IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Хамас“ и Израел се доближават до прекратяване на огъня в Газа

Очаква се споразумението да бъде представено по-късно днес от представители на Катар

08:33 | 21.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Christopher Furlong/Getty Images
Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

„Хамас" и Израел се доближават до споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, увери днес лидерът на палестинското ислямистко движение Исмаил Хания, цитиран от БТА по информация на Франс прес и Ройтерс.

Групировката „изпрати отговора си на братята от Катар и на посредниците. Приближаваме се към сключването на споразумение за прекратяване на огъня", каза Хания в кратко съобщение, публикувано в акаунта на палестинското движение в „Телеграм", предаде АФП.

Лидерът на „Хамас" повтори същото в изявление, изпратено до Ройтерс. Текстът не съдържа подробности.

Очаква се споразумението да бъде представено по-късно днес (21 ноември) от представители на Катар, каза пред катарската телевизия „Ал Джазира“ друг високопоставен представител на „Хамас", цитиран от Ройтерс.

Иззат ар Ришек, който е член на политическото бюро на палестинското ислямистко движение, посочи, че временното прекратяване на огъня ще даде възможност в Ивицата Газа да бъде доставена хуманитарна помощ.

Сделката освен това предвижда размяна на хора между двете страни в конфликта, отбеляза той, като уточни, че „очакваното споразумение ще включва освобождаването на израелски жени и деца заложници в замяна на освобождаването на палестински деца и жени от окупационните затвори".

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън изрази оптимизъм, че е напът да бъде постигнато такова споразумение, припомня Ройтерс.

Ден по-рано Катар, който посредничи за освобождаването на заложници, държани от „Хамас" в Ивицата Газа, каза, че остават само „много дребни" пречки пред постигането на сделка по въпроса, отбелязва АФП.

Вчера Исмаил Хания се срещна в Катар, където живее, с председателката на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич.

„Хамас" взе около 240 заложници при нападението си в Израел на 7 октомври. От няколко дни се говори, че е напът да бъде постигнато споразумение за освобождаване на част от пленниците в замяна на прекратяване на огъня, което да позволи доставките на хуманитарна помощ, от каквато населението на ивицата Газа отчаяно се нуждае.

На този етап обаче насилието не спира.

Най-малко 17 души са били убити при израелски въздушен удар в бежанския лагер Нусейрат, в централната част от Ивицата Газа, в полунощ, съобщи палестинската официална новинарска агенция УАФА, цитирана от Ройтерс.

Тези данни не са проверени по независим път. Засега няма коментар от страна на израелската армия.

По-рано израелският в. „Аарец“ съобщи, че страната е разположила понастоящем над 10 хиляди войници в Ивицата Газа.

Израелският всекидневник, който се позовава на армията, уточнява, че по-голямата част от тези военнослужещи се намират в кварталите Зейтун и Джабалия в град Газа.

Общо 66 израелски войници са били убити по данни на медии в тази палестинска територия от началото на сухопътната операция в края на миналия месец.

Според „Аарец“ няколко от тях са станали жертва на приятелски огън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още