IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арабските страни подготвят план за край на войната в Израел и създаване на палестинска държава

Нормализиране на отношенията между Рияд и Тел Авив подслажда евентуално споразумение

17:15 | 18.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Арабските държави работят по инициатива за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници в Газа като част от по-широк план за нормализиране на отношенията с Израел. Условието е Тел Авив да се съгласи на „необратими“ стъпки към създаването на палестинска държава.

Високопоставен арабски служител, цитиран от FT, коментира, че планът вероятно ще бъде официално представен след няколко седмици. Целта е да се сложи край на войната между Израел и организацията „Хамас“ и да се предотврати разширяването на конфликта в Близкия изток.

Арабски представители са обсъдили плана с властите в САЩ и Европа. Става въпрос за западни нации, които биха се съгласили официално да признаят палестинска държава и да подкрепят палестинците да получат пълноправно членство в ООН.

„Въпросът е, че има нужда от надежда за палестинците, не само от икономически ползи“, коментира източникът на медията.

Инициативата идва на фона на засилващия се международен натиск Израел да прекрати офанзивата си в Ивицата Газа, която започна след атака, организирана от „Хамас“, на 7 октомври 2023 г. В резултат на нападението загинаха над 1200 израелци, а стотици бяха взети за заложници и отведени в Ивицата Газа.

САЩ засилват дипломатическите усилия за предотвратяване разпространението на конфликта и настояват за по-дългосрочно решение.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен подкрепя мнението, че създаването на независима палестинска държава, „която дава на хората това, което искат, и работи с Израел, за да бъде ефективна“, е в основата на дълготрайния мир в региона.

Като част от споразумението за прекратяване на конфликта арабските държави предлагат Саудитска Арабия да формализира връзките си с Израел. Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан е коментирал тази седмица в отговор на въпрос на форума в Давос, че Рияд „със сигурност“ би признал Израел като част от по-широко политическо споразумение.

„Съгласни сме, че регионалният мир включва мир за Израел, но това може да се случи само чрез мир за палестинците, чрез палестинска държава“, каза той по време на участието му в панел на Световния икономически форум.

Във вторник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан потвърди, че Вашингтон се фокусира върху осигуряването на споразумение, което да доведе до нормализиране на отношенията на Саудитска Арабия с Израел като част от нейните планове за следвоенната ера.

Предизвикателствата пред една такава сделка обаче са много. Израелските власти предупредиха, че войната ще продължи с месеци, а премиерът Бенямин Нетаняху изключи възможността да работи с подкрепяната от Запада Палестинска администрация. Тел Авив категорично отхвърля решението за две държави.

През декември израелският премиер каза, че е „горд“, че е предотвратил създаването на палестинска държава. „Всички разбират какво би се случило, ако бяхме капитулирали пред международния натиск и бяхме позволили такава държава“, коментира той.

Нетаняху ръководи най-крайнодясното правителство в историята на Израел. На ключови постове във властта са поставени религиозни заселници, които открито призовават за анексирането на Западния бряг, отбелязва медията.

Саудитска Арабия се доближи до установяване на дипломатически отношения с Израел преди атаката на „Хамас“ от 7 октомври в замяна на съгласието на САЩ за пакт за сигурност с Рияд и подкрепата за ядрените амбиции на кралството.

Официални представители на САЩ и Саудитска Арабия също обсъждаха палестински елемент от сделката, който включваше замразяване разширяването на израелските селища на Западния бряг, засилване на подкрепата за палестинската власт, която администрира ограничени части от окупираната територия, и проправяне на път към две държави.

Преди да избухне войната, Блинкен трябваше да посети Рияд в средата на октомври, за да обсъди плановете за палестинците. Атаката на „Хамас“ и отговорът на Израел в Газа преобърнаха този процес.

Саудитска Арабия даде да се разбере обаче, че процесът може да е в застой, но опцията още е на масата, макар Рияд да осъзнава, че ще трябва да осигури по-големи отстъпки от Израел за палестинците, включително в Газа, с по-конкретни ангажименти за създаването на палестинска държава.

„Вече получихме план от палестинската автономия“, коментира източник на FT, информиран за разговорите. „Сега този елемент трябва да бъде укрепен, за да бъде политически жизнеспособен в бъдеще“, допълва източникът на медията.

От 7 октомври администрацията на Байдън – най-верният поддръжник на Израел – многократно говори за необходимостта от решение с две държави като единствената възможност да се поддържа сигурността на еврейската държава. Желанието на Саудитска Арабия да обмисли нормализиране на отношенията с Израел потенциално представлява важна разменна монета. За Тел Авив дипломатическите отношения с кралството биха били ползотворни за разгръщане на отношенията с арабските държави.

Богатото на петрол кралство се откроява като лидер на сунитския мюсюлмански свят и пазител на двете най-свещени места на исляма. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е силно разтревожен, че конфликтът между Израел и „Хамас“ ще предизвика регионален пожар, както и от опасността опустошението в Газа да радикализира новото поколение млади араби. Това би провалило амбициозната му програма за развитие на консервативното кралство във финансов, търговски и туристически център.

Блинкен коментира в сряда, че само от Израел зависи да се възползва от възможността, като подчерта, че кризата в Близкия изток изисква трудни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още