IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещу Израел воюват обединени палестински организации, не само "Хамас"

"Хамас" призова за масови протести в подкрепа на Ивицата Газа

09:07 | 22.10.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Последните дни показват, че срещу Израел се обединяват няколко военни организации от Ивицата Газа, не само военните крила на "Хамас", пише в анализ Институтът за изучаване на войната (ISW). Има данни, че страната е обстрелвана от "Хамас и от военните крила на Демократичния фронт за освобождаване на Палестина и Народния фронт за освобождение на Палестина, както и от "Ислямски джихад".

Според представителите на израелската армия от началото на атаката на "Хамас" на 7 октомври срещу територията на Израел от Ивицата Газа са изстреляни повече от 6900 ракети, а към 25% от тях дефектират и се взривяват на територията на анклава.

ISW отбелязват все по-малък брой протести на територията на Западния Бряг в подкрепа на Ивицата Газа. "Хамас" призова за масови протести по целия свят на 22 октомври за живеещите в анклава.

В събота (21 октомври) бяха доставени първите камиони с хуманитарна помощ за Ивицата Газа през пункта с Египет - Рафах. За кратко той беше отворен, за да преминат камионите, но сега отново е затворен, а израелската блокада продължава. Преди това "Хамас" освободи двама заложници - американски граждани. Според изявленията на организацията в плен на територията на Газа са към 200 души, сред които и чужди граждани. Те бяха задържани по време на първите атаки на 7 октомври и сред тях са участници в музикален фестивал, както и живеещи в близост до границата на Ивицата Газа.

Остава и готовността на израелската армия да направи сухопътна операция в анклава. Медийни публикации сочат, че при своето посещение в Израел американският президент Джо Байдън е опитал да убеди Израел да не извършва операцията.

Военните обаче увеличават интензивността на въздушните удари към Газа.

"Хизбула" също обстрелва Израел

Като "опасна игра" определи атаките на "Хизбула" към територията на Израел говорителят на израелската армия Йонатан Конрикус, цитиран от CNN. Той съобщи, че обикновено позициите на организацията са разположени в жилищни сгради, а целите са гъстонаселени зони. Израелските военни използват широк арсенал - танкове, дронове и артилерийски снаряди, срещу позиции на "Хизбула", каза още Конрикус.

Американският министър на отбраната Лойд Остин съобщи, че увеличават средствата за противовъздушна отбрана в Близкия изток и подготвят военни за евентуално участие в конфликта. Това означава "увеличаване на готовността и възможността за бърз отговор, ако се налага", уточни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 24 rate down comment 15
andy
преди 6 месеца
До: evlogi Точно това фашизо-нацистко мислене създава конфликтите по света и разрушава забравилите се империи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 20
andy
преди 6 месеца
След ожесточените безразбирни бомбандировки, израелските ВАРВАРИ са изтребили 3800 ЦИВИЛНИ палестинци от които 1500 деца. Варварите са си варвари без значение как и какво се наричат!!! Арабите ще има много да им връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още