IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните стигнаха 3-годишно дъно

Световното производство на едрозърнени култури достига исторически връх от 1,523 млрд. тона

15:12 | 02.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световният ценови индекс на агенцията по храните на ООН се е понижил през януари до най-ниското си ниво от близо три години насам, главно заради поевтиняването на зърнените култури и месото.

Индексът на цените на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, е достигнал средно 118,0 пункта през януари, под отчетените 119 пункта през декември, съобщиха от организацията в петък, цитирани от Ройтерс.

Резултатът през януари е най-ниският от февруари 2021 г. насам.

„Международните експортни цени на пшеницата са се понижили през януари заради силната конкуренция между износителите и пристигането на наскоро прибрана реколта от страните от Южното полукълбо“, заявиха от FAO в месечната си статистика.

От организацията допълват, че цените на царевицата са паднали рязко, отразявайки по-добрите условия за отглеждане на реколтата, началото на жътвата в Аржентина и по-големите доставки в Съединените щати.

Индексът, измерващ цените на месото се понижи за седми пореден месец, тъй като обилните доставки от водещите износителки намаляват международните цени на свинското, птичето и говеждото месо.

В отделен доклад FAO заяви, че световното производство на зърнени култури през 2023 г. е достигнало рекорд за всички времена от 2,836 млрд. метрични тона – с 1,2% повече отколкото през 2022 г.

Световното производство на едрозърнени култури достига исторически връх от 1,523 млрд. тона след корекция във възходяща посока с 12 млн. тона през този месец.

„По-голямата част от ревизията отразява новите официални данни от Канада, континенталната част на Китай, Турция и САЩ, където комбинация от по-високи добиви и по-големи засети площи увеличи оценките за продукцията на царевица,“, обобщи FAO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 2 месеца
Защо не съм и аз поет,поет като Пишурката?Ех, че ода бих направилна баба си на хурката!Защо не съм и аз поет,като Сапунова трети!Че запял бих, че възпял бихна владиката конете!Защо не съм и Пърличев,да преведа Илиада;но с такъв превод, за койтои лобут да ми се пада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още