IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел предупреди за нарастващ риск от регионален конфликт

Напрежението между Израел и Иран все повече нараства

21:09 | 26.12.23 г.
Протест срещу войната в Тел Авив. Снимка: Maja Hitij/Getty Images
Протест срещу войната в Тел Авив. Снимка: Maja Hitij/Getty Images

Министърът на отбраната на Израел предупреди за нарастващ риск от регионален конфликт в Близкия изток, тъй като напрежението с Иран нараства, съобщава Financial Times.

Във вторник Йоав Галант каза пред парламентарна комисия, че Израел е бил атакуван във „война на множество фронта“ от седем области, които той идентифицира като Газа, Западния бряг, Ливан, Сирия, Ирак, Йемен и Иран.

„Ние вече отговорихме и действахме на шест от тези фронта и казвам тук по най-ясния начин – всеки, който действа срещу нас, е потенциална мишена, няма имунитет за никого“, каза той.

Израел обяви война срещу „Хамас“ в Газа след изненадващата трансгранична атака на палестинската въоръжена групировка на 7 октомври и бързо започна широкомащабна военна операция в окупирания Западен бряг срещу „Хамас“ и други бойни оперативни групи.

Израел обменя и ежедневен огън с подкрепяната от Иран организация „Хизбула“ в Ливан през общата си граница, като епизодите се засилват през последните седмици.

Високопоставен ирански генерал, базиран в Сирия, Реза Мусави, беше убит при въздушен удар в понеделник, който ирански официални лица приписаха на Израел. Техеран обеща, че Израел ще "плати" за смъртта му.

И все пак остава неясно дали Израел действително е атакувал директно Иран, Йемен или Ирак.

Галант отправи коментарите, след като САЩ обявиха късно на Коледа, че са ударили три съоръжения, използвани от подкрепяната от Иран милиция „Катаиб Хизбула“ и други, свързани с т.нар. ос на съпротивата в Ирак.

Този удар беше поръчан като отмъщение за атака с дрон по-рано през деня срещу военна база, приемаща американски войски в Ербил, Северен Ирак, при която един американски военнослужещ бе критично ранен. Иракски официални лица казаха, че американските удари са убили един екстремист и са ранили 18 други.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза в изявление, че той и президентът Джо Байдън „няма да се поколебаят да предприемат необходимите действия за защита на Съединените щати, нашите войски и нашите интереси“. В Ирак има 2500 американски войници, които помагат на местните сили, които се бият срещу групировката "Ислямска държава".

„Въпреки че не се стремим да ескалираме конфликта в региона, ние сме ангажирани и напълно готови да предприемем по-нататъшни необходими мерки, за да защитим нашите хора и нашите съоръжения“, добави Остин.

Също във вторник египетските власти потвърдиха, че дрон, който вероятно е бил изстрелян от Йемен от подкрепяната от Иран бунтовническа група на хутите, е бил прихванат над курортния град Дахаб на Червено море.

Хутите изстрелват балистични ракети и дронове срещу Израел от началото на военните действия в Газа, някои от които бяха прихванати от регионалните съюзници на Израел и американската армия.

През последните седмици хутите ескалираха атаките и срещу глобалното корабоплаване, преминаващо през Червено море, принуждавайки търговските кораби да се отклоняват около Африканския рог. Миналата седмица САЩ обявиха формирането на международна военноморска оперативна група за защита на корабоплаването през критичните въздушни точки на Червено море, разположени в морето до Йемен.

На фона на нарастващите израелски военни загуби и нарастващото международно осъждане на хуманитарната криза в Газа, израелски официални лица през последните дни подчертаха, че войната срещу „Хамас“ ще отнеме време. Те също така засега не желаят да се откажат от амбициозните цели, поставени в началото на кампанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 26.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още