IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел и „Хамас“ спират временно огъня от петък сутринта

Първата група заложници, държани в плен от „Хамас“, ще бъде освободена в 16 ч. утре

17:10 | 23.11.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Christopher Furlong/Getty Images
Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

Прекратяването на огъня между Израел и „Хамас“ в Ивицата Газа ще започне в петък, в 7 ч. сутринта местно време, заяви говорителят на катарското министерство на външните работи Маджед ал Ансари на пресконференция в Доха, цитиран от БТА.

Първата група заложници, държани в плен от „Хамас“, ще бъде освободена в 16 ч., добави говорителят.

Той каза, че списъците с всички цивилни, които ще бъдат освободени от Газа, са били договорени. Първо ще бъдат пуснати 13 жени и деца.

По-рано израелският министър-председател Бенямин Нетаняху определи споразумението за прекратяване на огъня за размяната на цивилни от двете страни като "правилно решение", предаде ДПА.

Войната ще продължи дори след изпълнението на споразумението за размяната на израелски заложници и на палестински затворници, подчерта Нетаняху на пресконференция в Тел Авив. Сраженията ще продължат, докато Израел не постигне всичките си цели, добави той.

До 100 израелски заложници могат да бъдат разменени за до 300 палестински затворници, според споразумението. Нетаняху нарече връщането на отвлечените от „Хамас“ граждани етичен дълг и заяви, че ще бъде използвана всяка възможност за окончателното освобождаване на всички заложници.

На 7 октомври „Хамас“ нахлу на израелска територия и уби 1200 души. Тогава бойците на палестинското движение отвлякоха 240 души от Израел в ивицата Газа. Израел отвърна на тази атака с пълна обсада на ивицата Газа, с въздушен и артилерийски обстрел и със сухопътна операция. Ръководеното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в ивицата Газа съобщи, че най-малко 14 хил. души са загинали при израелските удари в палестинския анклав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 ше организирам ку.рс от маалата да берат желязо в ивицата. Ушанков и кухича вече се записаха, теб да те броя ли? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 5 месеца
До: 0pk ... що ?! вместо да ходиш до Охрид , ще идеш до Газа ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
vipcpew
преди 5 месеца
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за него, но на практика е масово заболяване, но има решение - профилактика или лечение на хемороиди само с едно лекарство, защото здравето е най-важно, прочетете сами ----- https://mub.me/hemoferon
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 5 месеца
От тук насетне, в почивните дни няма да воюват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още