IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще е останало от Газа, когато войната свърши?

Подобно на следвоенна Германия, Газа ще се нуждае от свой план Маршал, но ще е трудно да се намери финансиране за възстановяването на ивицата

07:16 | 04.01.24 г. 12
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Файсал Шауа смята, че е видял най-доброто и най-лошото от това, което животът в Газа може да предложи. Като млад мъж преди три десетилетия той е обхванат от зашеметяващ оптимизъм, когато огромни тълпи приветстват в град Газа палестинския лидер Ясер Арафат, завърнал се от изгнание, пише Financial Times.

През лятото на 1994 г., 10 месеца след като Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на Арафат подписват Споразуменията от Осло - исторически пробив, за който мнозина се надяваха да доведе до устойчиво уреждане на десетилетния конфликт, той се връща в Газа. Градът за кратко е базата на палестинската политическа власт, а Арафат обещава с насълзени очи на събралото се множество „демократична и свободна родина“.

„Най-накрая вече не виждахме израелски войници в Газа и беше невероятно“, спомня си Шауа.

На следващата година, въоръжен с диплома по гражданско инженерство от САЩ и подкрепата на баща си, той създава строителна компания, убеден, че Газа ще процъфтява. За няколко кратки години така се и случва. След това обаче мирният процес се срина, заменен от цикли на насилие и скъпоструващо възстановяване.

Шауа не губи надежда и продължава да инвестира. Строителният бизнес се е превърнал в трамплин към една по-голяма империя, включваща фабрики за тухли и асфалт, жилищно строителство, ферми за пилета, цитрусови плодове и маслини и офис сграда, която носи неговото име. Бизнесът му е преживял най-малко четири войни между Израел и войнственото ислямистко движение, което контролира Газа от 2007 г. насам, „Хамас“. Ферми, фабрики и сгради са разрушавани през годините, но той ги е възстановявал.

Днес той е на дъното - изгонен от дома си, ядосан и неспособен да проумее катастрофалното опустошение от последните месеци.

„Загубихме богатството си, сега сме бежанци. Нямаме пари, нямаме земя. Нямаме дори дрехи, освен тези на гърба си, всички наши инвестиции, нашите фабрики, днес всичко е съсипано“, казва той.

Всички жители на Газа, богати и бедни, млади и стари, понасят последствията от безмилостната въздушна и сухопътна офанзива на Израел срещу „Хамас“ в ивицата Газа, след като „Хамас“ ненадейно нападна Израел на 7 октомври и уби над 1200 души. На практика всяко семейство е загубило роднина или приятел, тъй като почти 22 хил. души, много от които жени и деца, са убити, откакто започна войната на 7 октомври. Данните са на палестинските здравни власти и не могат да бъдат непосредствено потвърдени.

Жителите на Газа се опасяват, че няма да има къде да се върнат, когато оръжията най-накрая замлъкнат. Мнозина заключават, че крайната цел на Израел е да направи ивицата необитаема и да ги принуди да напуснат земята, която наричат дом.

„Те искат да направят Газа непригодна за живеене“, казва Шауа. „Дори да ни позволите да се върнем утре, как ще живеем? Унищожени са нашите домове, нашите инвестиции, фабрики, дървета, инфраструктура, всичко“, допълва той.

Някои в крайнодясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху предполагат, че жителите на Газа могат да бъдат доброволно презаселени. Министърът на финансите Безалел Смотрич коментира пред армейското радио на Израел, че „ако имаше 100 хил. – 200 хил. араби в ивицата, а не 2 млн., целият разговор за деня след [войната] би бил напълно различен“.

Коментарите му не отразяват официалната политика, но много жители на Газа подозират, че Израел иска да ги изтласка на юг, в Египет. В първите седмици на войната правителството на Нетаняху се опита да убеди европейските лидери да оказват натиск върху Египет да приеме бежанци от Газа. Кайро гръмогласно предупреди, че няма да приеме насилствено разселване на жители на ивицата. Опасенията обаче, че ще се повторят събитията от 1948 г., когато около 700 хил. палестинци са разселени след първата война между арабските държави и независим Израел, остават.

Около 1,7 милиона жители на Газа са потомци на тези, които са напуснали домовете си преди 75 години, класифицирани от ООН като бежанци. Няколкостотин жители на Газа, като Шауа, са избягали от касапницата, като са използвали своите чуждестранни паспорти, за да преминат в Египет. Повечето обаче са хванати в капан там, тъй като границите на ивицата са затворени.

Последна актуализация: 01:12 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: Следващия път като мина, ако не ви заваря пак със залепени един към друг със зааддниците и гледащи в противоположни посоки, ще ти се обадя да видим кое-как ще бъде. Ти обеща да не ме пипаш с ръце - вчера разбрах защо и приветствам - с кални ръце не е учтиво да правиш каквото и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: То това куче за друго и не става. Едно време като студент, си докарвах по някой леф от търговия с такива кучета. Имах един приятел митничар на Калотина и ги вкарвахме от Югославия - там ги гледаха за турнири. Не помня свестен човек, който да посегне към такова куче - купуваха ги или муутри за турнири, или комплексари с меки паатки, да се правят на муутри. Чакай куче да те оварди от шамари. Дръж го с намардника, защото умират да ядат човешки ллаййнаа, а в Западния гледам, че има бая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 месеца
До: Tikva007 ... айде започна с ггеейй фантазиите си от сутринта още ... :))) ... нормалните попрестанаха , ама ти и другият с девиациите немате спирка ... никъде не си минавал . ти си шубе . мека китка . характер , женски полов орган на родител 2 ... заповядай , напръскай се с женски хормони , надупu се , може и да те хареса , пуделите са доминантна порода , обещавам ще го държа с намордник ... ако извади червилото , може и да ти излезе късмета ... туко виж сте си станали дружки ... нефел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
nikiangel
преди 3 месеца
Конфликта е на верска основа, каквото и да се възстанови, пак ще бъде срутено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 месеца
*Какво ще е останало от Газа, когато войната свърши?* - Ще остане във владение на Израел едно от най-големите и перспективни газови находища в света, намиращо се иначе и де юре в 200-милната икономическа зона на сектора Газа, част от държавата Палестина, призната от ООН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 13
zelka007
преди 3 месеца
меката китка с олабения (mavi.тиквеника007,сКъсанаушанка) се събуди нефелаът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 8
mvr0306
преди 3 месеца
Забелязвате ли как удобно се замита под килима бройката на убитите палестинци? Във всички статии когато се спомене "над 20 000" се допълва "данните не могат да бъдат проверени по независим път"...Почти навсякъде се среща този текст. Все едно убитите 1200 евреи някой ги е проверил по независим път?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
evlogi
преди 3 месеца
"...Той е избягал от Хан Юнис, втория по големина град в Газа, заедно със своите родители и девет братя и сестри..." Тука е редно да вмъкнем и че през 1950 са били 180 хиляди, а сега са 2.3 милиона.Ето това е в дъното на стратегията им.Като вирус са.И затва никой не ги иска, включително арабските им съседи.И никой не им е виновен,че през 2006 изгониха от там Фатах, и си избраха Хамас.Изборите, които вземаме, имат последствия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 25
zelka007
преди 3 месеца
може би на палестинците , започва да им просветва , че проблемът не е в Израел ... :))) ... след като дори донорите им започват да поставят условия ... нали танцуваха и пяха по улиците след като палеха живи и избиха 1200 израелци ?! даже никой от съседите им не ги иска на територията си дори в лагери ... !! ... освен форумните квuчунгери , които дават мило и драго щом е антиБългарско и антиЕС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още