IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган свърза германската подкрепа за Израел в Газа с вина заради Холокоста

Турският президент е на първото си посещение в Германия от почти четири години

23:58 | 17.11.23 г.
Турският президент Реджеп Ердоган (вляво) и германският канцлер Олаф Шолц (вдясно) на съвместна пресконференция в Берлин. Снимка: EPA/БГНЕС
Турският президент Реджеп Ердоган (вляво) и германският канцлер Олаф Шолц (вдясно) на съвместна пресконференция в Берлин. Снимка: EPA/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Германия подкрепя Израел във войната в Газа заради усещане за вина за Холокоста и допълни, че за разлика от Берлин Турция успява да говори безпристрастно, предава Ройтерс.

„Израелско-палестинската война не трябва да бъде оценявана с психология на чувство за задължение. Говоря свободно, защото не дължим нищо на Израел“, каза Ердоган на съвместна пресконференция с канцлера Олаф Шолц преди двамата лидери да проведат разговори на четири очи.

„Тези, които се чувстват задължени към Израел, не могат да говорят свободно. Ние не сме преминали през процеса на Холокоста, нямаме такова положение, защото нашето уважение към човечеството е различно“, отбеляза турският президент.

По-рано тази седмица Ердоган заяви, че Израел е „терористична държава“, която извършва военни престъпления в Газа, и че кампанията му срещу „Хамас“ включва „най-вероломните атаки в човешката история“.

Коментарът на Ердоган в Берлин засегна сърцевината на поствоенната идентичност на Германия, която се основава на дълбоко изкупление заради Холокоста. Германия систематично изби шест милиона евреи и пет милиона други жертви по време на Втората световна война. Съвременен Израел беше основан през 1948 г. като убежище за евреи.

Пътуването на Ердоган е първото му посещение в Германия от четири години насам. 

Шолц не отговори директно на думите на Ердоган, но повтори ангажимента на Германия към правото на Израел да се отбранява.

„Ако познавате Германия, знаете, че нашата солидарност с Израел е извън всякакво съмнение“, заяви Шолц. „Израел има правото да се отбранява. В същото време всички животи са еднакво ценни и страданието в Газа ни притеснява“, допълни той.

Турският президент, чиято партия ще се яви на ключови местни избори догодина, може да се възползва от подкрепата на Шолц за модернизирането на митническия съюз на Турция с ЕС и безвизово пътуване в страни членки на съюза за турски грждани.

Шолц, който трябва да се справя със съдебно решение, което остави дупка от 60 млрд. евро в бюджета му, коалиционен спор заради икономиката и растяща имиграция, се нуждае от помощта на Анкара за овладяване на миграцията към ЕС.

Но разговорите са помрачени от конфликта между Израел и „Хамас“. Бойци на групировката преминаха границата с Израел на 7 декември, като убиха 1200 души и взеха около 240 души за заложници. В отговор Израел нахлу в Газа с цел да елиминира „Хамас“ и палестинските власти съобщават, че са загинали над 12 хил. души.

Германия отчита ръст на антисемитизма и исламофобията от началото на конфликта и е подложена на критики, че затруднява провеждането на пропалестински протести, които правителството се опасява, че може да бъдат антисемитски.

Изтребители

Двамата лидери подчертаха областите на съгласие, включително значението на икономическите им връзки и подкрепа за сделката за износа на украинско зърно.

Шолц отказа да отговори на въпроса дали ще одобри продажбата на 40 изтребителя Eurofighter, които Турция иска. Одобрението му ще е нужно, тъй като Германия е членка на британско-френско-испанския консорциум, който ги произвежда.

Ердоган заяви, че ще отиде другаде, ако Шолц не се съгласи. „Можем да си осигурим изтребители от много други места“, допълни той.

Берлин иска също Турция да даде окончателното си одобрение за присъединяването на Швеция към НАТО. Ердоган се отказа от възраженията си, но турският парламент все още не е ратифицирал членството на Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 18.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още