IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна свали още един разузнавателен самолет А-50 от над 200 км разстояние

Загубата е много сериозна, потвърждават руски военни анализатори

00:27 | 24.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Ръководителят на украинските ВВС ген. Микола Олешчук съобщи за свалянето на още един от редките разузнавателни самолети Бериев А-50 над Азовско море на разстояние от 256 км разстояние от фронтовата линия. Самолетът е паднал в близост до населеното място Трудовая Армения в Краснодарския край (Русия).

От оперативния щаб на Краснодарския край потвърждават информацията, но говорят за паднали два самолета в региона, което е причинило и мащабен пожар. От институцията посочват, че пожарът е вече потушен и няма пострадали на  земята от падането на двата самолета.

Украинците официално не претендират за свалянето на втори самолет, но много по-интересни са версиите как точно е унищожен един от разузнавателните самолети на руската армия, въведени на служба през 80-те години на миналия век. Според източници на "Украинская правда" самолетът е унищожен с модифицирана ракета С-200. Този комплекс официално е изведен от въоръжение през октомври 2013 година, но от 2022 година се е "появявал" на бойното поле на няколко пъти.

Приближеният руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) канал в Telegram - ВЧК-ОГПУ, пък лансират версията, че самолетът е поразен с ракета Patriot, водена от малогабаритен дрон с радар. По този начин далекобойността на ракетите Patriot се увеличава и макар и по-трудно може да достигне до около 300 км.

Според руски военни кореспонденти самолетът е свален от приятелски огън - вероятно с ракети С-400, изпратени да свалят украински ракети. В Telegram-каналите дори се обсъжда вариант руските ПВО да са имали за цел украинските С-200, изстреляни с цел да провокират работата на противовъздушната система в посока към самолета. По този начин екипажът на системата за ПВО погрешно е сметнал самолета А-50 за вражеска цел.

Във видеата от свалянето на самолета е видно, че той хвърля няколко огневи примамки, но това не го спасява.

Според ВЧК-ОГПУ към началото на пълномащабната война през 2022 година Русия е имала на въоръжение не повече от 10 разузнавателни самолета А-50. До тук тя загуби един А-50, свален  отново над Азовско море на 14 януари, както и един беше повреден с дрон в Беларус.

Възстановяването на такъв самолет е много трудно и изисква 15 тона електроника, по-голямата част от която не се произвежда в Русия, допълват руските блогъри.

В рамките само на 7 дни Украйна вече има на сметката си свалени осем руски бойни самолета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 24.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 29 rate down comment 8
Dani_2077
преди 2 месеца
Поредната добра новина от фронта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 8
Импeраторът
преди 2 месеца
Хубавото е, ще последните седмици рашистите си признават за загубите. Е като изключим единият военен блогър, който се изпусна за 17 000 изчистени рашиста при Авдиивка, ама на следващия ден се самоубие, така че няма повече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още