IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ все още смятат, че създаването на палестинска държава е възможно

Срещу президента на Израел са заведени наказателни жалби по време на посещението му на Световния икономически форум в Давос

08:32 | 20.01.24 г.
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън каза, че е разговарял по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху за възможни решения за създаване на независима палестинска държава. Байдън намеква, че подобен вариант може да включва създаване на демилитаризирана държава, предава Ройтерс.

Телефонният разговор на Байдън с Нетаняху е първият от почти един месец, съобщи Белият дом, като отбеляза, че основна тема на обсъждане е била продължаващата израелска офанзива в ивицата Газа, съобщава БТА.

Говорителят на Съвета за сигурност към Белия дом Джон Кърби коментира пред журналисти, че се е опитал да съгласува телефонния разговор "от доста дълго време" и отрече той да се е състоял в отговор на изказването на Нетаняху в четвъртък, в което израелският премиер се противопостави на създаването на такава палестинска държава, която да не гарантира сигурността на Израел.

Попитан дали решението за две държави е невъзможно, докато Нетаняху е на власт, Байдън каза: "Не, не смятам така".

Пред журналисти Байдън коментира, че Нетаняху не се противопоставя на абсолютно всички варианти на решение чрез създаване на две държави и че съществуват различни възможности. Той подчертава, че дори някои страни членки на ООН не разполагат с въоръжени сили.

Настъплението на Израел в Газа продължава

Палестинският Червен полумесец обвини Израел, че в петък е стрелял по болница в южния град Хан Юнис, което застрашава работата на малкото все още отворени здравни заведения, пише Ройтерс.

Израел започна голямо ново настъпление в Хан Юнис тази седмица, тъй като според Тел Авив сега там е основната база на бойците на „Хамас“, заради чието нападение над израелски градове в близост до границата с ивицата Газа на 7 октомври започна войната.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщава, че 142 палестинци са били убити и 278 са ранени в ивицата Газа през последните 24 часа, с което броят на жертвите от повече от три месеца война там достига 24 762 души.

Според Световната здравна организация повечето от 36-те болници в анклава са спрели да работят. Само 15 функционират частично, но не разполагат с достатъчно гориво и медицински консумативи. Израелски официални лица обвиняват „Хамас“, че осъществява операции от територията на болнични комплекси, което медицинският персонал отрича.

Повече от 1,7 милиона души - около 75% от населението на Газа - се смятат за разселени, много от които са принудени да се местят многократно, според данни на агенцията за бежанците на ООН. Мнозина живеят в палатки, които не ги предпазват от природните стихии и болести.

„По-мирни отношения“ и контрол на сигурността

Въпреки че каза, че не се отвръща от „човешката трагедия“, нанесена на цивилните в Газа, израелският президент Исак Херцог по време на Световния икономически форум в Давос определи офанзивата като стъпка към по-мирни отношения с палестинците в бъдеще и укрепване на глобалната сигурност.

Израел декларира, че ще продължи войната, докато не унищожи „Хамас“ – цел, която според палестинците е непостижима поради структурата на групировката и дълбоките корени в анклава, който групировката управлява от 2007 г.

Публично изглежда, че Нетаняху изключва създаването на независима палестинска държава. „Израел трябва да има контрол върху сигурността на цялата територия на запад от река Йордан“, коментира той на брифинг в Тел Авив в четвъртък. „Това противоречи на принципа на суверенитета, но какво можем да направим“, посочи още той.

Досегашната силна подкрепа на Байдън за Израел създаде търкания с някои членове на собствената му Демократическа партия, които са загрижени за тежките жертви на войната върху палестинските цивилни. Няколко десетки представители от Демократическата партия подписаха писмо в петък, с което призовават администрацията на Байдън да потвърди, че САЩ категорично се противопоставят на „принудителното и постоянно разселване“ на палестинците от Газа.

Убит израелски заложник в Газа и американски гражданин на Западния бряг

Бригадите „Ал-Насър Салах ал-Дин“, базирана в Газа въоръжена групировка, съюзник на „Хамас“, съобщиха в петък, че израелски войник, който е държал в плен, е бил убит при израелски въздушен удар, според видео, разпространено от групата до медиите. Кадрите показват как раненият заложник е опериран, преди да проговори на иврит, за да призове израелските лидери да постигнат споразумение с групировките от Газа, за да бъдат освободени всички заложници.

Руското външно министерство съобщи в петък, че е приело делегация от „Хамас“ и я е призовало да освободи заложниците, включително трима руски граждани. От „Хамас“ казват, че и двете страни подчертават важността на постигането на прекратяване на огъня.

Държавният департамент на САЩ междувременно официално потвърди смъртта на американски гражданин на Западния бряг в петък и поиска от израелското правителство повече информация, каза говорител на институцията пред CNN. Името на лицето не се разкрива поради съображения за поверителност.

Израелските отбранителни сили и израелската полиция казват пред CNN, че са получили доклад, че полицай, който не е бил на служба, и израелски цивилен са стреляли срещу „палестински индивид, заподозрян в хвърляне на камъни в района на Ал-Мазраа аш-Шаркия“. Армията разглежда твърденията, че е стрелял войник. Полицията също провежда разследване.

Топ дипломатът на ЕС обвини Израел, че е финансирал „Хамас“

Еврокомисарят по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел в петък открито обвини Израел, че е финансирал палестинската въоръжена групировка „Хамас“. „Хамас беше финансиран от израелското правителство в опит да отслаби палестинската власт“, каза Борел, цитиран от испанския вестник El País, пише Politico.

Борел е говорил в университета във Валядолид, където е удостоен с почетна докторска степен.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е отричал подобни твърдения в миналото.

В речта си в университета Борел е подчертал, че създаването на палестинска държава е необходимо за разрешаване на продължаващия конфликт. Според него решението за две държави трябва да бъде наложено отвън.

Преди дни външните министри на ЕС предстои да проведат няколко срещи с външните министри на Израел, Палестинската автономия и ключови арабски страни в Брюксел. В понеделник те ще обсъждат конфликта в ивицата Газа.

В същото време ЕС е готов да обяви нови санкции срещу „Хамас“ в понеделник, за да пресече източниците на финансиране на екстремистката групировка.

Швейцарските прокурори в петък потвърдиха, че израелският президент Исак Херцог е бил обект на наказателни жалби по време на посещението му на Световния икономически форум в Давос, тъй като Израел е обвинен от някои държави в извършване на военни престъпления в Газа.

„Наказателните жалби ще бъдат разгледани по обичайната процедура“, каза канцеларията на швейцарската прокуратура, като добави, че ще се свърже с швейцарското външно министерство, за да разгледа въпроса за имунитета на засегнатото лице.

На теория трети държави не притежават наказателна юрисдикция над настоящи държавни глави, правителствени ръководители и външни министри на други държави.

Службата на главния прокурор на Швейцария не разкрива подробности за естеството и броя на жалбите, нито кой ги е подал. Говорител от кабинета на Херцог не коментира изявлението на швейцарските прокурори, като казва само, че Херцог е бил в Давос, за да представи позицията на Израел относно ситуацията в Газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 20.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още