IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще е останало от Газа, когато войната свърши?

Подобно на следвоенна Германия, Газа ще се нуждае от свой план Маршал, но ще е трудно да се намери финансиране за възстановяването на ивицата

07:16 | 04.01.24 г. 12
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Опустошението на Газа промени настроението сред западните съюзници на Израел. Дори президентът на САЩ Джо Байдън, най-верният поддръжник на страната, миналия месец разкритикува „безразборното бомбардиране“. Франция настоява за хуманитарно примирие, а Великобритания и Германия призовават за „устойчиво прекратяване на огъня, водещо до устойчив мир“.

Израелски официални лица ясно дадоха да се разбере, че международният натиск няма да попречи на еврейската държава да преследва целите си: освобождаването на всички израелски заложници, които „Хамас“ отвлече на 7 октомври, унищожаване на военния капацитет на „Хамас“ и залавяне или убийство на висшето ръководство на организацията. Нетаняху предупреди, че реконструкцията ще се случи само след като ивицата бъде демилитаризирана и „палестинското общество започне да се дерадикализира“.

Емил Хокайем от Международния институт за стратегически изследвания казва, че западните правителства са „по същество изплашени от Нетаняху“ и неговите действия. Страхът им, казва той, е, че израелският премиер ще използва всякаква пряка критика, за да повиши намаляващата си популярност в страната.

„Никой не трябва да си прави илюзии в този момент, че западните страни могат да спрат израелската военна инерция или да въведат дипломатически път за деескалация на боевете“, казва Хокайем.

Няма друг ясен израелски план, освен унищожаването на „Хамас“, но организацията има политическо крило и е част от палестинската социална тъкан. САЩ, арабските и европейските държави предполагат, че Палестинската администрация, която администрира ограничени части от окупирания Западен бряг, трябва да участва в следвоенното управление на Газа. Тя продължава да плаща на хиляди държавни служители в Газа, откакто „Хамас“ пое контрола в ивицата, и предполага, че може да поеме бъдеща роля в администрацията на ивицата.

Нетаняху обаче отхвърля подобни предположения. Той коментира, че „Газа няма да бъде нито Хамастан, нито Фатахстан“. Той не прави особена разлика между „Фатах“, която доминира в палестинската администрация, и ислямистката „Хамас“. Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел, миналия месец изложи визия за бъдещето на анклава, която предполага Израел да поддържа пълен контрол върху сигурността и да „вземе територия“, за да осигури стартова площадка за бъдещи операции.

Израел твърди, че е убил повече от 8 хил. от общо около 30 хил. бойци на „Хамас“, вкл. няколко военни командири и политически лидери на средно ниво. Ракетният огън, изстрелван от ивицата Газа, намаля рязко, което позволи на голяма част от Израел да се върне към подобие на нормалност. „Хамас“ обаче все още държи повече от 100 заложници. Неговите висши лидери, включително Яхя Синуар, остават на свобода.

Мнозина се съмняват дали „Хамас“ или войнствената идеология на организацията могат да бъдат напълно победени. Опасенията са, че войната ще доведе до свиване на средната класа, влошаване на бедността и още по-голяма радикализация. Проучване на Палестинския център за политика и проучвания показва значително покачване на подкрепата за „Хамас“ на Западния бряг и лек ръст в подкрепата за групировката в Газа в сравнение с преди три месеца. И в двете територии „Хамас“ се радва на значително по-висок рейтинг от „Фатах“.

Предполага се, че ако Египет отвори границата си за бежанци, ще има поток от доброволни мигранти. Той обаче едва ли ще е мащабен, защото бедните жители на Газа нямат ресурсите да се преместят в страната. Файсал Шауа например, чието семейство живее в ивицата повече от 200 години, настоява, че той ще бъде сред първите, които ще се върнат, ако войната свърши.

„Ние обичаме Газа“, казва той. Всичко, от което има нужда, според него, е свобода на движение и стоки и сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Следващия път като мина, ако не ви заваря пак със залепени един към друг със зааддниците и гледащи в противоположни посоки, ще ти се обадя да видим кое-как ще бъде. Ти обеща да не ме пипаш с ръце - вчера разбрах защо и приветствам - с кални ръце не е учтиво да правиш каквото и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: То това куче за друго и не става. Едно време като студент, си докарвах по някой леф от търговия с такива кучета. Имах един приятел митничар на Калотина и ги вкарвахме от Югославия - там ги гледаха за турнири. Не помня свестен човек, който да посегне към такова куче - купуваха ги или муутри за турнири, или комплексари с меки паатки, да се правят на муутри. Чакай куче да те оварди от шамари. Дръж го с намардника, защото умират да ядат човешки ллаййнаа, а в Западния гледам, че има бая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... айде започна с ггеейй фантазиите си от сутринта още ... :))) ... нормалните попрестанаха , ама ти и другият с девиациите немате спирка ... никъде не си минавал . ти си шубе . мека китка . характер , женски полов орган на родител 2 ... заповядай , напръскай се с женски хормони , надупu се , може и да те хареса , пуделите са доминантна порода , обещавам ще го държа с намордник ... ако извади червилото , може и да ти излезе късмета ... туко виж сте си станали дружки ... нефел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
nikiangel
преди 4 месеца
Конфликта е на верска основа, каквото и да се възстанови, пак ще бъде срутено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
Tikva007
преди 4 месеца
*Какво ще е останало от Газа, когато войната свърши?* - Ще остане във владение на Израел едно от най-големите и перспективни газови находища в света, намиращо се иначе и де юре в 200-милната икономическа зона на сектора Газа, част от държавата Палестина, призната от ООН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 13
zelka007
преди 4 месеца
меката китка с олабения (mavi.тиквеника007,сКъсанаушанка) се събуди нефелаът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 8
mvr0306
преди 4 месеца
Забелязвате ли как удобно се замита под килима бройката на убитите палестинци? Във всички статии когато се спомене "над 20 000" се допълва "данните не могат да бъдат проверени по независим път"...Почти навсякъде се среща този текст. Все едно убитите 1200 евреи някой ги е проверил по независим път?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
evlogi
преди 4 месеца
"...Той е избягал от Хан Юнис, втория по големина град в Газа, заедно със своите родители и девет братя и сестри..." Тука е редно да вмъкнем и че през 1950 са били 180 хиляди, а сега са 2.3 милиона.Ето това е в дъното на стратегията им.Като вирус са.И затва никой не ги иска, включително арабските им съседи.И никой не им е виновен,че през 2006 изгониха от там Фатах, и си избраха Хамас.Изборите, които вземаме, имат последствия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 25
zelka007
преди 4 месеца
може би на палестинците , започва да им просветва , че проблемът не е в Израел ... :))) ... след като дори донорите им започват да поставят условия ... нали танцуваха и пяха по улиците след като палеха живи и избиха 1200 израелци ?! даже никой от съседите им не ги иска на територията си дори в лагери ... !! ... освен форумните квuчунгери , които дават мило и драго щом е антиБългарско и антиЕС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още