно е ясно: всичките ми събеседници в арабския свят приемат съществуването на Израел и са готови на съжителство. Те признават огромната възможност, която се крие в мирното съседство, трансграничното сътрудничество и потенциалната роля на Израел като регионален икономически двигател. Но всички са съгласни, че арабско-израелското сътрудничество зависи от разрешаването на палестинския въпрос. Няма начин той да се заобиколи.

За да се придвижим напред, трябва да се стремим към решение, основано на справедливост и равни права за двата народа. Това означава, на първо място, необходимостта от сигурност в целия регион и в Европа, която е изправена пред непосредствените последици от нестабилността. Като съседи, трябва да обединим сили с партньори в региона и по света, за да постигнем жизнеспособно, трайно политическо уреждане в полза на израелците, палестинците и региона. Това е и в наш най-голям интерес. ЕС, заедно с някои арабски страни, излезе с инициатива за постигане на тази цел, стартирана в ООН през септември, точно преди да започне войната. Решени сме да продължим да работим за целта, завършва Борел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 месеца
... ама някъде в територията *** РФ, че мюслитата е русия са малко :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 чак па извод. нека бъдем сериозни, другаря късий просто се бори за другарите си по религия.. да припомним че явно от блъскане по механите са ти изблъскали спомените.. но от няколко месеца късийй вече е нашожница и на иранците (освен на китайците)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
ratten
преди 5 месеца
До: Tikva007 едва ли е успял да достигне до този извод без помощта на другаря путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
*Скорошното ми пътуване до региона, пише Борел, затвърди убеждението ми, че най-добрата гаранция за сигурността на Израел е създаването на палестинска държава.* - Можеше да спести стотици хиляди, а може и милиони евра на европейските данъкоплатци от това безсмислено пътуване и просто да попита Путин. Той стигна до този извод още преди месец, без да пътува до региона. Не, защото няма с какво, а защото Русия има отдавна такава позиция по този казус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още