IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите на САЩ прокара спорен пакет с помощ за Израел

Антъни Блинкен пристига на посещение в Израел

07:40 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новоизбраният председател на Камарата на представителите на американския Конгрес Марк Джонсън успя да прокара спорен пакет с помощ за Израел на стойност 14,3 млрд. долара с 226 на 196 гласа, пише CNN.

Мярката е силно критикувана от демократите и противоречи на искането на президента Джо Байдън подкрепата за Израел да бъде в пакет с тази за Украйна, Тихоокеанския регион и за укрепване на границата с Мексико. Общата сума по този пакет е 106 млрд. долара, от които 61 млрд. долара за Киев.

Но бюджетната комисия към Камарата изтъкна още по-сериозен проблем на този пакет - парите за Израел се взимат от данъчната служба на САЩ. Това ще увеличи дефицита в американския бюджет и за 10 години ще има над 26 млрд. долара пропуснати ползи заради намаляването на ефективността на приходната агенция с ограничаването на разходите ѝ.

Съдбата на този пакет не е ясна, защото в Сената, доминиран от демократите, заявиха, че няма да подкрепят проекта. От Белия дом също намекнаха, че ще има вето за него, тъй като не отговаря на нуждите на националната сигурност.

Марк Джонсън коментира след приемането на пакета, че следващата стъпка ще бъде помощ за Украйна, която ще бъде обвързана с тази за подсилване на границата с Мексико. "Ако ще се грижим за границата на Украйна, ще трябва да се погрижим и за границата на Америка", заяви той, цитиран от CNN.

Днес (3 ноември) се очаква държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да посети отново Израел, а по-късно и Йордания. Планирана е среща с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Израелските военни съобщиха, че град Газа е вече напълно обкръжен.

Продължава и блокадата на Ивицата Газа, като липсата на горива вече започва да предизвиква здравна криза, след като генераторите, които захранват болниците, започват да спират работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още