IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел разширява операцията си срещу "Хамас" в южните райони на ивицата Газа

Тел Авив е предупредил в южния град Хан Юнис да се премести западно от огневата линия

08:34 | 18.11.23 г. 3
Изглед от южния град в ивицата Газа Хан Юнис. Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Изглед от южния град в ивицата Газа Хан Юнис. Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Израел разширява операцията си срещу групировката „Хамас“ в южните райони на ивицата Газа. Тел Авив отправи ново предупреждение към палестинците в южния град Хан Юнис да се отдалечат от огневата линия и да се приближат до хуманитарната помощ, съобщава Ройтерс.

„Молим хората да се преместят. Знам, че не е лесно за много от тях, но не искаме да видим цивилни под кръстосан огън“, коментира Марк Регев, помощник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, пред MSNBC на петък.

Израелската армия е разпространила и листовки в града, на които е написано населението да се евакуира. Отделно 26 палестинци, предимно деца, са убити при израелска бомбардировка на града рано в събота, съобщава палестинската информационна агенция WAFA.

Регев посочва, че израелските войски ще трябва да навлязат в града, за да прогонят бойците на „Хамас“ от подземните тунели и бункерите. Тъй като районите, към които израелците насочват цивилното палестинско население, са по-близо до граничния пункт „Рафах“ с Египет, хуманитарна помощ може да бъде докарана „възможно най-бързо“, казва Регев.

Операцията в болницата "Аш Шифа" в Газа продължава четвърти ден

Израелската армия даде тази сутрин срок от един час за евакуиране на хората от болница "Аш Шифа" в град Газа, предаде Франс прес, като се позова на свой кореспондент на място, съобщава БТА.

Израелската военна операция в комплекса на лечебното заведение продължава вече четвърти ден.

Около 2300 души - пациенти, медицински персонал и разселени хора, се намират в "Аш Шифа" и международното безпокойство за съдбата им се засилва, отбелязва АФП. Израел твърди, че ислямисткото движение "Хамас", което контролира ивицата Газа, използва най-голямата болница в палестинската територия, като военна база.

В района на болницата са открити и две тела на израелски заложници – 19-годишната Ноа Марчиано, ефрейтор в Израелските отбранителни сили, и 65-годишната Йехудит Вайс. Военен говорител коментира, че Вайс е убита от „Хамас“. Преди дни от „Хамас“ публикуваха видео, в което твърдят, че Марчиано е загинала след израелски въздушен удар. Информацията не може да бъде потвърдена.

Разширяване на хуманитарната помощ в Газа

На фона на предупрежденията, че обсадата на Газа ще причини глад и болести, Израел в петък изглежда се преклони пред международния натиск, като се съгласи да допусне камиони с гориво и обеща да не ограничава помощта, поискана от ООН. Тел Авив посочва, че ще позволи доставките на дизел с по два камиона дневно – за покриване на основни нужди, както и увеличаване на капацитета на хуманитарните конвои и камиони.

Ситуацията принуждава стотици хиляди палестинци, избягали на юг от израелското нападение над град Газа, да се преместят отново, заедно с жителите на Хан Юнис, които са около 400 хил. души. Това ще влоши допълнително хуманитарната криза в страната, отбелязва Ройтерс.

Войната между Израел и „Хамас“ навлезе в седмата си седмица и няма изгледи да спре, въпреки международните призиви за прекратяване на огъня или поне за хуманитарни паузи. „Подготвихме се за дълга и устойчива отбрана от всички посоки. Колкото повече време окупационните сили остават в Газа, толкова по-тежки са непрекъснатите им загуби“, казва говорителят на въоръженото крило на „Хамас Абу Убайда“ във видео изявление.

Израел се зарече да унищожи въоръжената групировка „Хамас“, която контролира ивицата „Газа“, след терористичното нападение от 7 октомври. При атаката загинаха 1200 израелци, а още 240 души бяха взети за заложници от групировката.

Над 12 хил. палестинци са убити във войната

Израел навлезе в ивицата Газа след атаката и бомбардира северния град Газа. Голяма част от населеното място е в руини. Тел Авив нареди и обезлюдяването на цялата северна половина на тясната ивица. Около две трети от 2,3 млн. палестинци в анклава са останали без дом. Много от тези, които са избягали, се страхуват, че разселването им може да стане постоянно.

Здравните власти в ивицата Газа отчетоха в петък, че над 12 хил. палестинци, 5 хил. от които са деца, са убити. Организацията на обединените нации (ООН) смята тези числа за достоверни, но актуализацията им в момента е трудна заради проблемите със събирането на информация.

Насилие избухна и в окупирания Западен бряг, като най-малко петима палестинци са убити и двама са ранени при израелски удар по сграда в бежанския лагер „Балата“ в централния град Наблус, съобщават от Палестинския Червен полумесец.

Междувременно от палестинската телекомуникационна компания Paltel съобщават, че комуникационните мрежи в някои райони на ивицата Газа са възстановени в петък вечерта, след като Агенцията за бежанците на ООН е предоставила ограничено количество гориво.

Решението за две държави като основа на мира?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и германският Франк-Валтер Щайнмайер са се договорили да си сътрудничат за постигането на примирие в Газа и доставяне на хуманитарна помощ в региона, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Ердоган беше на еднодневно посещение в Германия, първото от четири години насам.

Двамата държавни ръководители също така са се съгласили, че решението за две държави е единственият начин да се реши израелско-палестинският конфликт, отбелязва агенцията.

Ердоган също така е подчертал, че израелските атаки в ивицата Газа трябва да бъдат прекратени.

Същевременно германският президент Щайнмайер е подчертал на срещата си с Ердоган "правото на Израел да съществува и правото му да се защитава" след смъртоносната атака от страна на "Хамас" на 7 октомври. Щайнмайер е потвърдил и позицията на Германия по отношение на класифицирането на атаката на "Хамас" срещу Израел като терористична атака и на "Хамас" като терористична организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 18.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
vbqwwvdvcmw
преди 5 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: cвиpка, анaлeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата: тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат------> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
Нещо телешкият ти възторг от действията на Натаняху не се вписват в настроенията сред спонсорите ти от соросовото крило на управляващите в САЩ демократи-антитръмписти, нито в позицията на управляваната от тях ЕК. Да не ти дръпнат щепсела? Май скоро ще ходиш да те сервизират. Виж, за моите политически възгледи е по-разбираемо да пиша такива неща, но не го правя, защото имам акъл и съм човек, за разлика от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 5 месеца
оня ден гледах как израелците разчистват улиците от коли и строителен отпадъk с багери ... от единият край до другият край ... трупат извън градовете на купчини квото смятат че им пречи и почистват от плъxoве ... не знам що ги набеждават , нали им дават по час/два на цивилните срок да се изнесат ?! после снаряди , танкове и накрая багери ... миряните от хамас от какво не са доволни ?! нали играха всенародни хора докато снимаха как изгарят деца и родителите им , са се плаща ... нищо лично !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още