IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израелското правителство одобри примирието с "Хамас"

По време на паузата ще бъдат обменени заложници и оказана хуманитарна помощ в Ивицата Газа

07:53 | 22.11.23 г. 5
Близки на държани в плен израелци настояват за тяхното освобождаване. Снимка: Bloomberg LP
Близки на държани в плен израелци настояват за тяхното освобождаване. Снимка: Bloomberg LP

Израел изготвя план за изпълнение на споразумението за пауза в бойните действия и обмен на заложници, които "Хамас" държи, съобщи говорителят на израелската армия Йонатан Конрикус пред CNN. "Докато не ни бъде казано да го направим, ние ще продължим да се борим с "Хамас" и когато това споразумение влезе в сила, ще го уважим", коментира още той.

Конрикус коментира още, че паузата ще бъде много важна и военните ще спазят всички ангажименти, поети от израелското правителство. The Times of Israel  отбелязва, че повечето от 38-те министри в израелското правителство са гласували "за" споразумението с "Хамас". Организацията също потвърди за постигнатото споразумение. 

То предвижда четириднерна пауза във военната операция в Ивицата Газа, през които ще бъдат освободени най-малко 50 заложници - на групи от по 12-13 души на ден. Те са близо два месеца в плен, след като бойци на "Хамас" навлязоха в приграничните територии на Израел и нападнаха населени места и участващи в музикален фестивал младежи.

В замяна Израел ще пусне 150 палестински жени и деца, задържани в затвори и ще им позволи да се върнат в своите домове в Западния бряг и Източен Йерусалим, пише още CNN.

От 7 октомври "Хамас" държи около 240 души в тунели под Ивицата Газа. Досега бяха пуснати няколко от задържаните, които имаха и чуждо гражданство. Сега няма списък с имената на заложниците, а по думите на говорителя на израелската армия всички те са израелци. Някои от тях също имат двойно гражданство.

В паузата в Ивицата Газа ще бъдат допуснати камиони с хуманитарна помощ и горива. Всички подробности за обмена на пленниците още се уточняват. Bloomberg допълва, че по време на примирието ще бъде евакуирана най-голямата болница в северните части на Газа.

Американският президент Джо Байдън реагира на новината с думите, че у дома ще се завърнат и няколко американски граждани.

CNN отбелязва ключовата роля на Катар при освобождаването на заложнниците и хуманитарната пауза. От Министерството на външните работи на страната се надяват хуманитарната пауза да продължи по-дълго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
sssaaa
преди 5 месеца
Демократично е когато се обстрелват болници на ***, както и когато се избиват деца, спира се Ток, Вода, Горива, Храни и Лекарства. Демократично е и като не се осигуряват хуманитарни коридори и се бомбят цели квартали. Но виждаш ли не било Демократично да се бомбят Украинци, да им се спира Вода, Ток (да се бомби инфраструктура).Лошият къс човек го осъдиха в Хага, ама бъдете сигурни, че няма да осъдят нито едно Еврейче от Израел за издевателствата над Човешките прави и резолюции на ООН. Гот а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
stoychod
преди 5 месеца
В замяна Израел ще пусне 150 палестински жени и деца, задържани в затвори и ще им позволи да се върнат в своите домовеСамо на мен ли ми прави впечатление че има деца държани в затвори? Не съм на страната на палестинците но искам да знам цялата истина за да взема страна. Колко са тези деца затворници и за какво са затворени? Изрел колко общо палестинци държи в затворите и по какви обвинения. Ако може и разбивка по възраст и пол. Нашата журналистика е на супер ниско ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 5 месеца
Разправят, че след края на това примирие, войната ще премине към нова фаза, в която Биби ще започне да бомбардира вече самите терористи, понеже болници, училища и детските градини не останаха. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 зелкич пак си се метнал пръв на балатума изтърквайки го с фашизоидната си позиция за налагане на колективно наказание над палестинците заради действията на ХАМАС. Значи утре, заради действията на Зелянски, Путин колективно има право да затрие Киев, нали така? Или направо да бие по Фашингтон? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 5 месеца
на миряните от хамас нито думичка не трябва да се верва ... както на рассийските блатни ... един дол дренки са ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още