IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сто дни след началото на войната на Израел в Газа няма признаци за скорошен край

Тежкото хуманитарно положение в Газа шокира света и предизвиква нарастващи призиви за примирие

10:26 | 14.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израел бомбардира ивицата Газа и в събота и се зарече да продължи с офанзивата си за унищожаване на ислямисткото движение „Хамас“, в момент когато войната достигна стоте си дни без признаци за край, пише Ройтерс.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да бъде спрян от делото пред Международния съд в Хага, където страната оспорва обвинения, че кампанията в Газа съставлява геноцид.

„Никой няма да ни спре – нито Хага, нито оста на злото, никой“, заяви той на пресконференция, имайки предвид „Хамас“ и подкрепяните от Иран „Хизбула“ и бунтовници хути, които предлагат подкрепата си.

Над три месеца след атаката на 7 октомври срещу Израел, която предизвика войната, над 20 хил. палестинци са убити, а Газа е срината до основи, като само малка част от 2,3-милионното население е притиснато в кътче в южния край на анклава.

В южния град Рафах израелски въздушен удар срещу къща, в която се приютили две семейства, принудени да напуснат дома си, отне живота на десет души, съобщи министерството на здравеопазването в Газа.

Басем Арафех, който държи снимка на загинало момиче с парче хляб в ръка, казва, че семействата в Рафах вечеряли, когато къщата била поразена в петък вечер.

„Това дете загина, докато беше гладно, докато ядеше парче хляб с нищо друго върху него, къде е Международният съд да види как умират деца?“, пита Арафех. „Къде са мюсюлманските... и световните лидери?“.

Израел твърди, че ударите са насочени срещу бунтовниците и че прави всичко по силите си да сведе до минимум щетите за цивилното население, докато води градска война срещу „Хамас“ в гъсто населения палестински анклав.

Но мащабът на убийствата в Газа и тежкото хуманитарно положение шокират световното общество и предизвикват нарастващи призиви за примирие. Южна Африка заведе дело пред Международния съд, в което обвинява Израел в геноцид.

Израел отхвърля обвиненията като грубо изкривяване на действителността, като твърди, че действията му в Газа са предприети като самоотбрана, след като въоръжени мъже от „Хамас“ атакуваха редица селища в Южен Израел на 7 октомври, като убиха над 1200 израелци и чужденци и взеха около 240 заложници.

Според Израел атаката, която лидери на „Хамас“ се зарекоха да осъществят повторно, показвала, че съществуването му като държава е под заплаха, ако движението не бъде унищожено.

Израелската армия, която твърди, че е убила над 8000 бойци, обяви нова фаза в боевете, като изтегли част от силите си от Северна Газа и запази операциите си на юг, където се смята, че се укриват високопоставени лидери на „Хамас“, включително ръководителя на движението в Газа Яхия Синвар.

В събота страната съобщи, че силите  са убили много бунтовници в южната област Хан Юнис и в централната част на ивицата Газа. Тя допълни, че прави преглед на удара в Рафах.

„Хамас“ съобщи, че бойците му са свалили израелски хеликоптер в Хан Юнис.

Местни жители в централната част на ивицата Газа съобщиха за интензивни боеве и артилерийски обстрел, както и за израелски въздушни удари в Ал-Бурейдж, Ал-Нусейрат и Ал-Магхази.

Говорителят на здравното министерство в Газа Ашраф Ал-Кидра заяви, че при израелски удари са загинали 135 палестинци, а 312 са били ранени през последните 24 часа. Общо 23 843 палестинци, предимно цивилни са загинали от 7 октомври насам.

В болница Насер неколцина лекари казват, че продължават да се борят във вече „рухнала“ здравна система.

„Повечето медицински консумативи липсват“, казва доктор Мохамад Ал-Кидра. „Нямаме празни легла, нито лекарства. Повечето лекарства в спешното отделение не са достатъчно за пациентите, опитваме се да намерим алтернативи“, допълва той.

В окупирания Западен бряг, където насилието растеше още преди 7 октомври и оттогава се увеличи, трима палестинци, въоръжени с ножове, пушка и брадва, се опитали да проникнат в еврейско заселническо селище и били убити, съобщи израелската армия.

Палестинското здравно министерство уточни, че загиналите са на възраст 15,17 и 19 години. Израелски войник е бил ранен при престрелка с нападателите, докато прониквали през външната ограда на заселническото селище Адора близо до палестинския град Хеброн, съобщи Израел.

Един милион камбани 

Точно сто дни след нападението на ислямистката групировка "Хамас" в Израел три църкви в София ще бият камбаните в знак на солидарност с призива за освобождаване на израелските заложници. Това са катедралният храм "Света Неделя" и църквите "Въздвижение на Светия Кръст Господен" и "Свети Седмочисленици".

Те ще вземат участие в глобалното събитие "Един милион камбани" - инициатива на външното министерство на Израел, която предвижда днес в един и същи час над милион камбани по света да зазвънят едновременно. Кампанията е под надслов "Една камбана може да бъде звукът преди бурята, милион камбани могат да разтърсят света".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
ratten
преди 4 месеца
ще чакаме признаците сми да се появят или ще натиснем чиифутите да спрат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още