IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отпуска още 68 млн. евро за палестинското население

Комисията е отпуснала и 125 млн. евро за хуманитарна помощ на палестинците през тази година

17:03 | 01.03.24 г. 1
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Европейската комисия ще отпусне още 68 млн. евро за подкрепа на палестинското население, които да бъдат усвоени чрез международни партньори като Червения кръст и Червения полумесец, съобщават от институцията.

Това, в допълнение към вече предвидената помощ в размер на 82 млн. евро чрез Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNWRA), прави общо 150 млн. евро за 2024 г.

Комисията ще пристъпи към изплащане на първия транш от 50 млн. евро за UNWRA през следващата седмица.

С оглед на предвидените средства, от Агенцията се ангажират да извършат проверка на персонала си, за да се уверят, че нейни служители не са участвали в атаките срещу Израел от 7 октомври. UNRWA се съгласява и на одит от външни експерти, които да прегледат системите ѝ за контрол, така че да се предотврати евентуално участие на нейния персонал и активи в терористични дейности. Като част от договора за финансово подпомагане Агенцията приема да укрепи отдела си за вътрешни разследвания.

Комисията е отпуснала и 125 млн. евро за хуманитарна помощ на палестинците през тази година и днес сключва договори за първите 16 млн. евро.

„Подкрепяме палестинския народ в Газа и другаде в региона. Невинните палестинци не следва да плащат цената за престъпленията на терористичната групировка „Хамас“. Те са изправени пред ужасни условия, които излагат живота им на риск поради липсата на достъп до достатъчно храна и други основни нужди. Ето защо тази година увеличаваме подкрепата си за тях с още 68 милиона евро“, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 месец
А с колко подпомагат шейховете и аятоласите от Залива?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още