IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел и „Хамас“ сигнализираха за удължаване на временното примирие

Четиридневната пауза бе постигната с посредничеството на Катар и започна в петък

10:03 | 27.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Близки на държаните от "Хамас" заложници на демонстрация в Тел Авив. Снимка: Adri Salido/Anadolu via Getty Images
Близки на държаните от "Хамас" заложници на демонстрация в Тел Авив. Снимка: Adri Salido/Anadolu via Getty Images

Израел и „Хамас“ сигнализираха, че временното примираме в Газа може да бъде удължено след понеделник, за да позволи освобождаването на още заложници и затворници, съобщава Bloomberg.

Американският президент Джо Байдън подкрепи удължаването на примирието, заявявайки, че то ще позволи доставката на „критично нужна“ помощ на Газа и връщането на заложници, след като 17 бяха освободени от „Хамас“ в неделя. Сред тях бе и 4-годишно момиче с двойно американско-израелско гражданство, чиито родители са били убити от „Хамас“ при атаката си срещу Израел на 7 октомври.

Четиридневната пауза бе постигната с посредничеството на Катар и започна в петък. В рамките ѝ „Хамас“ ще освободи 50 заложници срещу 150 държани от Израел затворници, а Израел няма да продължава с огъня през всеки един ден, в който „Хамас“ освобождава по още 10 заложници. „Хамас“ освободи 58 заложници до края на неделя, включително и от други националности. „Хамас“ ще освободи още 11 израелци в понеделник, за да изпълни 4-дневното споразумение.

„Сделката е структурирана, така че да може да бъде удължена, за да продължи надграждането над тези резултати“, каза Байдън пред репортери. „Това е целта ми“, добави той.

„Хамас“ публикува изявление в Telegram късно в неделя, в което се казва, че се стреми да „удължи примирието след края на четиридневния период“. Говорителят на израелските отбранителни сили Даниел Хагари каза, че военните се подготвят за следващия етап от битката, но се надява, че "можем да върнем у дома възможно най-много заложници, преди това да се случи".

Военният кабинет на Израел се събра в неделя, за да обсъди възможно удължаване на примирието.

Израелските военни се стремят да проведат операции в Газа за период до една година и плановете вероятно ще включват създаване на нови мерки за сигурност за бъдещото управление на района, съобщи лондонският Times, цитирайки висш военен. Не се споменава името на длъжностното лице.

Байдън и други официални лица казаха, че се надяват да удължат паузата в боевете, в които бяха убити около 15 хил. палестинци в Газа според управляваното от „Хамас“ здравно министерство. „Хамас“, която САЩ и Европейският съюз (ЕС) определят за терористична групировка, уби около 1200 души и взе други 240 за заложници при атаката си на 7 октомври.

Администрацията на Байдън остава фокусирана върху десетина заложници с американско гражданство или постоянно пребиваване, които все още се държат в Газа, и президентът получи актуална информация в неделя сутринта за евентуалния им статус, заяви високопоставен служител на администрацията. Липсата на информация затруднява тази задача, добавя представителят.

Броят на цивилните жертви в Газа предизвиква нарастваща загриженост сред политиците от Демократическата партия в САЩ, като някои призовават за обвързване на по-нататъшната военна помощ за Израел със спазването на международното хуманитарно право.

Хуманитарната пауза в Газа „до голяма степен се задържа“, откакто влезе в сила в петък, позволявайки на ООН да увеличи доставката на жизненоважна помощ в Газа, се казва в актуализация на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Израел съобщи в неделя, че 200 камиона с хуманитарна помощ са влезли в Газа, 42 от които с материали за убежища. Военните казаха, че общо 2000 камиона с хуманитарна помощ са били допуснати до ивицата от началото на войната.

Въпреки това агенцията на ООН каза, че много хора все още нямат храна или гориво за готвене и че пекарните не работят, което поражда опасения относно изхранването, особено в Северна Газа, който е фокусът на сухопътната офанзива на Израел. Той също така съобщи, че израелските сили са арестували палестинци, пътуващи по определения от Израел безопасен „коридор“ от север на юг на територията.

Израелските отбранителни сили предупредиха в неделя, че на цивилни в Газа е забранено да влизат в морето или да се приближават на по-малко от 1 км от границата с Израел.

Министерството на отбраната каза, че армията на Израел е конфискувала около 5 млн. шекела (1,3 млн. долара) от „Хамас“ по време на сухопътната инвазия. Иракска, йорданска и американска валута са открити предимно в крепости на „Хамас“ и в домовете на заподозрени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още