IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на "Хамас", който заблуди Израел, е мишена № 1 в конфликта

Всеобщото мнение, че организацията е заета да управлява ивицата Газа, а истинските заплахи идват от Иран и Сирия, се оказаха мираж за Тел Авив

07:50 | 17.11.23 г. 6
Палестинци вървят от северната част на ивицата Газа към южния град Хан Юнис. Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Палестинци вървят от северната част на ивицата Газа към южния град Хан Юнис. Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Преди пет години лидерът на „Хамас“ в Газа – Яхия Синуар, надраска бележка върху документ, за който е знаел, че египетски посредници ще предадат на израелския премиер Бенямин Нетаняху. „Приемете „пресметнат риск“ за прекратяване на огъня“, написал е Синуар на иврит, според бившия съветник по националната сигурност Меир Бен-Шабат, цитиран от Bloomberg.

Не много преди това лидерът на „Хамас“ е коментирал нещо подобно пред италиански журналист: „Не искам война повече. Искам примирие“. Той има и амбиции за развитието на бедната палестинска ивица: „Можем да бъдем като Сингапур, като Дубай“.

В светлината на бруталното нападение на „Хамас“ над Израел на 7 октомври служителите по сигурността от Израел гледат на думите му под друг ъгъл – като част от усилията да се създаде илюзията, че „Хамас“, организация, считана за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС), ограничава насилието, за да се съсредоточи върху управлението.

Израелските официални лица сега признават, че около „Хамас“ се е появило чувство на самодоволство. През последните години военните значително смекчиха наблюдението на границата с Газа, като разчитаха на електронни сензори, и прехвърлиха войски извън района, за да охраняват селищата на Западния бряг.

Както израелският анализатор Чен Арци Срор писа наскоро във вестник Yedioth Ahronoth, амбициозните анализатори на военното разузнаване предпочетоха да се съсредоточат върху Иран и Сирия, тъй като работата по палестинските въпроси не се считаше от екзистенциална важност.

Всеобщото мнение беше, че „Хамас“ са възпрени и че истинските предизвикателства са по-далеч.

„Синуар и прозрял много добре израелския начин на мислене“, коментира Майкъл Милщайн, бивш директор проучвания на Палестина за военното разузнаване. „Той искаше Израел да вярва, че „Хамас“ се концентрира върху стабилността на ивицата Газа. Той насади тази идея в съзнанието на израелците“, допълва Милщайн.

Днес, когато израелската армия превръща голяма част от Газа в развалини в усилията си да унищожи „Хамас“, заради което загинаха повече от 11 хил. души, според управляваното от „Хамас“ здравно министерство, Синуар се очертава като мозъка на нападението. Той е главната мишена на израелската армия. Предполага се, че се крие някъде в тунел в Газа, „като малък Хитлер в бункер“, както Нетаняху каза наскоро.

Синуар и израелците се наблюдават и анализират взаимно от десетилетия. Роден в беден квартал в южния град Хан Юнис в ивицата Газа, Синуар, в момента 61-годишен, е сред съоснователите на военното крило на „Хамас“ през 80-те години на ХХ век. По-късно той изпълнява задачата да изкорени палестинските колаборационисти с Израел и е отговорен за убийството на четирима от тях. Израелските военни власти, които по това време все още действат в Газа, го осъждат на доживотен затвор през 1989 г.

Зад решетките Синуар научава иврит и изучава внимателно израелското общество, като редовно чете вестници и биографиите на ключови израелски фигури. Той също така се превръща в неоспорим лидер на затворниците от „Хамас“. Според израелски служители и бивш активист на „Хамас“, докато е бил в затвора, той е продължил да убива.

Официални лица го описват като хладнокръвен, магнетичен лидер. В началото на това хилядолетие той започва да се оплаква от тежки главоболия и замъглено виждане. Приведен е в болница и му е отстранен тумор в мозъка. Бети Лахат, шеф на разузнаването в затворите по това време, казва в документален филм, че моментът е използван, за да привлекат Синуар като агент.

„Казах му, че Държавата Израел е спасила живота му. Мислех, че мога да го превърна в един от нас, но той не прояви интерес. Той говореше за деня, в който ще бъде освободен. Аз му казах, че той никога няма да излезе от затвора, но той отговори: Само Господ знае“, казва тя.

И този ден настъпва – 18 октомври 2011 г. Тогава Израел разменя повече от 1000 палестински затворници за израелски войник, държан от „Хамас“ като заложник. Яхия Синуар е сред освободените. Тъй като е убивал палестинци, а не израелци, както и заради възрастта му, много израелски официални лица не са възразили, че е попаднал в групата освободени.

Има обаче и възразили. „Говореше се, че той вече не е заплаха“, коментира Милщайн. „Той уж бил забравил как се планира терористична атака, че не искал да се връща към опасни дейности. Опитах се да им кажа, че грешат. „Хамас“ е мисия за цял живот. Само седмица му трябваше да си възстанови някои контакти и да се върне към дейността си. Днес „Хамас“ в Газа всъщност е Синуар“, допълва той.

Яхия Синуар се присъединява обратно към „Хамас“ на високо ниво и през 2017 г. е избран за лидер на групата за Газа на мястото на Исмаил Хания, който е изпратен в Катар.

„Хамас“ и Синуар подведоха Израел и накараха страната да мисли, че „Хамас“ не иска война“, казва Акрам Атала, базиран в Газа автор за вестника от Западния бряг Al Ayyam. „Това беше изкусна кампания за дезинформация, за да се накара Израел да вярва, че те търсят мир, работни места и икономически живот за жителите на Газа“, допълва той.

След атаката на 7 октомври висшият представител на „Хамас“ Али Барака коментира пред руския държавен канал RT нещо подобно – че групата е подготвяла нападението в продължение на две години, като е заблуждавала Израел, че е заета с управлението на Газа. Планирането не се е отнасяло само до атаката, а и до това как да се управлява ситуацията след нея.

Това е била и темата на конференция от 2021 г., която се е провела в Газа – „Обещанието за края на дните“. Яхия Синуар е направил обръщение към делегатите на конференцията. Обобщен документ разкри, че той се е занимавал с темата какво да се прави с израелските експерти, след като страната бъде победена: „Задръжте еврейските учени и експерти в областта на медицината, инженерството, технологиите, гражданската и военната индустрия за известно време и не им позволявайте да си тръгнат със своите знания и опит.“

Ръководството на „Хамас“ никога не е говорило директно с израелските власти. Сниуар е работил с посредници, за да убеди Израел, че групата има добри намерения. Като част от тези усилия той си е сътрудничил с палестинската власт в преговорите за разрешителни за работа на около 18 хил. жители на Газа в Израел. Някои от тези работници, според израелските служители по сигурността, са начертали карти на общностите и са направили списъци на местни семейства, за да ориентират бойците на „Хамас“.

След атаката Яхия Синуар не е правил изявления и не е говорил с пресата.

Междувременно, на около 150 км от мястото, където са извършени атаките на „Хамас“, плакат виси на стената на министерството на отбраната в Тел Авив. На плаката има снимки на десетки командири на „Хамас“. Убитите са зачеркнати, като целта е всички да бъдат зачеркнати.

Снимката на Яхия Синуар е най-отгоре на плаката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 а папата, а шеф токев, а Дон Цеци... а какво каза Боби перуката! Все "важни" неща, на които няма да намерим отговор, но пък ти може да разтегаш от механите по цял ден.... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: А ти, докато редиш героически дитирамби за подвизите на Израел, дали знаеш каква е позицията на ЕК и хюммннетата около Фон дер Лайен, чийто пламенен последовател си тук, по въпроса с почистването на плъховете в Газа? А някой виждал ли е напоследък вицето на Бай Гън, защото не спираше да се кекери пред камерите? Каква ли е нейната и на BLM-ите около нея позиция? Какво казва чичко Сорос? Или това ти е много висока топка за твоята версия на ОС? Или просто си феноменален тъъппаноррр?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 не, ти се опитваш да ни убедиш в това, както многократно си се опитвал да изопачиш нещата !... статията е някаъв миксиран бълвоч от предишни статии и метане на боб... нищо съществено няма в нея, класически клик-байт... и класически алабализъм след нея от теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
Tikva007
преди 5 месеца
Тази статия наистина ли се опитва да убеждава публиката, че Яхия Синуар е разчитал и възнамерявал да победи във военен сблъсък Израел? Всъщност, защо не? Ако използваме с лека редакция израза от един виц - то пък една публика! Щом с лекота я убедиха, че украйна може да победи Русия във война. Важното е никой от бройлеро-населението на ЕС да не се заглежда в собствения си двор, където милиони новопристигнали последователи на Синуар създават евро-клонингът на Хамас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
zelka007
преди 5 месеца
ха ... днес от 15:00 българско време се отваря двучасов прозорец за втори опит за изстрелване на starship по балистична траектория ... ще го предават на живо ... имат официално разрешение ... на който му е интересно знае къде да гледа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
zelka007
преди 5 месеца
аятоласите казаха , че това не било тяхната война , и нямало да се месят , те си имали друга война ... :))) ... два ядрени самолетоносача , ядрена подводница и незнамсиколко съпровождащи фрегати в залива ... и цялото арабско войнство утихна ... хамериканците нема да бавят никой , само да опитат ... докато Израел методично ще изровят и почистят цялата ивица от плъxове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още