IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще е останало от Газа, когато войната свърши?

Подобно на следвоенна Германия, Газа ще се нуждае от свой план Маршал, но ще е трудно да се намери финансиране за възстановяването на ивицата

07:16 | 04.01.24 г. 12
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

В Газа повече от 85 процента от населението, които наброява около 2,3 млн. души и половината от което е на възраст под 18 години, са били принудени да напуснат домовете си и са притиснати във все по-тесни райони на юг. Една четвърт от населението е в риск от гладна смърт, според ООН. Хората се редят с часове на опашка за хляб или за ползване на тоалетна. Мнозина не знаят дали домовете им са оцелели.

Сред разселените е Махмуд Ростом, трета година студент по информационни технологии в Ислямския университет в Газа. Той е избягал от Хан Юнис, втория по големина град в Газа, заедно със своите родители и девет братя и сестри. Семейството му е чуло, че къщата им е пострадала, но не знаят колко. Университетът, в който той се надява да завърши последната година от обучението си, е бомбардиран. Израелските власти казват, че „Хамас“ използват учебното заведение като "тренировъчен лагер за оперативни служители на военното разузнаване, както и за разработване и производство на оръжия".

За жителите на Газа не е непознато да събират парчетата от живота си сред руини. Мимолетен момент на надежда, вдъхновен от споразуменията от Осло, беше разбит от краха на мирния процес през 2000 г. Голяма част от инфраструктурата на ивицата беше повредена или унищожена. На жителите на Газа беше забранено да работят в Израел, а движението на стоки в анклава беше строго ограничено. Всички останали мисли за палестинска държавност бяха смазани.

Израел се оттегли напълно от територията през 2005 г., но запази контрола над въздушното пространство и границите, с изключение на 12 км граница с Египет.

На следващата година „Хамас“ спечели палестинските избори и през 2007 г. изгони „Фатах“, съперничещата фракция, която доминира в палестинската власт преди това. В отговор Израел наложи блокада, която оттогава задушава икономиката.

Между 2006 г. и 2022 г. реалният брутен вътрешен продукт на Газа на глава от населението се е свил с 27 процента до 1257 долара, според данни на Unctad, организацията на ООН за търговия и развитие. Към момента на избухването на настоящата война повече от три четвърти от населението зависи от международните помощи, а безработицата е около 44 процента.

По някакъв начин обаче животът в ивицата Газа функционираше. Някои бизнесмени, академици, лекари и хората, които работеха за международни хуманитарни агенции, се радваха на приличен начин на живот.

Найла Шауа, далечна роднина на Фейсал Шауа, говори с любов за разходките по плажа по изгрев слънце, за кафенетата, в които се е продавало сладолед, кафе и чай. Деветгодишната ѝ дъщеря ходела на уроци по карате в спортен клуб, който се намирал до конна база. „Имахме много проблеми в Газа, животът не беше лесен. Това е място, където има много напрежение, винаги си на ръба. Имахме обаче нашата малка общност, нашите приятели и колеги“, казва Найла, която работи за британската благотворителна организация Oxfam.

Дори за население, което е преминало през толкова много, жителите на Газа - някои от които първоначално празнуваха атаката на „Хамас“ - не бяха подготвени за това, което последва. Израел отприщи гръмотевична бомбардировка с намерението да унищожи ислямистката организация. Последва сухопътна офанзива, която първоначално се фокусира върху северната част на ивицата Газа и се разшири и в южните региони със същата сила.

Израелските въоръжени сили настояват, че действат в рамките на международните закони на войната и обвиняват „Хамас“, че използва цивилни като живи щитове. „Ние се ангажираме не само да освободим гражданите на Израел от страха и тероризма, но и да гарантираме, че 2 млн. палестинци в Газа ще имат надежда за бъдеще“, писа Цахи Ханегби, израелски съветник по националната сигурност, в колона в Elaph, саудитски вестник.

Дори ако войната спре утре, степента на разрушение означава, че жителите на Газа ще се изправят пред огромно предизвикателство, за да възобновят нормалния си живот. Спортният клуб, в който са играли децата на Найла Шауа, е „тотално разрушен с булдозер“. Конната база има подобна съдба, казва тя и добавя: „Чух, че са застреляли конете.“

Повече от 60 процента от жилищните единици в ивицата са повредени или унищожени, според ООН. Разрушени и повредени са и стотици училища, десетки джамии, пътища, пекарни, магазини и хиляди други предприятия. Над половината от болниците в Газа вече не работят. „Здравеопазването беше системно разрушено. Вижте как болниците бяха разглобени една след друга“, казва Гасан Абу-Сита, британско-палестински хирург, работил в Газа. „Ще позволи ли Израел материали за реконструкция в Газа? Това е отвъд палестинците, има нужда от международно участие“, допълва той.

Филип Лазарини, ръководителят за палестинците на агенцията на ООН за бежанците, описва нивото на разрушение като „просто потресаващо“.

Подобно на други, държавните служители са разселени и се страхуват, че ще бъдат набелязани. Оставени да работят са само незначителни държавни услуги освен здравните работници и спешните служби. „Хамас“ почти изчезна от публичното пространство, предполага се, че бойците от организацията са дълбоко под земята в огромната мрежа от тунели, които изгради в Газа.

Израелски политици предупредиха, че военните операции ще продължат с месеци. Няма яснота какво ще остане от „Хамас“ или кой ще предоставя услуги, или ще поддържа вътрешната сигурност след края на организацията. Възстановяването ще струва милиарди долари. Според МВФ много по-ограничената война от 2014 г. е причинила щети за между 3 и 6 млрд. долара.

„Това е като копие на германските градове след Втората световна война – сега това е Газа, всичко трябва да се построи от нулата“, коментира Мхаймар Абусада, доцент по политически науки в университета Ал-Азхар в Газа.

Той смята, че подобно на следвоенна Германия, Газа ще се нуждае от свой план Маршал. Той не знае обаче кой би го финансирал. Един арабски дипломат казва, че богатите на петрол държави от Персийския залив, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар, биха могли да помогнат за финансирането на следвоенното строителство в Газа, но добавя, че никой от тези държави не би инвестирала, ако няма сигурност как ще изглежда следвоенната ситуация.

Последна актуализация: 01:12 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Следващия път като мина, ако не ви заваря пак със залепени един към друг със зааддниците и гледащи в противоположни посоки, ще ти се обадя да видим кое-как ще бъде. Ти обеща да не ме пипаш с ръце - вчера разбрах защо и приветствам - с кални ръце не е учтиво да правиш каквото и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: То това куче за друго и не става. Едно време като студент, си докарвах по някой леф от търговия с такива кучета. Имах един приятел митничар на Калотина и ги вкарвахме от Югославия - там ги гледаха за турнири. Не помня свестен човек, който да посегне към такова куче - купуваха ги или муутри за турнири, или комплексари с меки паатки, да се правят на муутри. Чакай куче да те оварди от шамари. Дръж го с намардника, защото умират да ядат човешки ллаййнаа, а в Западния гледам, че има бая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... айде започна с ггеейй фантазиите си от сутринта още ... :))) ... нормалните попрестанаха , ама ти и другият с девиациите немате спирка ... никъде не си минавал . ти си шубе . мека китка . характер , женски полов орган на родител 2 ... заповядай , напръскай се с женски хормони , надупu се , може и да те хареса , пуделите са доминантна порода , обещавам ще го държа с намордник ... ако извади червилото , може и да ти излезе късмета ... туко виж сте си станали дружки ... нефел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
nikiangel
преди 4 месеца
Конфликта е на верска основа, каквото и да се възстанови, пак ще бъде срутено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
Tikva007
преди 4 месеца
*Какво ще е останало от Газа, когато войната свърши?* - Ще остане във владение на Израел едно от най-големите и перспективни газови находища в света, намиращо се иначе и де юре в 200-милната икономическа зона на сектора Газа, част от държавата Палестина, призната от ООН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 13
zelka007
преди 4 месеца
меката китка с олабения (mavi.тиквеника007,сКъсанаушанка) се събуди нефелаът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 8
mvr0306
преди 4 месеца
Забелязвате ли как удобно се замита под килима бройката на убитите палестинци? Във всички статии когато се спомене "над 20 000" се допълва "данните не могат да бъдат проверени по независим път"...Почти навсякъде се среща този текст. Все едно убитите 1200 евреи някой ги е проверил по независим път?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
evlogi
преди 4 месеца
"...Той е избягал от Хан Юнис, втория по големина град в Газа, заедно със своите родители и девет братя и сестри..." Тука е редно да вмъкнем и че през 1950 са били 180 хиляди, а сега са 2.3 милиона.Ето това е в дъното на стратегията им.Като вирус са.И затва никой не ги иска, включително арабските им съседи.И никой не им е виновен,че през 2006 изгониха от там Фатах, и си избраха Хамас.Изборите, които вземаме, имат последствия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 25
zelka007
преди 4 месеца
може би на палестинците , започва да им просветва , че проблемът не е в Израел ... :))) ... след като дори донорите им започват да поставят условия ... нали танцуваха и пяха по улиците след като палеха живи и избиха 1200 израелци ?! даже никой от съседите им не ги иска на територията си дори в лагери ... !! ... освен форумните квuчунгери , които дават мило и драго щом е антиБългарско и антиЕС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още