IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арабските лидери разкритикуваха Израел заради бомбардировката на Газа

Посланието, което чува арабският свят, е, че животите на палестинците са по-малко важни от тези на израелците, изтъква кралят на Йордания Абдула Втори

15:30 | 21.10.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Кралят на Йордания Абдула Втори. Снимка: Bloomberg L.P.
Кралят на Йордания Абдула Втори. Снимка: Bloomberg L.P.

Лидерите на арабските страни осъдиха двуседмичната бомбардировка на Газа от Израел по време на среща на западни и други лидери в събота и поискаха подновяване на усилията за прекратяване на продължилия десетилетия цикъл на насилие между израелци и палестинци, пише Ройтерс.

Те се обърнаха към набързо организирана среща, наречена Срещата на върха за мира в Кайро, която включваше държавни лидери и външни министри от Европа, Африка и други региони. Високопоставен служител на Европейския съюз (ЕС) каза по-рано, че не е ясно дали ще бъде постигната някаква обща декларация предвид "различията" между участниците.

САЩ, най-близкият съюзник на Израел и жизненоважен играч във всички минали усилия за постигане на мир в региона, изпратиха само временния д'афер на своето посолство в Кайро, докато бушува конфликта между Израел и палестинската ислямистка групировка „Хамас“ в Газа.

Кралят на Йордания Абдула Втори осъди това, което нарече глобално мълчание относно атаките на Израел, които убиха хиляди в управляваната от „Хамас“ ивица Газа и оставиха над един милион души без домове. Той призова за справедлив подход към израелско-палестинския конфликт.

„Посланието, което чува арабският свят, е, че животите на палестинците са по-малко важни от тези на израелците“, заяви той, добавяйки, че е възмутен и наскърбен от актовете на насилие, водени срещу невинни цивилни в Газа, окупирания от Израел Западен бряг и Израел.

„Израелското ръководство трябва да осъзнае веднъж завинаги, че една държава никога не може да процъфтява, ако е изградена върху основата на несправедливост... Нашето послание към израелците трябва да бъде, че искаме бъдеще на мир и сигурност за вас и палестинците", изтъква крал Абдула Втори.

Палестинският президент Махмуд Абас каза от своя страна, че палестинците няма да бъдат разселени или прогонени от земята си. „Няма да си тръгнем, няма да си тръгнем“, каза той на срещата на върха в Кайро.

Израел се зарече да заличи "от лицето на земята" подкрепяната от Иран въоръжена групировка „Хамас“ заради шокиращото нападение на 7 октомври срещу Южен Израел, при което загинаха 1400 души, най-смъртоносното нападение на палестински бойци в 75-годишната история на Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 21.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 8
evlogi
преди 6 месеца
Да си гледат работата *** .Хората превърнаха една пустинна земя в обитаем и комфортен свят, на тия циг,ани им правят водопроводи, те ги изкопават, за да скалъпват ракети, с които да трепят невинни хора, които много често са и техни сънародници.И по-голямата част от населението на Газа подкрепя Хамас, хич не ми излизайте с номера как били потискани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 14
zelka007
преди 6 месеца
До: cyclop ... отвращението е взаимно ... :))) ... значи ... !! ... ако "хамас" не е палестина , защо всеки евреин по света е Израел ?! ти специално рипаш от радост , когато нефeлите избиват християни !! не ти е за първи път !! щото са стока , затова всички си затвориха границите с палестинците . ЕС , УСАто и Израел им изсипаха над 16млрд , тези вместо да си оправят анклава/държавата купуват ракети и снимат как обезглавяват деца , жени и младежи ... и искаш някой да ги съжалява ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 13
sssaaa
преди 6 месеца
До: cyclop, Не се възмущавай, такава е Сашовската Демокрация. Точно те създадоха Израел преди 75г, отнемайки и променяйки Държавните граници на Палестина. САЩ винаги правят едно и също - разделяй и владей. Ама иначе се казва, че Русия действала жестоко, избивайки невинни, а пък тия в Газа не са невинни, всички там са под общ знаменател - терористи. Та така за Сашовската Демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 14
cyclop
преди 6 месеца
До: zelka007 E, тук вече счупи всички опции да коментираш повече по каквато и да е тема. Значи няколко хиляди невинни граждани са добра опция за отговор на ТЕРОРИСТИЧНА атака? Леле какви тварри гннняясни сте... Отвращението ми от такива като теб е нетърпимо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 18
zelka007
преди 6 месеца
значи ... !! ... миряните от хамас , като избиха 200 израелци , песни и танци на арбаските народи по цял свят ... са изрелците като правят ресто , не било редно ?! интересно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още