IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел обсъжда предложението на Египет за прекратяване на войната в ивицата Газа

Предложението предвижда прекратяване на войната на няколко етапа

08:27 | 25.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/MOHAMMED SABER
Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Израелският военен кабинет ще обсъди днес предложението на Египет за прекратяване на войната в ивицата Газа, пише в. Jerusalem Post, цитиран от ДПА.

Късно снощи в. Times of Israel потвърди, че израелски официални представители са заявили, че Египет е представил ново предложение за примирие и освобождаване на още израелски заложници в ивицата Газа. За него по-рано съобщи саудитска, която се позова на източници, запознати с разговорите.

Въпреки това министър-председателят Бенямин Нетаняху вчера подчерта, че Израел ще продължи да се сражава, докато палестинското ислямистко движение "Хамас" не бъде напълно победено. Това е единственият начин да се елиминира "Хамас", да се върнат всички заложници и да се гарантира, че ивицата Газа вече няма да представлява заплаха за Израел, каза Нетаняху.

Според саудитската медия предложението на Египет предвижда прекратяване на войната на няколко етапа. Първата фаза включва примирие за най-малко две седмици, по време на което се предвижда "Хамас" да освободи 40 израелски заложници. В замяна Израел трябва да освободи 120 палестински затворници.

Това ще бъде последвано от втората фаза, която предлага палестински преговори с посредничеството на Египет. Третата фаза предвижда пълно прекратяване на огъня и цялостно споразумение за размяна на заложници и затворници. Този последен етап включва и изтегляне на израелската армия от ивицата Газа, като се позволи на всички разселени жители на Газа да се завърнат по домовете си, припомня ДПА.

Още загинали израелски заложници

Израелски военнослужещи са извадили телата на петима отвлечени заложници от мрежата от тунели в ивицата Газа, съобщи вчера говорител на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), предаде ДПА. Според изявлението на ЦАХАЛ останките на мъжете и жените, отвлечени от Израел на 7 октомври от палестински бойци, са били открити в много обширна и дълбока система от тунели в района под бежанския лагер "Джабалия" в северната част на ивицата Газа.

Израелският в. Jerusalem Post уточнява, че две от телата са били намерени преди две седмици, а други три - няколко дни по-късно.

Мрежата от тунели е служила за команден център на палестинското ислямистко движение "Хамас", казва се в изявлението на Израелските сили за отбрана. Според ЦАХАЛ нападенията срещу Израел от 7 октомври също са били координирани от мрежата от тунели.

По данни на Израелските сили за отбрана системата от тунели се е състояла от две нива - едно на дълбочина около 10 метра и друго на няколко десетки метра по-надолу под земята.

Преди да унищожат системата, израелските сили са открили в тунелите оръжия, оборудване за производство на оръжия и жилищни помещения. ЦАХАЛ разпространи видеокадри, за които твърди, че преди това са били записани в подземната мрежа от тунели.

Израелската армия заяви и че броят на убитите палестински бойци в Газа от началото на войната възлиза на около 8000, предаде Ройтерс. Говорител на израелските сили за отбрана каза, че изчисленията са направени въз основа на данни от целенасочени удари, сведения от бойното поле и показания, дадени при разпити на задържани палестинци.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 25.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още