IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН прие резолюция с призив за повече хуманитарна помощ за Газа

Израел разширява офанзивата си в ивицата Газа и нареди на още десетки хиляди хора да напуснат домовете си

08:27 | 23.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/ABIR SULTAN
Снимка: EPA/ABIR SULTAN

След дни на спорове Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) прие резолюция,  с която призовава за повече хуманитарна помощ за цивилното население в ивицата Газа.

Тонът на текста на документа е значително смекчен от първоначалния вариант, което позволи на САЩ, най-големият поддръжник на Израел, да се въздържат при гласуването, предаде ДПА.

Съветът за сигурност отложи гласуването на новата резолюция за войната в Газа няколко пъти тази седмица, след като изглеждаше вероятно САЩ, в качеството си на постоянен член на този орган на ООН, да наложат вето на внесения от Обединените арабски емирства проект, за да защитят интересите на Израел.

Значителни отстъпки от страна на преговарящите предотвратиха провала на резолюцията в последнния момент. Общо 13 от 15-те държави в Съвета за сигурност гласуваха в подкрепа на текста, като Русия и САЩ се въздържаха.

Призив за „незабавен хуманитарен достъп“

Резолюцията, която е задължителна по силата на международното право, призовава Израел да осигури "незабавен хуманитарен достъп" до ивицата Газа, както и да създаде "условия за устойчиво прекратяване на военните действия".

По спорния въпрос как да се проверяват доставките на помощи, които отиват в Газа, членовете на Съвета се споразумяха да назначат отговорен координатор на ООН, който също така да осигури ускоряване на доставките в сътрудничество с всички участници.

Други текстове обаче са заличени след натиск от страна на САЩ, включително параграф, в който се осъждат "всички нарушения на международното хуманитарно право, включително всички безразборни нападения срещу цивилни граждани и граждански обекти".

Не беше включено и искането за незабавно прекратяване на военните действия, за да се даде възможност за доставка на помощи.

Разнородни реакции

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира, че начинът, по който Израел провежда военната си операция в ивицата Газа, "създава огромни пречки за разпределянето на хуманитарната помощ" в палестинския анклав с население от 2,3 милиона души, пише Ройтерс.

Той също така призова "израелските власти незабавно да премахнат ограниченията върху търговската дейност."

В същото време посланикът на Израел в ООН разкритикува Съвета за сигурност за реакцията му на атаката на "Хамас" от 7 октомври. "Фокусирането на вниманието на ООН само върху механизмите за подпомагане на Газа е ненужно и откъснато от реалността - Израел вече позволява доставките на помощи в необходимия мащаб", заяви Гилад Ердан. "ООН трябваше да се съсредоточи върху хуманитарната криза със заложниците", допълни той.

Израелският министър на външните работи Ели Коен заяви след вота, че неговата страна ще продължи да инспектира цялата хуманитарна помощ, предназначена за ивицата Газа поради съображения за сигурност, предаде Франс прес.

Палестинският представител в ООН определи гласуването на резолюцията като стъпка в правилната посока, предаде Франс прес. Той подчерта, че тази резолюция трябва да бъде приложена и да бъде придружена от „масиран натиск за незабавно прекратяване на огъня“ в ивицата Газа. 

Според „Хамас“ резолюцията на ООН е недостатъчна стъпка, за да се внесе хуманитарна помощ в ивицата Газа. В изявление на палестинското движение се казва, че в продължение на 5 дни американската администрация е работила усилено, за да изпразни резолюцията от съдържание и накрая да бъде публикувана тази по-слаба формулировка.

В Египет са кацнали 331 самолета с хуманитарна помощ за Газа

Общо 331 самолета с хуманитарна помощ за ивицата Газа са кацнали на летището “Ел Ариш” в Египет от началото на конфликта между “Хамас” и Израел, според онлайн медията Egypt Today. Доставени са линейки, полеви болници, храна и медикаменти.

Оборудването и материалите се превозват до поставения под блокада анклав от египетския Червен кръст през пропускателния пункт “Рафах”, който се намира на около 50 километра от Ел Ариш. Последните пристигнали самолети са от Кения, Белгия, Русия и Йордания.

Сред държавите, доставили хуманитарна помощ за ивицата Газа, са  Кувейт, Турция, Катар, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Русия, Алжир, Йордания, Ирак, Индонезия, Франция, Мароко, Саудитска Арабия, Пакистан, Бахрейн, Великобритания, Бразилия, Тунис, Венецуела, Индия, Кения, Колумбия, Малайзия, Гърция, Либия, Тюркменистан, Полша, Дания, Оман, Белгия и Германия. 

ЕС отпуска 130 млн. евро на Палестинската автономна власт

Междувременно председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви, че Палестинската автономна власт, която контролира частично населената с палестинци територия на Западния бряг на река Йордан, ще получи от блока 130 млн. долара.

Одобрената сума ще бъде изтеглена от съществуващ фонд, запазен за периода 2021-2024 г. и възлизащ на 1,2 млрд. евро. Предназначението му е да помогне на Палестинската автономия да даде заплати и пенсии на цивилни служители, както и социални помощи за бедни семейства.

ЕС е осъществил проверка, за да предотврати отклоняване на средства за финансиране на тероризъм.

Над 20 хил. палестинци са загинали във войната досега

Според данни на „Хамас“ над 20 хил. палестинци са загинали във войната досега. Израел разширява офанзивата си в ивицата Газа и нареди на още десетки хиляди хора да напуснат домовете си, пише АП.

Израелските отбранителни сили са разрушили мрежа от тунели в района на Иса в южната част на град Газа, посочва се в изявление на Тел Авив от петък. Мрежата е служила като „подземен пост“, както и за съхранение, скривалища, командване и контрол и движение на оперативни служители между различни зонидопълва се в изявлението. Много сгради, използвани като централа на „Хамас“, също са унищожени.

Израел обяви война на терористичната групировка „Хамас“, след като нейни бойци нахлуха през границата на 7 октомври и убиха 1200 души. Около 240 души бяха взети за заложници. Израел се зарече да продължи битката до унищожаването на „Хамас“ и отстраняването на организацията от властта в Газа.

Въздушната и сухопътна офанзива на Израел е една от най-опустошителните военни кампании в новата история. Тя е принудила около 85% от населението на територията да се премести. Повече от половин милион души в Газа - една четвърт от населението - гладуват, според доклад на ООН и други агенции.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 23.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още