IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел не планира окупация на Ивицата Газа след края на войната

Американският Сенат блокира помощ за Израел

08:21 | 08.11.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Плановете на Израел след края на войната не включват продължаваща окупация на Ивицата Газа, коментира един от съветниците на премиера на страната Бенямин Нетаняху. Той обаче споделя, че ще има "гъвкаво" решение, което ще позволява на военните да влизат и излизат от региона.

"Ще има "присъствие за сигурност", но това не означава, че Израел ще окупира Газа, че ще управлява живеещите там", каза Марк Регев пред CNN и допълни, че целта е да бъде гарантирано, че "Хамас" няма да възстанови военното си крило.

Този коментар е в отговор на опасения, изразени публично от Белия дом, че Израел се кани да присъства в Газа за "неопределен период" след края на войната, както отбеляза премиерът Нетаняху. Израелската армия обсади град Газа и вече извършва операции в него, каза още той. Израелските военни влизат в тунелите под града - "до места, които от "Хамас" не са предполагали, че ще стигнем", отбеляза Нетаняху и предупреди и "Хизбула" да не отваря северен фронт в тази война.

"Президентът (Джо Байдън - б.р.) все още смята, че окупацията на Газа от израелските военни не е нещо добро за Израел и израелските граждани", коментира съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Кърби.

Междувременно американският Сенат не подкрепи предложението на Камарата на представителите, която одобри преди дни пакет на стойност 14,3 млрд. долара за Израел, пише Ройтерс. Демократите, които имат мнозинство в горната камара на Конгреса, не се съгласиха с разделянето на пакета, предложен от президента Джо Байдън на обща стойност 106 млрд. долара, в който беше включена подкрепа за Израел, Украйна, Тайван и укрепване на границата с Мексико.

Новоизбраният председател на Камарата на представителите републиканецът Майк Джонсън предпочете да помогне на Израел, вземайки пари от бюджета за данъчната служба на САЩ. Това е и една от причините за ветото на Сената - според изчисленията с този ход няма да бъдат спесетени разходи, а ще бъдат ограничени бъдещите приходи в американската хазна, казват демократите. Според изчисленията на бюджетната комисия на Камарата на представителите могат да бъдат очаквани 26 млрд. долара несъбрани данъчни приходи.

Отделно демократите и в двете камари на Конгреса настояват и за спешна подкрепа за Киев, отбелязвайки, че тя е също толкова необходима, колкото и тази за Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: andyХахаа, след като си неграмотен и не можеш да напишеш 2 реда без грешки, то тогава колко да ти струва мнението?? Дупка на геврек, толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
andy
преди 5 месеца
До: Скъсана_УшанкаА вие другарю Силноумен, само това ли успяхте да измислите?! Като НЕ можеш да атакуваш идеите, атакуваш хората. Иначе, Да, направил съм двете правописни грешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: andyЕто я и другата слабоумно-неграмотна копейка, "ще горят в ада, коИто са създали".... "немогат" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: 0pk Би ли обяснил на аудиторията значението на думата "индянци", безмозъчна копейко? Всичките сте един дол дренки - неграмотни слабоуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
andy
преди 5 месеца
Израелските вapвapи продължават с пъклeнитe си дела. Ще горят в АДА, които са създали!!! Даже и ФАЩисаните вече немогат да ги търпят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 Оп зелкич, пак с чужди подводници света плашиш. Що няма санкии на тия с булдозерите, дето зачистват газа в морето? Или според теб геноцидът над малограмотните индянци е допустим, щом е в полза на белите господа? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
zelka007
преди 5 месеца
за радост на антиваксърете-газовици , да споделя , че освен двата самолетоносача с пълен комплект бойни групи за поддръжка , в залива пристигна и ядрена подводница клас Охайо с 150 томахавки на борда ... нещо песните и танците на народите от пясъците изгубиха от ентусиазЪма си ?! гледам вчера израелците с багери бишкат наред и методично изравняват ... нали всички щяха да водят война с Израел и да ги изравняват ?! къде сте ве , айде ми разкажете пак тези опорки ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
evlogi
преди 5 месеца
Бе ква ти окупация, най-разумно би било да я изринат с булдозери направо в морето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още